„Танцът на хормоните“: Как влияе той върху живота на жените

Специалист от ВМА разяснява как нивата на хормоните влияят в различните етапи от живота на жените

„Танцът на хормоните“: Как влияе той върху живота на жените

Photo credit: Военномедицинска академия 

Животът на всяка жена често може да се опише като непрекъснат танц на хормоните. Това казва проф. Лилия Демиревска от Клиниката по кардиология на ВМА. Тя разкрива как нивата на хормоните влияят върху живота на жените през различните му етапи.

Нивата на естрогените достигат своя връх около 35-годишна възраст, след което започват постепенно да намаляват. По време на бременност се наблюдава значително увеличение на естрогените заедно с пролактина и прогестерона. Менопаузата допълнително повлиява спада в нивата на естрогените и прогестерона. Важно е да се отбележи, че въпреки че тестостеронът се асоциира с мъжете, жените произвеждат три пъти по-голямо количество от този хормон. По време на менопауза нивото на тестостерон също намалява, но в по-малка степен, нарушавайки баланса между женските и мъжките полови хормони. Наблюдава се и спад в нивата на мелатонина, известен още като хормон на съня.

Проф. Лилия Демиревска посочва какво влияние оказват различните хормони върху състоянието на жените:

👉Естрадиолът, който е част от женските полови хормони, подобрява усвояването на глюкоза и притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

👉Естрогените влияят на нивата на серотонин в мозъка.

👉Прогестеронът има успокояващо въздействие върху тялото и мозъка.

👉Тестостеронът влияе на костната плътност, мускулната маса, настроението, енергията и сексуалното желание.  

Промените в хормоналните нива засягат всичко – от моделите на съня до сърдечно-съдовото здраве, споделя специалистът.

👉Ниските нива на прогестерон и естрадиол могат да причинят проблеми със съня, тревожност и склонност към депресивни разстройства.

👉Ниските нива на тестостерон водят до умора, промени в настроението, когнитивни изменения, понижена костна маса и мускулна сила.

👉Нормалните нива на женските полови хормони имат предпазващ ефект относно сърдечно-съдови заболявания. С настъпването на менопауза сърдечният риск бързо се изравнява с този на мъжете, което обикновено се случва след 55-годишна възраст.

👉С понижаването на хормоните се наблюдава и увеличаване на телесното тегло, влошаване на нивата на липидите в кръвта, неблагоприятни промени в съдовете, развитието на инсулинова резистентност и нарушения в съня.

👉Настъпват негативни промени в настроението, които може да се проявят в повишен енергиен прием – по-често и нездравословно хранене. Тези нарушения водят до засилване на затлъстяването и до още по-силно нарушение на съня.

👉Нарушенията на съня могат да повишат артериалното налягане и да увеличат риска от развитие на затлъстяване и захарен диабет тип 2, което пък повишава сърдечно-съдовия риск.  

👉При нарушен сън се повишават и нивата на „лошите липиди“, каквито са липопротеините с ниска плътност (LDL-холестерола). Развива се т.нар. висцерално затлъстяване, което означава затлъстяване на вътрешните органи (около сърцето, съдовете, черния дроб). То се определя чрез измерване на обиколката на талията.

👉Обструктивна сънна апнея се наблюдава по-често при прехода от пременопауза към постменопауза.  

* При бременност лошият сън също може да доведе до влошаване на сърдечно-съдовото здраве, защото може да повиши риска от развитие на артериална хипертония, метаболитен синдром и захарен диабет, т.нар. гестационна хипертония и гестационен диабет.

❗В случай на развитие на нарушения в липидите, затлъстяване и артериална хипертония, те трябва да се лекуват своевременно. Активното търсене и лечение на обструктивна сънна апнея, както и управлението на безсънието, са от съществено значение за поддържането на здравето, казва проф. Демиревска.

Как се преодоляват нарушенията в резултат на хормоните

Най-лесното е да кажем, че ако се приемат женски полови хормони, този риск може да се понижи. За съжаление обаче това може да доведе до други сърдечно-съдови нарушения, каквито са повишената честота на тромбоемболии, коронарна артериална болест и някои карциноми, предупреждава кардиологът. Естрогените може да имат благоприятни кардиометаболитни ефекти при по-млади жени, но и вредни ефекти при възрастни с подлежаща атеросклероза.   

Много по-важна е промяната в начина на живот със спиране на тютюнопушенето, намаление на телесното тегло при жени с наднормено тегло и затлъстяване, здравословно хранене, достатъчна физическа активност, казва още специалистът и допълва, че благоприятна роля може да имат и различните техники на релаксация, повлияване на стреса и хигиена на съня.

На финала специалистът акцентира върху необходимостта от промяната в мотивацията и възприемането на различните хормонални промени в живота на жената като нещо нормално, а не като стигма. Във всяка възраст жената може да бъде активна, хубава и здрава, ако гледа позитивно и се грижи достатъчно за себе си, заключва проф. Демиревска.   

Коментирай »
Препоръчваме още
Какво си мислят мъжете за външния ни вид: Гримът - оръжие или препъни камък? Какво си мислят мъжете за външния ни вид: Гримът - оръжие или препъни камък?
7 от най-нелепите мъжки причини за раздяла (по действителни случаи) 7 от най-нелепите мъжки причини за раздяла (по действителни случаи)
Още една причина да приемаме повече магнезий с храната Още една причина да приемаме повече магнезий с храната
Кога ставаш "досадното гадже"? Кога ставаш "досадното гадже"?
Рецепта за десерт без соя и без глутен: Чийзкейкът, който осигурява място на Анна Стойкова в „MastefChef“ Рецепта за десерт без соя и без глутен: Чийзкейкът, който осигурява място на Анна Стойкова в „MastefChef“
Отслабваме с палео диета Отслабваме с палео диета
Учени с любопитно откритие за хората с "чувствителен нос" Учени с любопитно откритие за хората с "чувствителен нос"
„История с призраци“ от Лаура Фройденталер (предложение за четене) „История с призраци“ от Лаура Фройденталер (предложение за четене)
ТЕСТ: Поствяш ли кариерата на първо място? ТЕСТ: Поствяш ли кариерата на първо място?
Пазенето на тайна всъщност е полезно за здравето, ето в кои случаи Пазенето на тайна всъщност е полезно за здравето, ето в кои случаи
В преследване на щастието: 8 черти на истински щастливите хора В преследване на щастието: 8 черти на истински щастливите хора
ТЕСТ: Коя зодия е сродната ти душа? ТЕСТ: Коя зодия е сродната ти душа?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби