Още една причина да приемаме повече магнезий с храната Приемът на повече магнезий с храната се свързва с по-добро здраве на мозъка, установи австралийско проучване
Приемът на повече магнезий с храната се свързва с по-добро здраве на мозъка, установи австралийско проучване
Photo credit: Jacqueline Howell/pexels.com
Австралийски изследователи свързват приема на големи количества магнезий с по-доброто здраве на мозъка в по-късна възраст, съобщава Синхуа.
В проучване екип от Лабораторията за невроизображения и изследване на мозъка към Австралийския национален университет (АНУ) се установява, че високият прием на богати на магнезий храни като спанак и ядки може да намали риска от развитие на деменция. Учените са изследвали повече от 6000 когнитивно здрави хора на възраст между 40 и 73 години от Великобритания в продължение на 16 месеца. Те установили, че при тези, които консумират повече от 550 mg магнезий всеки ден, мозъчната възраст е с една година по-млада на 55-години, отколкото при тези с нормален прием на магнезий от 350 mg дневно.
Внимание, дами! Средиземноморската храна намалява риска от сърдечни заболявания
Според Хаула Алатек, водещ автор на изследването, резултатите показват, че превантивните ефекти от по-високия прием на магнезий с храната могат да започнат още на 40-годишна възраст или дори по-рано. „Нашето проучване показва, че 41-процентно увеличение на приема на магнезий може да доведе до по-малко свързано с възрастта свиване на мозъка, което води до по-добра когнитивна функция и по-нисък риск или забавено настъпване на деменция в по-късна възраст“, каза тя и добави: „Това изследване подчертава потенциалните ползи от диетата с високо съдържание на магнезий и ролята, която той играе, за насърчаване на доброто здраве на мозъка“.
Установено е още, че жените, особено тези, които са в постменопауза, се възползват в по-голяма степен от невропротективните ефекти на високия прием на магнезий с храната, отколкото мъжете. Ерин Уолш, съавтор на изследването, заяви, че изследването може да доведе до разработването на интервенции в областта на общественото здраве, насочени към подобряване на здравето на мозъка и намаляване на рисковете от деменция чрез диета.
Начин на живот или психоза: Кога здравословното хранене става опасна мания
По данни на Световната здравна организация в момента в света има над 55 милиона души с деменция, като болестта на Алцхаймер е най-разпространеният вид. Експертите предупреждават, че до 2050 г. се очаква броят на случаите да се утрои и да достигне 150 милиона души. „Тъй като няма лек за деменцията, а разработването на фармакологични лечения е неуспешно през последните 30 години, се предполага, че по-голямо внимание трябва да се насочи към превенцията“, казва Уолш.