Внимание, дами! Не вземайте болкоуспокояващи и противозачатъчни едновременно

Употребата на болкоуспокояващи и противозачатъчни едновременно може да повиши риска от образуване на тромби

Внимание, дами! Не вземайте болкоуспокояващи и противозачатъчни едновременно

Photo via Canva.com

Рискът от образуване на тромби сред жените, които са на противозачатъчни, се увеличава допълнително през седмиците, когато тези жени също са употребявали нестероидни противовъзпалителни лекарства. Това е установило проучване, цитирано от ЮПИ.

Експертите са потвърдили вече известния факт, че жените, които са употребявали противозачатъчни хапчета или други контрацептиви, съдържащи естроген, са изложени на повишен риск от развитие на кръвен съсирек в краката или белите дробове. Но изследователите са открили още нещо - рискът от образуване на тромби се увеличава допълнително през седмиците, когато тези жени употребяват и нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС). Сред този вид лекарства са болкоуспокояващи като ибупрофен и напроксен.

Изследователите анализирали медицинските досиета на 2 милиона жени на възраст от 15 до 49 години, които са живели в Дания между 1996 и 2017 г. През този период малко над 8700 от тях са развили за първи път венозен тромбоемболизъм – кръвен съсирек във вена на крака или в белите дробове.

Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията

Проучването установило, че употребата само на НСПВС е свързана с повишен риск от образуване на тромби в сравнение с периодите, в които жените не са употребявали болкоуспокояващите. По същия начин този риск е повишен сред жените, които употребяват само противозачатъчни с естроген. Но рискът от кръвни съсиреци е най-висок, когато двете се употребяват едновременно.

„Интересното е, че рискът при едновременната употреба е по-голям от сбора на рисковете при индивидуална употреба“, казва ръководителят на изследването д-р Амани Меаиди – изследовател от Датското общество за рака в Копенхаген.

Осем рискови фактора за развитието на тромбоза  

Учените изчислили, че около 4 от 100 000 жени развиват тромби в рамките на една седмица при употреба на НСПВС. Приблизително 2 на 100 000 жени пък развиват съсирек за една седмица при употребата на „високорискови“ контрацептиви. Това включва лепенки и пръстени с естроген или прогестин, както и хапчета с високи дози естроген.

Когато обаче жените използват както високорискови контрацептиви, така и НСПВС едновременно, приблизително 23 от общо 100 000 получават кръвен съсирек за една седмица.

 „За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Съветът на учените

Нестероидните противовъзпалителни лекарства са по-ниско рискови сред жените, използващи контрацептиви със „средно ниво на риск“: Приблизително 11 от 100 000 жени развиват тромб в рамките на една седмица при употребата на НСПВС.

Не изглежда болкоуспокояващите да оказват ефект върху риска от образуване на кръвни съсиреци при жените, които са на нискорискови контрацептиви, сред които са хапчетата, съдържащи само прогестин и вътрематочните спирали.

Източник: ЮПИ, БТА
Коментирай »
Още по темата
Противозачатъчните хапчета: Как работят и какви са плюсовете и минусите от употребата им Противозачатъчните хапчета: Как работят и какви са плюсовете и минусите от употребата им
Осем рискови фактора за развитието на тромбоза Осем рискови фактора за развитието на тромбоза
В САЩ одобриха противозачатъчно хапче без рецепта В САЩ одобриха противозачатъчно хапче без рецепта
Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията
Препоръчваме още
Флирт в офиса: Четири типа досадни ухажори на работното място Флирт в офиса: Четири типа досадни ухажори на работното място
Учениците на „мързеливата майка“ (предложение за четене) Учениците на „мързеливата майка“ (предложение за четене)
„Четирите кътчета на сърцето“ - последният неиздаван роман на Франсоаз Саган (предложение за четене) „Четирите кътчета на сърцето“ - последният неиздаван роман на Франсоаз Саган (предложение за четене)
Съществувала е в Месопотамия и Древен Египет: Знаете ли на колко години е романтичната целувка? Съществувала е в Месопотамия и Древен Египет: Знаете ли на колко години е романтичната целувка?
Диетата Саут Бийч – за истински ценители на здравословната храна Диетата Саут Бийч – за истински ценители на здравословната храна
Откриха лек за агресивни шофьори Откриха лек за агресивни шофьори
ТЕСТ: Каква е женската ти суперсила? ТЕСТ: Каква е женската ти суперсила?
Интелигентен и пристрастяващ трилър: „Червена царица“ от Хуан Гомес-Хурадо (предложение за четене) Интелигентен и пристрастяващ трилър: „Червена царица“ от Хуан Гомес-Хурадо (предложение за четене)
ТЕСТ: Купонджийка ли си или истински домошар? ТЕСТ: Купонджийка ли си или истински домошар?
Шест начина да отслабнем, забавлявайки се Шест начина да отслабнем, забавлявайки се
Мейбъл – кучето с очи като на принцеса на "Дисни" (ВИДЕО) Мейбъл – кучето с очи като на принцеса на "Дисни" (ВИДЕО)
Създадоха годежен пръстен с проследяващо устройство Създадоха годежен пръстен с проследяващо устройство
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби