Скритите симптоми на ендометриозата

Понастоящем не е известно лечение на ендометриозата, като лечението обикновено е насочено към контролиране на симптомите

Photo credit: Pixabay/Pexels 

Ендометриозата засяга около 10% (190 милиона) от жените и момичетата в репродуктивна възраст в световен мащаб, съобщава Световната здравна организация.

Това е хронично заболяване, свързано със силна болка, която оказва влияние на живота в различни сфери. Тя се проявява по време на менструация, полов акт, изхождане и/или уриниране, хронична тазова болка, подуване на корема, гадене, умора, а понякога и депресия, тревожност и безплодие.

Понастоящем не е известно лечение на ендометриозата, като лечението обикновено е насочено към контролиране на симптомите.

Какво е ендометриоза?

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан, подобна на лигавицата на матката, расте извън матката. То може да причини силна болка в таза и да затрудни забременяването.

Ендометриозата може да започне при първата менструация и да продължи до менопаузата.

Причината за ендометриозата е неизвестна. Не е известен и начин за предотвратяване на ендометриозата. Няма лечение, но симптомите ѝ могат да се лекуват с лекарства или в някои случаи с операция.

Тя причинява хронична възпалителна реакция, която може да доведе до образуване на сраствания или фиброза в таза и други части на тялото. Описани са няколко вида лезии:

 • повърхностна ендометриоза, открита предимно върху тазовия перитонеум
 • кистозна ендометриоза на яйчниците (ендометриом), открита в яйчниците
 • дълбока ендометриоза, открита в ректумно-вагиналната преграда, пикочния мехур и червата
 • в редки случаи ендометриоза се открива и извън таза.

Симптоми

Ендометриозата често причинява силна болка в таза, особено по време на менструация. Някои жени изпитват болка и по време на секс или при ползване на тоалетната. Някои пациентки имат проблеми със забременяването. Други нямат никакви симптоми. При тези, които имат, често срещан симптом е болката в долната част на корема (таза).

Болката може да е най-забележима: 

 • по време на менструация
 • по време на или след секс
 • при уриниране или дефекация

Някои жени изпитват също така:

 • хронична тазова болка
 • силно кървене по време на менструация или между менструациите
 • проблеми със забременяването
 • подуване на корема или гадене
 • умора
 • депресия или тревожност.

Симптомите често се подобряват след менопаузата, но не винаги.

Симптомите на ендометриозата са променливи и широкообхватни, което я прави трудна за диагностициране. Жените, които имат симптоми, може и да не са наясно със състоянието.

Причини 

Понастоящем се смята, че ендометриозата възниква вследствие на:

 • Ретроградна менструация - менструалната кръв, съдържаща ендометриални клетки, се връща обратно през фалопиевите тръби и в тазовата кухина в момента, в който кръвта изтича от тялото през шийката на матката и влагалището по време на менструация. Ретроградната менструация може да доведе до отлагане на подобни на ендометриума клетки извън матката, където те могат да се имплантират и да растат.
 • Клетъчна метаплазия - клетките се променят от една форма в друга. Клетките извън матката се променят в ендометриални клетки и започват да растат.
 • Стволовите клетки могат да дадат началото на заболяването, което след това се разпространява в организма чрез кръвоносните и лимфните съдове.
 • Други фактори също могат да допринесат за растежа или запазването на извънматочната ендометриална тъкан. Известно е например, че ендометриозата зависи от естрогена, който засилва възпалението, растежа и болката, свързани със заболяването. Връзката между естрогена и ендометриозата обаче е сложна, тъй като отсъствието на естроген не винаги означава отсъствие на ендометриоза.

Начин на живот

Ендометриозата има значителни социални, здравни и икономически последици. Тя може да влоши качеството на живот поради силна болка, умора, депресия, тревожност и безплодие. Някои жени с ендометриоза изпитват изтощителна болка, която им пречи да ходят на работа или на училище. Болезненият секс, дължащ се на ендометриоза, може да доведе до прекъсване или избягване на половия акт и да засегне сексуалното здраве на засегнатите и техните партньори.  

Профилактика

Понастоящем не е известен начин за предотвратяване на ендометриозата. Повишената информираност, ранното диагностициране и лечение, може да забави или спре естественото развитие на заболяването. Понастоящем няма лечение.

Диагноза

Внимателната анамнеза за менструални симптоми и хронична болка в таза е основание за подозрение за ендометриоза. Въпреки че са предложени и тествани няколко инструмента и теста за скрининг, понастоящем нито един от тях не е валидиран за точно идентифициране или прогнозиране на индивиди или популации, при които има най-голяма вероятност да развият заболяването. Ендометриозата често може да има симптоми, които „имитират“ други състояния и затрудняват или забавят диагностиката. Ендометриомът на яйчниците, срастванията и дълбоките нодуларни форми на заболяването често изискват ултразвуково изследване или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да бъдат открити. Хистологичната верификация, обикновено след хирургична/лапароскопска визуализация, може да бъде полезна за потвърждаване на диагнозата, особено за най-често срещаните повърхностни лезии. Необходимостта от хистологично/лапароскопско потвърждение не трябва да възпрепятства започването на емпирично медицинско лечение, съобщават още от СЗО.

Коментирай »
Още по темата
Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините?
Какви са причините за кървене между менструациите?
В търсене на лечение: Открит е възможен причинител на ендометриозата
Препоръчваме още
6 случая, в които неволно нараняваме околните (и как да спрем)
Ябълките са полезни за сърцето
ТЕСТ: Пада ли си по теб?
Котки, които се държат като абсолютни гадняри (ВИДЕО)
В токсична връзка ли съм? Как да разпознаем емоционалния насилник
Том Егеланд превръща тайните на скандинавската митология в запомнящ се трилър (предложение за четене)
Тренировка вкъщи: Четири подходящи и супер ефективни упражнения (и как да ги изпълним правилно)
Завладяващ със своята откровеност сборник: „Скъпи Пиер Паоло“ от Дача Мараини (предложение за четене)
Без срам и вина: Как да разпознаем и преборим следродилната депресия
Аз съм мъж и предпочитам мъжка компания пред тази на половинката ми
12 златни правила за по-безболезнено преодоляване на раздялата
За котетата и законите на физиката
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби