Обичаш ли арабската кухня? Опитай тази неустоима рецепта за вкусна маклюба Популярната гозба се приготвя с месо, ориз и зеленчуци
Популярната гозба се приготвя с месо, ориз и зеленчуци
Photo credit: Meruyert Gonullu/Pexels
Днес се спираме на едно вкусно арабско изкушение – маклюба. Палестинският народ, точно както и хората в Сирия, Ливан, Йордания, Ирак са известни земеделци. В стремежа да сготвят нещо вкусно, съставено от зеленчуци, се ражда маклюбата.
Маклюба идва от думата „яклеб“ – в груб превод „обръща се“. Това е така, защото, когато гозбата е готова в тенджерата, тя се обръща в тава, за да може продуктите да са в съвършена подредба.
Най-общо за тази рецепта ще ни е нужно сварено месо, което върви с патладжан. Ако е пиле – върви с картофи или карфиол. Хубаво е да не се смесват – ако са картофи, да са само картофи, ако е патладжан – да е само патладжан. Така се акцентира върху определен вкус. Ако обаче сте настроени по-приключенски, то можете да експериментирате и с два вида зеленчуци.
Необходими продукти:
- Месо – половин пиле/ друго месо – 300, 400 грама
- Ориз – 500 грама
- Зеленчуци – картофи /4, 5 бр./; патладжан /2 или 3 бр./; карфиол/тиквички – по избор и на вкус
- Чесън – 1 или 2 скилидки
- Сол на вкус
- Бахар на вкус
- Куркума на вкус
- Олио за пържене
Начин на приготвяне:
- Първо сваряваме месото във вода със сол.
- Хубаво измиваме ориза и ако е възможно, го оставяме да покисне във вода. Така избягваме подуването на стомаха.
- Запържваме зеленчуците, които ще ползваме - патладжан/ картофи/ карфиол/ тиквички.
- Обелваме и нарязваме чесъна.
- След това всичко се подрежда на пластове в тенджерата – месото е най-отдолу. Втори слой – пържените зеленчуци. Най-отгоре слагаме ориза, чесъна и добавяме вода, която да покрие ориза с около един пръст.
- Добавяме подправките – сол, бахар, куркума. Така оризът става оцветен в жълто и напоен със съставките.
- Варим на силен котлон, но когато яденето кипне, е хубаво да намалим котлона, за да се готви на бавен огън за около 15 до 18 мин.
- Изключваме котлона, изчакваме малко и после тенджерата се обръща в тава или голяма чиния.
Може да се с кисело мляко или салата. Добър апетит!