Тридневни веселби и почит към майката: Какво (не) знаем за най-интересните палестински традиции

Най-големите празници включват „маратон по гостуване“ – за един ден се посещават между 20 и 40 роднински или съседски семейства

Тридневни веселби и почит към майката: Какво (не) знаем за най-интересните палестински традиции

Photo by Thirdman/Pexels

Всеки народ спазва своите традиции, с които отбелязва както хубавите, така и тъжните житейски поводи. Това, което обединява нациите по света, е че повечето празници се свързват с време за близките и обичаните от нас хора. А какво по-важно от това?

На Коледа и Великден се събираме с близките си около семейната трапеза, празнуваме заедно всички значими събития, които ни се случват и определяме конкретни дни, посветени на любимите ни хора.

Днес обръщаме поглед към палестинските традиции и ритуали. От палестинската общност в България ни разказаха за някои от най-интересните и важни празници, както и за начините, по които се отбелязват.  

Големите празници

Най-хубавите традиции са по време на големите мюсюлмански празници – Курбан Байрам, Рамазан Байрам и приключването на хадж - /поклонение в свещения град Мека/, когато се колят агнетата. Целта на коленето на животни е месото им да бъде раздадено на бедните. Всъщност хората, които колят агнето, не ядат от неговото месо, а непременно откриват хора, които са в нужда и им го раздават. Това е целта на този ритуал – да се помогне на бедните.

На този ден се гостува на близките и обичаните хора. Правят се групови посещения на всички роднини. Няма нито един дом, който да не бъде посетен през този ден.

Тръгва се рано сутринта. При първото гостуване домакините сервират специфичното арабско кафе – едросмляно и варено на бавен огън близо 1 час. Счита се, че това кафе има свойства за облекчаване на хранителната система и се пие по съвсем малко от него – една глътка.

Понякога тези празненства прерастват в същински „маратон по гостуване“. Програмата за деня може да включва посещение на 25 до 40 къщи на роднини и съседи. Във всяка къща се стои по няколко минути, поздравяват се домакините, а те от своя страна дават пари на децата на гостите. Дават се пари и на сестри, съпруги и дъщери. Това се прави с цел да се демонстрира уважение и оценяване на ролята на жената в обществото. Дори и да работи, дори и да няма нужда, трябва да ѝ се даде нещо символично, в знак на благодарност и почит към нея.

Така протича първият празничен ден. Често хората се канят едни други и на втория, третия ден – на обяд, на вечеря, на излет. Понякога цялата фамилия се събира, наема автобус и всички заедно отиват на пикник сред природата.

Обрязването

Обрязването е друга важна традиция за арабския свят. Процедурата се прави на малките момчета, които са под една година, за да не са в съзнателна възраст, когато усещат болката.

Сватбите

Празненствата за сватбите протичат на два етапа.

Първият етап се свързва с празника за годежа на бъдещото семейство. Двамата влюбени обявяват намерението си да създадат общ дом. В периода до сватбата се готви новия дом, обзавеждането и всички детайли за бъдещия им съвместен живот. Даряват се мебели и пари на младоженците, за да могат да посрещнат новия си живот.

Вечерта преди сватбата /моминска или ергенска вечер/ е посветена на друг интересен ритуал, който се изпълнява в Палестина. Булката посреща своите приятелки и роднини, като заедно те къносват дланите и ходилата си, изобразявайки различни красиви рисунки.

Идва и сватбеният ден. Обикновено, ако булката живее в друг град или друго село, при нея отива цяла делегация от гости – 10, 15 коли. Всички те посещават роднините на булката, черпят се и след това ги превозват до мястото на сватбата. Празненствата са пищни, шумни, с много музика и злато.

Важни дати

В Палестина има и различни дати, които носят специално значение за хората и се отбелязват всяка година. Сред тях са Денят на земята, Денят на пленника и други.

21 март – Денят на майката. На този ден в арабския свят и в частност в Палестина се чества майката и нейната роля. Всички майки са почитани на този ден и получават подаръци. Майката има огромно значение в ислямската религия. Когато попитали пророка кой трябва да бъде почитан най-много, той три пъти отговорил майката. Чак на четвърто място споменал бащата. 

Голям празник за Палестина е и така нареченият „маслинобер“. Той е труден за изпълнение, защото сезонът на бране на маслините е рискован. Причината е, че има определен брой дни, в които се разрешава да се берат маслини.

Раждането

Раждането има голямо значение за палестинците и се празнува задължително. Палестинците не се притесняват да имат много деца, защото те вярват, че Бог ще се погрижи за всяко от тях. Те считат, че всяко дете се ражда с хляба в ръцете си. Според народопсихологията, ако детето е пето или шесто дори, не трябва да се страхуваш как ще го изхраниш, защото то си носи късмета – някой ден може да е министър. Тогава то ще храни цялата фамилия или цялото село.  

Коментирай »
Още по темата
Обичаш ли арабската кухня? Опитай тази неустоима рецепта за вкусна маклюба Обичаш ли арабската кухня? Опитай тази неустоима рецепта за вкусна маклюба
Препоръчваме още
Кои бозайници спят най-малко? Тези животни спят най-много по два часа на денонощие Кои бозайници спят най-малко? Тези животни спят най-много по два часа на денонощие
Тайните на Камерън Диас за красиви крака Тайните на Камерън Диас за красиви крака
Шоколадът не вреди на диетата Шоколадът не вреди на диетата
„Да се завърнеш за Коледа“ и да (пре)откриеш сродната си душа (предложение за четене) „Да се завърнеш за Коледа“ и да (пре)откриеш сродната си душа (предложение за четене)
Три (не) очевидни причини за увреждане на зъбния емайл Три (не) очевидни причини за увреждане на зъбния емайл
Човешките кости „разказват“ историята на света Човешките кости „разказват“ историята на света
Шест начина да отслабнем, забавлявайки се Шест начина да отслабнем, забавлявайки се
Пловдивски коминочистач: Мислете за щастие, не за грижи Пловдивски коминочистач: Мислете за щастие, не за грижи
5 неща, които ще те откажат от него 5 неща, които ще те откажат от него
Как да оцелееш в женски офис Как да оцелееш в женски офис
„Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене) „Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене)
Лесна рецепта за вкусен уикенд Лесна рецепта за вкусен уикенд
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби