Какво ни пречи да включваме полезни за здравето продукти в менюто си Изследователите смятат, че данните ще позволят на диетолозите да въвеждат по-ефективно богатите на антоцианини храни в диетите на своите пациенти
Изследователите смятат, че данните ще позволят на диетолозите да въвеждат по-ефективно богатите на антоцианини храни в диетите на своите пациенти
Photo by Wendy van Zyl/pexels.com
Изследователи от университета на Уолонгонг, Австралия, са установили причините, които пречат на възрастните хора да включват в менюто си полезните за здравето храни, богати на антоцианини, пише сп. "Нютриънтс".
Предишни изследвания показват, че диетата, богата на антоцианини - растителни пигментни, които придават на храни като череши, сливи или боровинки характерния червен, син или виолетов цвят, е свързана с по-добра памет и сърдечносъдово здраве при възрастните хора.
За целите на изследването авторите му са анкетирали австралийци на възраст 65 и повече години. На всички участници е била изнесена лекция за ползите от храните с високо съдържание на антоцианини. След две седмици изследваните лица са попълнили онлайн въпросник.
Изследователите са установили, че участниците съобщават за различни пречки, които не им позволяват да увеличат консумацията на храни, богати на антоцианини. Някои от тях са изпитвали финансови ограничения, други не са имали желание да готвят, трети не са харесвали вкуса на хранителните продукти с тези цветове, а четвърти са посочили хранителните навици на семействата си като причина, поради която не са пожелали да добавят допълнителни продукти към менюто си.
Изследователите смятат, че данните ще позволят на диетолозите да въвеждат по-ефективно богатите на антоцианини храни в диетите на своите пациенти.