Откровено за естетичната гинекология: Какво трябва да знаят дамите

Специалисти разказват за поставянето на интимни филъри, вагиналното подмладяване и хирургичната лабиопластика

Откровено за естетичната гинекология: Какво трябва да знаят дамите

Създадено с Playground AI  
 

Много жени споделят за отпуснатост на кожата, липса на обем при по-слаби дами или загуба на такъв при рязко отслабване в определени части от тялото. Това включва и големите срамни устни при жената. Нежеланите промени в тази зона могат да се засилят след раждане или менопауза, което води до козметични и функционални нарушения на женските полови органи.

Естетичната гинекология е едно от направленията в гинекологията с фокус върху подобряване сексуалното здраве на жената, и на самочувствието ѝ, разкриват от болница ВИТА. Те разказват любопитни подробности за различните медицински процедури, свързани с поставяне на интимни филъри на срамните устни (лабии), филъри в комбинация с PRP на влагалището, вагинално подмладяване, както и хирургична лабиопластика.

- Как да преценим дали имаме нужда от поставяне на интимен филър?

От болницата съветват дамите, които обмислят консултация със специалист в естетичната гинекология, да си зададат следните въпроси: 

 1. Имате ли сухота в областта на вагината?
 2. Болезнени ли са сексуалните контакти?
 3. Влияе ли на самочувствието Ви начинът, по който изглеждат външните полови органи? 
 4. Имате ли силно изразени белези след епизиотомия от раждането?
 5. Намирате ли малките си срамни устни за твърде изразени?
 6. Бихте ли искали G-точката Ви да е по-изразена, за да изпитвате по-голямо удоволствие?

Ако на един или повече от тези въпроси отговорът е "да", тогава терапията с интимни филъри – самостоятелно или в комбинация с други методи, може да е подходящата процедура, казват специалистите.    

- Какво може да постигнем с филъри в интимната област?

Преди взимане на решение за поставяне на интимен филър трябва да бъде направена консултацията със специалист в областта на естетичната гинекология. След гинекологичен преглед се изготвя индивидуален план за гинекологични процедури и лечение, съобразен със състоянието и оплакванията на пациента, съгласно правилата на добрата медицинска практика и експертиза.

Поставянето на филър не изисква специална подготовка или хоспитализация. Извършва се в амбулаторни условия и отнема не повече от 20 минути. Резултатите са видими, особено когато се работи в областта на големите срамни устни. Продължителността на видимия ефект е между 10 и 12 месеца.

След инжектиране на интимен филър, дамите могат да си тръгнат веднага и да се върнат към ежедневието си, точно както след рутинно посещение при гинеколог.

При напредване възрастта на жената и настъпване на менопауза, която води до намаляване нивата на естроген, понякога кожата в интимната област променя цвета и еластичността си. Нерядко тези промени карат дамите да се срамуват от телата си. За много от тях наличието на несъвършени срамни устни е смущаващо особено когато имат нов партньор. Това може да доведе до липса на самочувствие и дори до загуба на желание за сексуални контакти, посочват от болницата.

Понякога има оплаквания заради вагинална сухота, външен и вътрешен сърбеж, дискомфорт по време на полов акт – последици от естрогеновия дефицит. Възможни са повтарящи се уринарни или вагинални инфекции.

Има различни подходи в медицинската практика за лечение на тези състояния. Една от възможностите е поставяне на филъри с чиста хиалуронова киселина, специално разработени за интимната област.

Хиалороновата киселина се инжектира основно в областта на големите лабии и входа на влагалището има няколко приложения:

 • За възстановяване на загубените обеми (липодистрофия) вследствие на менопауза, загуба на телесно тегло;
 • Корекция на следи от дълбоки белези след раждане с епизиотомия;
 • Корекция на белези след прекарани други операции в интимната област;
 • Възвръщане на самочувствието;
 • Допълнителна стимулация за изпитване на по-голямо удоволствие.

Интимните филъри се прилагат за уголемяване или възстановяване на обема на големите срамни устни, прикриване на малките срамни устни и постигане на симетричен външен вид.

Понякога обаче инжектирането на чиста хиалуронова киселина в големите срамни устни води до частично припокриване на малките, като ги предпазва от механично триене или нараняване. В резултат малките срамни устни се „затварят“ и освен естетичния вид, се повишава защитата от чести вагинални инфекции, повишава се и чувствителността при полов контакт.

Вагиналното подмладяване с хиалуронови филъри е добра алтернатива за дамите, които не могат да приемат хормонална терапия, но страдат от симптомите на менопаузата. Филър в комбинация с PRP на влагалище дава двойно по-добри резултати.  

Друга медицинска процедура се прилага при аноргазмия (трудности при постигането на удовлетворяващи оргазми) - уголемяване на G-точката.

- Болезнена ли е процедурата?

Процедурата за уголемяване на G-точката, започва с дезинфекциране на зоната и след това се прилага локален анестетик. Не е болезнено и не води до трайно усещане за дискомфорт след инжектиране.

Продуктът се инжектира с помощта на канюла, което прави процедурата безопасна. Не се препоръчва сексуален контакт до 7 дни след нея, за да се намали вероятността от инфекция.

Филър може да се постави и във влагалището, за да се подобри хидратацията в тъканта и да се повиши чувствителността по време на полов контакт.

Преди предприемането на каквато и да е процедура, първо трябва да се направи индивидуална консултация с гинеколог, специализирал в естетичната гинекология. Прегледът може да включва допълнителни изследвания, за да се избере най-подходящата процедура и/или лечение, посочват от болница ВИТА. 

Коментирай »
Още по темата
Менструалният цикъл накратко: 11 неща, които всяко момиче трябва да знае Менструалният цикъл накратко: 11 неща, които всяко момиче трябва да знае
Цитонамазка, колпоскопия, ехография: Как протича прегледът при гинеколог Цитонамазка, колпоскопия, ехография: Как протича прегледът при гинеколог
Какво е вагинизъм и как да се справим с него? Какво е вагинизъм и как да се справим с него?
Препоръчваме още
15 вдъхновяващи цитата за щастието от известни личности 15 вдъхновяващи цитата за щастието от известни личности
Innerglow с нов сингъл – “Безразличен” Innerglow с нов сингъл – “Безразличен”
Създадоха годежен пръстен с проследяващо устройство Създадоха годежен пръстен с проследяващо устройство
Шест начина, по които тялото ти подсказва, че си стресирана Шест начина, по които тялото ти подсказва, че си стресирана
Как да откажете на мъж Как да откажете на мъж
Активен през деня, любвеобилен през нощта Активен през деня, любвеобилен през нощта
Първите 5 години предопределят отношението към алкохола Първите 5 години предопределят отношението към алкохола
Петте причини да скъсаш с него Петте причини да скъсаш с него
„Броеница. Из гънките на паметта“ с проф. Милена Цанева (предложение за четене) „Броеница. Из гънките на паметта“ с проф. Милена Цанева (предложение за четене)
Тайните на Камерън Диас за красиви крака Тайните на Камерън Диас за красиви крака
Открий господин „перфектен“ Открий господин „перфектен“
5 начина да откриете силната си страна в работата 5 начина да откриете силната си страна в работата
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби