Скритите симптоми на ендометриозата

Понастоящем не е известно лечение на ендометриозата, като лечението обикновено е насочено към контролиране на симптомите

Скритите симптоми на ендометриозата

Photo credit: Pixabay/Pexels 

Ендометриозата засяга около 10% (190 милиона) от жените и момичетата в репродуктивна възраст в световен мащаб, съобщава Световната здравна организация.

Това е хронично заболяване, свързано със силна болка, която оказва влияние на живота в различни сфери. Тя се проявява по време на менструация, полов акт, изхождане и/или уриниране, хронична тазова болка, подуване на корема, гадене, умора, а понякога и депресия, тревожност и безплодие.

Понастоящем не е известно лечение на ендометриозата, като лечението обикновено е насочено към контролиране на симптомите.

Какво е ендометриоза?

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан, подобна на лигавицата на матката, расте извън матката. То може да причини силна болка в таза и да затрудни забременяването.

Ендометриозата може да започне при първата менструация и да продължи до менопаузата.

Причината за ендометриозата е неизвестна. Не е известен и начин за предотвратяване на ендометриозата. Няма лечение, но симптомите ѝ могат да се лекуват с лекарства или в някои случаи с операция.

Тя причинява хронична възпалителна реакция, която може да доведе до образуване на сраствания или фиброза в таза и други части на тялото. Описани са няколко вида лезии:

 • повърхностна ендометриоза, открита предимно върху тазовия перитонеум
 • кистозна ендометриоза на яйчниците (ендометриом), открита в яйчниците
 • дълбока ендометриоза, открита в ректумно-вагиналната преграда, пикочния мехур и червата
 • в редки случаи ендометриоза се открива и извън таза.

Симптоми

Ендометриозата често причинява силна болка в таза, особено по време на менструация. Някои жени изпитват болка и по време на секс или при ползване на тоалетната. Някои пациентки имат проблеми със забременяването. Други нямат никакви симптоми. При тези, които имат, често срещан симптом е болката в долната част на корема (таза).

Болката може да е най-забележима: 

 • по време на менструация
 • по време на или след секс
 • при уриниране или дефекация

Някои жени изпитват също така:

 • хронична тазова болка
 • силно кървене по време на менструация или между менструациите
 • проблеми със забременяването
 • подуване на корема или гадене
 • умора
 • депресия или тревожност.

Симптомите често се подобряват след менопаузата, но не винаги.

Симптомите на ендометриозата са променливи и широкообхватни, което я прави трудна за диагностициране. Жените, които имат симптоми, може и да не са наясно със състоянието.

Причини 

Понастоящем се смята, че ендометриозата възниква вследствие на:

 • Ретроградна менструация - менструалната кръв, съдържаща ендометриални клетки, се връща обратно през фалопиевите тръби и в тазовата кухина в момента, в който кръвта изтича от тялото през шийката на матката и влагалището по време на менструация. Ретроградната менструация може да доведе до отлагане на подобни на ендометриума клетки извън матката, където те могат да се имплантират и да растат.
 • Клетъчна метаплазия - клетките се променят от една форма в друга. Клетките извън матката се променят в ендометриални клетки и започват да растат.
 • Стволовите клетки могат да дадат началото на заболяването, което след това се разпространява в организма чрез кръвоносните и лимфните съдове.
 • Други фактори също могат да допринесат за растежа или запазването на извънматочната ендометриална тъкан. Известно е например, че ендометриозата зависи от естрогена, който засилва възпалението, растежа и болката, свързани със заболяването. Връзката между естрогена и ендометриозата обаче е сложна, тъй като отсъствието на естроген не винаги означава отсъствие на ендометриоза.

Начин на живот

Ендометриозата има значителни социални, здравни и икономически последици. Тя може да влоши качеството на живот поради силна болка, умора, депресия, тревожност и безплодие. Някои жени с ендометриоза изпитват изтощителна болка, която им пречи да ходят на работа или на училище. Болезненият секс, дължащ се на ендометриоза, може да доведе до прекъсване или избягване на половия акт и да засегне сексуалното здраве на засегнатите и техните партньори.  

Профилактика

Понастоящем не е известен начин за предотвратяване на ендометриозата. Повишената информираност, ранното диагностициране и лечение, може да забави или спре естественото развитие на заболяването. Понастоящем няма лечение.

Диагноза

Внимателната анамнеза за менструални симптоми и хронична болка в таза е основание за подозрение за ендометриоза. Въпреки че са предложени и тествани няколко инструмента и теста за скрининг, понастоящем нито един от тях не е валидиран за точно идентифициране или прогнозиране на индивиди или популации, при които има най-голяма вероятност да развият заболяването. Ендометриозата често може да има симптоми, които „имитират“ други състояния и затрудняват или забавят диагностиката. Ендометриомът на яйчниците, срастванията и дълбоките нодуларни форми на заболяването често изискват ултразвуково изследване или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да бъдат открити. Хистологичната верификация, обикновено след хирургична/лапароскопска визуализация, може да бъде полезна за потвърждаване на диагнозата, особено за най-често срещаните повърхностни лезии. Необходимостта от хистологично/лапароскопско потвърждение не трябва да възпрепятства започването на емпирично медицинско лечение, съобщават още от СЗО.

Коментирай »
Още по темата
Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините? Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините?
Какви са причините за кървене между менструациите? Какви са причините за кървене между менструациите?
В търсене на лечение: Открит е възможен причинител на ендометриозата В търсене на лечение: Открит е възможен причинител на ендометриозата
Препоръчваме още
Светкавиците на Юпитер много приличат на тези на Земята Светкавиците на Юпитер много приличат на тези на Земята
Разгадай връзката ви по...първата целувка Разгадай връзката ви по...първата целувка
 „Един тъмен прозорец“ на Рейчъл Гилиг ще ни потопи в готическия си мрак (предложение за четене) „Един тъмен прозорец“ на Рейчъл Гилиг ще ни потопи в готическия си мрак (предложение за четене)
Лекари от ИСУЛ съветват: Ето как да забележите рака навреме и да подобрите шансовете си за живот Лекари от ИСУЛ съветват: Ето как да забележите рака навреме и да подобрите шансовете си за живот
Предложение за четене: „Хлебарката" - блестяща политическа сатира от Иън Макюън Предложение за четене: „Хлебарката" - блестяща политическа сатира от Иън Макюън
Защо се плезим, когато се концентрираме? Защо се плезим, когато се концентрираме?
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника 10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
Топ 20 на най-разпространените сексуални проблеми Топ 20 на най-разпространените сексуални проблеми
Седем истини, които никога да не забравяш Седем истини, които никога да не забравяш
Мъжете, с които никога не трябва да се занимаваш Мъжете, с които никога не трябва да се занимаваш
Вредно ли е да се къпем всеки ден и защо? Вредно ли е да се къпем всеки ден и защо?
Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби