В свят, в който женската болка често не се приема сериозно: Колко болка е твърде много?

Най-важното, което жените трябва да знаят, че, че не бива да страдат в мълчание

В свят, в който женската болка често не се приема сериозно: Колко болка е твърде много?

Photo via Canva.com

Остра, стрелкаща и разкъсваща или тъпа, тежка и леко болезнена - има много начини да се опише болката, но как да разберете колко да търпите? И какъв е най-добрият начин да потърсите помощ в свят, в който женската болка често не се приема сериозно?

Как да разберете кога болката е прекалено силна?

Всяка жена изпитва различна болка, но всяка болка, която прави живота ви труден, трябва да бъде проверена. Най-важното, което жените трябва да знаят, че, че не бива да страдат в мълчание.

Непременно потърсете лекар ако:

❗ болката ви пречи да извършвате ежедневни дейности - да ходите на работа или на училище, да сте физически активни, да спите или да общувате - .

❗ болката ви не може да бъде овладяна с болкоуспокояващи, които се продават без рецепта, или с други средства, като например топли компреси.

❗ болката ви става все по-силна или се появява по-често.

❗ не сте сигурни дали силата на болката е нормална.

Как да говорите с лекаря си за болката

За жените може да е трудно да опишат болката пред лекарите си. Това важи особено за болките в таза, тъй като за жените може да е трудно да локализират болката на определено място. Не се притеснявайте, това е нормално - няма очаквания, че трябва да можете да я опишете точно. Колкото повече информация обаче можете да предоставите, толкова по-добре.

Някои лекари препоръчват да се води дневник на болката - честота, колко дълго продължава и колко силна е тя по скалата от 1 до 10". Отбелязвайте и дали тя се отразява на способността ви да се справят с ежедневните си дейности през този ден. 

Когато става въпрос за болка в областта на таза, също така е полезно да отбележите в календара кога имате менструация - дали болката се появява преди менструацията или не е свързана с менструалния ви цикъл. Можете да отбележите всичко, което може да я е предизвикало - храна, движение, натоварване и т.н.

А ако лекарят ми не ме изслуша или неглижира проблема ми?

За съжаление, на твърде много жени се случва да имат оплаквания от силни менструални болки и да им се казва, че това е нормално. Ако сте сред тях, задължително потърсете второ мнение - не е нормално да изпитвате болка, която не се повлиява от болкоуспокояващи без рецепта.

Каква може да е болката?

Независимо дали това е свързано с женските хормони, части на тялото или по неизвестни причини, някои хронични болки се наблюдават по-често при жените, отколкото при мъжете. Ето някои от най-често срещаните:

Тазова болка: Болката, която се усеща в долната част на корема и над краката, се нарича тазова болка. Тазът е важна част от тялото, тъй като в него се намират органи като червата, пикочния мехур, яйчниците, матката и фалопиевите тръби. Съществуват много причини за болка в тази област - проблеми с кожата, мускулите, нервите или самите органи.

Фибромиалгия: Хронично заболяване, което причинява болка и мускулна скованост в много части на тялото.

Ревматоиден артрит: Възпалително състояние, причинено от имунната система на организма, която атакува собствените си тъкани, обикновено ставите.

Мигрена: По-голямата част от хората, които страдат от мигрена, са жени.

Синдром на болезнения пикочен мехур: Известен също като "интерстициален цистит", при него се наблюдава дразнене на стената на пикочния мехур, но не и инфекция.

Вулводиния: Комплексен болков синдром на вулвата.

Историята на Холи

За Холи понятието болка не е никак чуждо или непознато. В дългата си кариера на сноубордистка в дисциплината халфпайп - тя е световна шампионка и четирикратна олимпийска шампионка - Холи е преживяла болката от счупени китки и ребра, както и от реконструкция на коляно и рамо.

Но коремните спазми, които изпитала малко след като се оттеглила от професионалния спорт през 2018 г., били съвсем нов свят на болка. Тя не можела да работи и дори трудно ставала от леглото. Историята на Холи научаваме от jeanhailes.org.au.

"Когато не знаеш какво причинява болката, това е страшно", обяснява тя. "Имах забележителен праг на болка благодарение на тренировките си. Бях се научила да преодолявам болката, но това беше различно".

Малко по-късно Холи е диагностицирана с ендометриоза - хронично заболяване, което засяга 10% от жените в репродуктивна възраст. Симптомите са многобройни, но могат да включват болки в таза, болезнена менструация, умора и гадене. Това е сложно заболяване и за разлика от Холи, която е диагностицирана в рамките на няколко месеца, много жени търпят болката с години, преди да им бъде поставена диагноза.

Скритите симптоми на ендометриозата 

"Твърде много жени понасят болката си сами или са отишли при лекари, които са отхвърлили болката им като "нормална", казва д-р Пав Нанаякара, гинеколог в Jean Hailes. "Това не е приемливо".

Диагнозата на Холи е само началото на нейното пътуване към здравето. Операцията разкрива, че заболяването ѝ е напреднало значително. "Тя атакуваше червата ми", спомня си тя. "Беше навсякъде. Накрая лежах 10 дни в болница, защото се притесняваха, че червата ми са увредени. Беше доста травмиращо".

Почти четири години по-късно Холи все още понякога се бори да се справи с болката си. "Трябваше да започна да възстановявам тялото си", казва тя. "В наистина лоши дни се опитвам да бъда по-мила към себе си. Сега се справям по-добре емоционално и психически с нея и това е част от пътуването. Но има дни, в които просто не мога да се изправя. Важно е да имате система за подкрепа. Никога няма едно-единствено медицинско решение за всеки. Затова е важно жените да споделят историите си", съветва Холи.

Още от 👩‍⚕️Женско здраве👩‍⚕️:

Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация

Мога ли да забременея веднага след края на менструацията?

Противозачатъчните хапчета: Как работят и какви са плюсовете и минусите от употребата им

Цитонамазка, колпоскопия, ехография: Как протича прегледът при гинеколог

Кога и как настъпва менопаузата: Симптомите, по които ще я разпознаем и какво да очакваме

Дефицит на желязо и анемия през бременността – ето как да я разпознаем и какво да направим

Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините?

Какво е вагинизъм и как да се справим с него?

Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори

Може ли тампонът да се изгуби в мен?

Какви са причините за кървене между менструациите?

Как мога да разбера кога съм в овулация

Алтернативните менструални продукти – плюсовете и минусите, за които трябва да знаем  

Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията

Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство

Поликистозните яйчници: Какви са симптомите по години

Скритите симптоми на ендометриозата

Високорискова бременност – разбери застрашена ли си и какво е нужно да знаеш 

Кога се изчерпва яйчниковият резерв

Коментирай »
Още по темата
Менструалният цикъл накратко: 11 неща, които всяко момиче трябва да знае Менструалният цикъл накратко: 11 неща, които всяко момиче трябва да знае
Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация
Цитонамазка, колпоскопия, ехография: Как протича прегледът при гинеколог Цитонамазка, колпоскопия, ехография: Как протича прегледът при гинеколог
Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза
Препоръчваме още
Смразяваща история: „Зимен гроб“ от Питър Мей (предложение за четене) Смразяваща история: „Зимен гроб“ от Питър Мей (предложение за четене)
Кои са математически най-красивите жени в света? Кои са математически най-красивите жени в света?
„Горчива земя“ – роман за болката на кипърската жена (предложение за четене) „Горчива земя“ – роман за болката на кипърската жена (предложение за четене)
Да приключим с тревожните мисли: Ето как да ги овладеем в 7 стъпки Да приключим с тревожните мисли: Ето как да ги овладеем в 7 стъпки
Разкриваме мистериозни „Убийства в Грейт Дидлинг“ с Катерина Бивалд (предложение за четене) Разкриваме мистериозни „Убийства в Грейт Дидлинг“ с Катерина Бивалд (предложение за четене)
Тя е романтика, страст, обич, близост, любов... Но знаете ли тези пет факта за целувката? Тя е романтика, страст, обич, близост, любов... Но знаете ли тези пет факта за целувката?
Висок интелектуален потенциал, дислексия, Аспергер, свръхчувствителност: „Неуправляеми или атипични?“ в подкрепа на различните деца и техните родители Висок интелектуален потенциал, дислексия, Аспергер, свръхчувствителност: „Неуправляеми или атипични?“ в подкрепа на различните деца и техните родители
Да изчистим организма: Лесна рецепта за здравословно смути за детокс Да изчистим организма: Лесна рецепта за здравословно смути за детокс
Сладката пица, на която няма да можете да устоите Сладката пица, на която няма да можете да устоите
Колко е високо най-високото дърво в Азия Колко е високо най-високото дърво в Азия
Знаеш ли това за „Великият диктатор“? Шест любопитни факта за емблематичната трагикомедия на Чарли Чаплин Знаеш ли това за „Великият диктатор“? Шест любопитни факта за емблематичната трагикомедия на Чарли Чаплин
Драматични събития отпреди милиони години: Вкаменелости показват обезглавяване на древно морско влечуго Драматични събития отпреди милиони години: Вкаменелости показват обезглавяване на древно морско влечуго
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби