Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията

Хормоналната контрацепция повлиява успешно нередовна менструация, дисменория, предменструален синдром, поликистозни яйчници, ендометриоза

Photo credit: Venera.bg

България е на първо място в ЕС по брой на абортите и на трето в Европейския регион на СЗО след Армения и Грузия по този показател. Една трета от бременностите у нас завършват по този начин, което е много притеснителен факт. Данните са на председателя на Научното дружество по акушерство и гинекология проф. Асен Николов, цитиран от zdrave.net.

„За съжаление, България стои на едно незавидно място в Европа по отношение на контрацептивната политика“, посочва проф. Иван Костов, директор на УСБАЛАГ „Майчин дом“. И обяснява, че според статистиката едва 3% от жените в репродуктивна възраст у нас прилагат орална контрацепция. За сравнение в развитите страни в Европа и САЩ този процент е 25%-30%.

В същото време у нас продължават да бъдат предпочитани остарелите и неефективни методи на контрацепция – прекъснат полов акт и календарен метод. Според статистиката на акушер-гинеколозите, при двойките, практикуващи прекъснат полов акт, в 30% от случаите настъпва бременност до 1 година.

 „За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Съветът на учените

Проф. Костов е категоричен, че българката може да разчита на голям брой съвременни перорални контрацептиви, в това число и за спешна контрацепция. Тя обаче следва да бъде добре информирана, за да може след преглед при специалист да вземе решение и да избере най-подходящия за нея препарат.

„Ако има нещо, което българката трябва да преодолее, то това е абсолютно неоправдания страх от хормоните. Ползите от хормоналните перорални контрацептиви са огромни, освен предпазването от забременяване, те повлияват положително цялостното физическо и психично здраве на жената“, категоричен е и акушер-гинекологът д-р Георги Коларов.

Той обясни, че съвременната медицина вече разчита на четвърто поколение орални контрацептиви, които включват в състава си естрогена Estrotel4 и прогестерона Drosperinon (Е4/DRSP). Те са метаболитно неутрални и могат да се използват както за начало (като стартери), така и за промяна (като суичъри) на контрацепцията.

Според д-р Гергана Коларова – директор на Първа САГБАЛ „Света София“, е много е важно да се подчертае, че употребяващите орална хормонална контрацепция жени биват предпазени от различни заболявания и състояния – ревматоиден артрит, венозен тромбемболизъм, рак на дебелото черво, рак на яйчниците, възпалително заболяване на тазовите орани, кисти на яйчниците, остеопороза, проблемна кожа, акне, нежелано окосмяване.

„Редовната употреба на контрацептиви има сериозна полза върху костната плътност на жените. Хормоналната контрацепция повлиява успешно нередовна менструация, дисменория, предменструален синдром, поликистозни яйчници, ендометриоза. Така се повишава качеството на живот на жените. Няма данни приемът на модерните съвременни таблетки за предпазване от бременност да има значение за появата на рак на гърдата, рак на ендометриума или рак на яйчниците, няма опасност от напълняване, нито от увеличаване на окосмяването. Честотата на 12% от всички видове рак намалява, ако редовно се използват контрацептиви“, подчерта д-р Коларова.

Тя призовава научната общност, акушер-гинеколозите и медиите да си подадат ръка и да активизират усилията си, като заговорят на един и същи език, за да може точната информация, базирана на медицината на доказателствата, да достигне до българските жени и да ги насърчи в техния правилен избор.

Кои са митовете по отношение на оралната контрацепция и какво още не знаем за нея, чуйте в подкаста на БНР дискусия с участието на д-р Георги Коларов, специалист по ендокринни гинекологични заболявания, Петър Цинцарски – главен експерт по „Промоция на здравето и първа помощ“ в Дирекция „Младежки Червен Кръст“, Диляна Димитрова – Дирекция „Младежки Червен Кръст“ и доброволец в БМЧК, и младите родители на близнаци Деница Донкова и Даниел Летейски 👇👇👇

Източник: zdrave.net
Коментирай »
В САЩ одобриха противозачатъчно хапче без рецепта
Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините?
„За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Какви са в секса блондинките, червенокосите и брюнетките?
Сърцебиене, задух, проблеми със съня – кога симптомите предупреждават за предсърдно мъждене
Червена панда прави гимнастика
Пет от най-старите ресторанти в Европа (СНИМКИ)
Създадоха месо за вегетарианци
15 забавни истини за живота, които научаваме по трудния начин
Любимите десерти на зодия Телец
Куче-герой прави сърдечен масаж на „колегите си“ от полицията
Шест начина да отслабнем, забавлявайки се
4 причини той да откаже секс
11 признака, че си по-силна, отколкото си мислиш
Доказано: Мъжете не разбират жените
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби