Гневът сгрява ръцете, любовта и радостта топлят цялото тяло

Емоциите влияят не само на умствената дейност, но и оказват влияние върху организма на човека

снимка: sxc.hu

Страх, любов, удоволствие, радост. Емоциите влияят не само на умствената дейност, но и оказват влияние върху организма на човека. За да разберат по-добре това явление, финландски изследователи картографирали телесните промени, причинени от различните чувства, съобщава БГНЕС.

Когато човек преживява силна емоция, тялото реагира по различни начини. Ако сме влюбени например, ние често изпитваме чувство на топлота и усещане за благополучие. Страхът на свой ред отключва предимно чувствителността в областта на корема и гърдите.

Радостта предизвиква топлина в цялото тяло.

"Емоционалната система изпраща сигнали към тялото, които го подготвят да се справи с дадена ситуация, казва Лаури Нуменмаа (Lauri Nummenmaa), която работи в университета Аалто във Финландия. "Ако някой се сблъска с диво животно например, притокът на кислород в мускулите се увеличава и сърцето му започва да бие по-бързо. Това е автоматична система, която е създадена, без да ни се налага да мислим за нея, за да ни улесни по-лесно да справим със заплахата и бързо да задействаме краката", казва Нуменмаа.

Изследователката и нейният екип са се съсредоточили върху темата „Какви чувства оказват влияние върху тялото". Тяхното изследване, публикувано в PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America), им позволява да изготвят "емоционални карти", които, както подсказва името им, показват ефекта на емоциите върху телесната температура на човека.

За да се постигнат тези резултати, авторите изследвали повече от 700 доброволци от Финландия, Норвегия и Тайван, на които са показвали снимки, водещи до различни емоции. В същото време участниците в експеримента били помолени да оцветяват диаграма на усещането за затоплянето на области на тялото, както и на усещането за изстиване при определена емоция. След това са разбрали, че всички участници, независимо дали са от Европа или Азия, са показали доста сходни "емоционални топлинни карти".

За да завършат, учените събрали всички данни и получили глобална карта на температурата на тялото за всяка емоция:

Любовта активира цялото тяло, докато депресията има обратен ефект и намалява топлината. Гневът предизвиква локално затопляне на ръцете, а страхът - на гърдите.

Изследователите се надяват техните открития да помогнат на лекарите по-добре да диагностицират и лекуват някои поведенчески нарушения, които засягат емоциите.

Коментирай »
Още по темата
Болни ли сте от любов? Ето какви са симптомите
Топ 5 на най-нестандартните аномалии в човешкото тяло (ВИДЕО)
Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани
Препоръчваме още
„Започни да живееш, Клоуи Браун“ от Талиа Хибърт (предложение за четене)
Кажи ми зодията си и ще ти разкрия кой албум на Тейлър Суифт си!
За ползите от НЕсериозната връзка
Какво е вагинизъм и как да се справим с него?
Излекувай стреса само с три стъпки
Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло
Помниш ли първата си целувка?
Пет трика за перфектна целувка, с които ще разтопиш всеки мъж
Шест доказателства, че си щастлива
Проучване: Кучетата намаляват риска от хранителна алергия у децата
АНКЕТА: Използваш ли GPS навигация, докато шофираш?
Шепотът на сърцето отеква по-силно от всички думи: 9 признака, че той е запленен от теб
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби