Менструалният цикъл накратко: 11 неща, които всяко момиче трябва да знае

Менструацията е естествена част от менструалния цикъл на женското тяло

Менструалният цикъл накратко: 11 неща, които всяко момиче трябва да знае

Photo via Canva.com

Менструацията е част от менструалния цикъл, когато жената кърви от влагалището си в продължение на няколко дни. При повечето жени това се случва на всеки 28 дни, но е обичайно менструалният цикъл да варира от 23 до 35 дни.

Менструацията може да продължи между 2 и 7 дни, но обикновено продължава около 5 дни, като кървенето при повечето жени е най-силно през първите 2 дни.

Когато менструацията е най-силна, кръвта е червена. В по-слаби дни тя може да е розова или кафява.

Какво е менструация?

Менструацията е естествена част от менструалния цикъл на женското тяло. Когато тя настъпи, жената започва да кърви от влагалището. По време на менструалния цикъл женските хормони предизвикват изхвърляне на лигавицата на матката и изтичане на кръв от вагината. Менструацията съдържа кръв, слуз и тъкан от лигавицата на матката.

🩸 Първата менструация

Първата менструация се нарича "менархе". В западните страни средната възраст за първата менструация е 12-13 години, но тя може да започне още на 9 или около 16 години. Ако менструацията не е започнала до 16-17-годишна възраст, е наложителна консултация с лекар.

🩸 Последната менструация

С последната менструация настъпва "менопаузата". Средната възраст, на която жените достигат до менопауза, е 51-52 години. При някои жени обаче менопаузата може да настъпи чак на 60 години. Има и случаи, в които менопаузата настъпва доста по-рано.

Кога и как настъпва менопаузата: Симптомите, по които ще я разпознаем и какво да очакваме

Защо имам менструален цикъл?

Менструалният цикъл подготвя женското тяло за бременност. По време на всеки менструален цикъл в организма на жената се развива яйцеклетка, освобождавана от яйчниците. Маточната лигавица се подготвя за евентуална бременност, като се удебелява и става по-богата на кръвоносни съдове. Ако жената не е бременна, хормоналните нива на естроген и прогестерон спадат и се изпраща сигнал до матката да изхвърли удебелената лигавица, която вече не е нужна. Така че тя бива изхвърлена от тялото чрез менструацията. С началото на менструацията, цикълът започва отново.

Колко дълъг е нормалният менструален цикъл?

Менструалният цикъл се измерва от първия ден на менструацията до първия ден на следващата менструация. Цикълът на всяка жена е различен. Циклите могат да варират и на различните етапи от живота. Например при тийнейджърките цикълът може да продължи 45 дни, докато при жените на 20-30 години той може да продължи от 21 до 38 дни.

Какво да очаквам по време на менструация

Менструацията може да продължи от четири до осем дни. Повечето жени губят общо около 80-90 мл кръв. Все пак кървенето може да варира от малко количество до силна загуба. Течението на менструацията може да бъде по-силно през първите три дни и по-леко към края. Цветът на менструацията може да се промени от тъмнокафяв до яркочервен.

Някои малки кръвни съсиреци са нормални. Но ако редовно отделяте големи съсиреци, често и по много, наложителна е консултация с лекар.

Менструацията може да има специфична миризма. Ако се притеснявате от миризмата, консултирайте се с лекар.

Предменструален синдром (ПМС) и предменструално дисфорично разстройство (ПМДР)

Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство

Предменструален синдром

Много жени имат симптоми като раздразнителност, подуване на корема, пъпки и умора една до две седмици преди менструацията. Това е общоизвестно като ПМС. Тези симптоми могат да бъдат досадни, но обикновено не пречат на жените да извършват ежедневните си дейности:

 • подуване и болка в гърдите и корема
 • резки промени в настроението
 • главоболие
 • задържане на течности, водещо до леко повишение на теглото
 • промени в сексуалното желание
 • увеличен глад
 • проблеми със съня

Около две трети от жените изпитват болка в гърдите по време на цикъла си и повечето имат един или два предменструални симптома. Симптомите обикновено спират, след като започне менструацията. Те могат да са по-тежки в тийнейджърските години и в периода преди менопаузата, вероятно поради промени в нивата на хормоните.

Предменструално дисфорично разстройство

Предменструалното дисфорично разстройство (ПМДР) е по-сериозна форма на ПМС, която включва тежки симптоми, които пречат на жените да извършват ежедневните си дейности:

 • Раздразнителност/гняв, които се отразяват върху други хора 
 • Чувство на напрежение или тревожност
 • Паник атаки
 • Чувство на тъга или отчаяние, дори самоубийствени мисли
 • Промени в настроението и често плачене
 • Липса на интерес към ежедневните дейности и взаимоотношения
 • Проблеми с мисленето и фокусирането
 • Умора и липса на енергия
 • Желание за храна или преяждане
 • Проблеми със съня
 • Чувство за липса на контрол
 • Физически симптоми: спазми, подуване на корема, чувствителност на гърдите, главоболия, болки в ставите или мускулите.

Силно менструално кървене

Приблизително една от всеки четири жени има силно менструално кървене (или обилна менструация). Силна менструация е, когато губите много кръв по време на всеки цикъл.

Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация

Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза

Количеството на кървенето може да се промени на различни етапи от живота, например в тийнейджърските години или преди менопаузата. Тежките менструации са често срещани при жени на възраст от 30 до 50 години.

Болка по време на менструация

Болката по време на менструация се появява, когато мускулите на матката ви се стягат. Болката може да включва спазми и тежест в областта на таза, както и болка в долната част на гърба, стомаха или краката.

В свят, в който женската болка често не се приема сериозно: Колко болка е твърде много?

Болка по време на менструация е нормална, ако:

 • се появява през първите два дни от менструацията
 • отшумява, когато приемате болкоуспокояващи лекарства
 • не влияе на ежедневието ви.

Кога да потърсите лекар

Трябва да се обърнете към лекар, ако се притеснявате за менструацията си. Например, ако цикълът се промени или симптомите са толкова болезнени, че ви пречат да правите нещата, които обикновено правите.

Санитарни продукти

Хигиенните продукти попиват или събират кръвта, която се отделя по време на менструация. Основните видове санитарни продукти са превръзки, тампони, менструални чашки, менструално бельо.

🩸 превръзки

Едната им страна е лепкава, чрез която се прикрепят към бельото. Другата страна е изработена от абсорбиращ материал, който попива кръвта. Предлагат се различни размери, съобразени с това колко силна или слаба е менструацията. На пазара има и еднократни превръзки и такива за многократна употреба, които могат да се перат. Има и съвсем тънички превръзки, които могат да се използват в дните, когато менструацията е много слаба.

🩸 тампони

Тампоните са изработени от памук или изкуствена коприна и имат цилиндрична форма. Те се поставят във влагалището, за да попият кръвта, преди да излезе от тялото. Съществуват 2 вида тампони - такива, които са снабдени с апликатор, и други без апликатор. И в двата случая в единия край на тампона има връвчица, която издърпвате, за да го извадите.

Може ли тампонът да се изгуби в мен?

Ако тампонът е поставен правилно, не трябва да го усещате вътре във вас. Ако го усещате или ви боли, може би не е поставен правилно. Тампонът не може да се изгуби във вас, вагината го държи здраво на мястото му и той се разширява във вас, докато попива кръвта.

🩸 менструални чашки

Менструалните чашки са алтернатива на дамските превръзки и тампоните. Чашката е изработена от силикон и се поставя във влагалището. Менструалните чашки събират кръвта, а не я абсорбират. За разлика от тампоните и повечето дамски превръзки, които се изхвърлят след употреба, менструалните чашки се измиват и използват отново.

🩸 менструално бельо

Менструалното бельо е изработено от абсорбираща материя. То попива кръвта по същия начин като дамските превръзки и има слой, който предотвратява изтичането. Предназначено е за многократна употреба - пере се и се  използва отново.

Орални контрацептиви и менструация

Обикновено оралните контрацептивни таблетки правят менструацията по-лека. Тя може да стане нередовна, а течението се променя, докато цикълът се адаптира към променящите се хормони. Смята се, че след прием на таблетките в продължение на около 6 месеца, менструацията трябва да се оформи като редовна, макар че някои жени казват, че менструацията им спира напълно, докато приемат контрацептивните таблетки.

Вътрематочни спирали (ВМС) и менструация

Хормоналните и медните вътрематочни спирали влияят различно на женския менструален цикъл. В началото спазмите и зацапването при използване на вътрематочната спирала са често срещани, но много от страничните ефекти изчезват или стават по-малко забележими в рамките на няколко месеца. А някои странични ефекти на ВМС са положителни.

🩸 Хормонална вътрематочна спирала

Хормоналните вътрематочни спирали обикновено водят до "подобряване" на менструацията. Те могат да намалят спазмите и симптомите на ПМС и обикновено правят менструацията много по-лека. Някои жени изобщо спират да имат менструация, докато имат ВМС (не се притеснявайте, това е напълно нормално и безопасно). Всъщност много жени си поставят хормонални ВМС, за да се отърват от тежки или болезнени менструации, за да лекуват симптоми на ендометриоза или синдром на поликистозните яйчници, както и защото просто не искат да кървят всеки месец.

🩸 Медна вътрематочна спирала

Медните вътрематочни спирали не съдържа хормони. Но те често предизвикват по-силно кървене и спазми по време на менструация, особено през първите 3-6 месеца. При някои жени това се подобрява с течение на времето.

Още от 👩‍⚕️Женско здраве👩‍⚕️:

В свят, в който женската болка често не се приема сериозно: Колко болка е твърде много?

Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация

Мога ли да забременея веднага след края на менструацията?

Противозачатъчните хапчета: Как работят и какви са плюсовете и минусите от употребата им

Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза

Цитонамазка, колпоскопия, ехография: Как протича прегледът при гинеколог

Кога и как настъпва менопаузата: Симптомите, по които ще я разпознаем и какво да очакваме

Дефицит на желязо и анемия през бременността – ето как да я разпознаем и какво да направим

Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините?

Какво е вагинизъм и как да се справим с него?

Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори

Може ли тампонът да се изгуби в мен?

Какви са причините за кървене между менструациите?

Как мога да разбера кога съм в овулация

Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем  

Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията

Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство

Поликистозните яйчници: Какви са симптомите по години

Скритите симптоми на ендометриозата

Високорискова бременност – разбери застрашена ли си и какво е нужно да знаеш 

Кога се изчерпва яйчниковият резерв

Коментирай »
Още по темата
Откровено за естетичната гинекология: Какво трябва да знаят дамите Откровено за естетичната гинекология: Какво трябва да знаят дамите
Доказано: Женският месечен цикъл и Луната са свързани Доказано: Женският месечен цикъл и Луната са свързани
В свят, в който женската болка често не се приема сериозно: Колко болка е твърде много? В свят, в който женската болка често не се приема сериозно: Колко болка е твърде много?
Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация
Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем   Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем  
Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза
Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори
Препоръчваме още
„Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене) „Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене)
Как да си направим традиционен коледен яйчен коняк (4 лесни рецепти) Как да си направим традиционен коледен яйчен коняк (4 лесни рецепти)
„Рафаело“ от Франческо Фиорети, автор на „Тайната библиотека на Леонардо“ (предложение за четене) „Рафаело“ от Франческо Фиорети, автор на „Тайната библиотека на Леонардо“ (предложение за четене)
„Жажда” на Амели Нотомб ѝ носи номинация за „Гонкур“ 2019 (предложение за четене) „Жажда” на Амели Нотомб ѝ носи номинация за „Гонкур“ 2019 (предложение за четене)
Изследване: Кафето предпазва от депресия Изследване: Кафето предпазва от депресия
Отслабваме с палео диета Отслабваме с палео диета
Как мога да разбера кога съм в овулация Как мога да разбера кога съм в овулация
Секс по приятелски – игра за напреднали Секс по приятелски – игра за напреднали
Петте неща, които той мрази Петте неща, които той мрази
Щастие в чинията: Как храната ни кара да се чувстваме добре Щастие в чинията: Как храната ни кара да се чувстваме добре
Рибите усещат страха на другите Рибите усещат страха на другите
Почивка без стрес Почивка без стрес
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби