Гневът сгрява ръцете, любовта и радостта топлят цялото тяло

Емоциите влияят не само на умствената дейност, но и оказват влияние върху организма на човека

Гневът сгрява ръцете, любовта и радостта топлят цялото тяло

снимка: sxc.hu

Страх, любов, удоволствие, радост. Емоциите влияят не само на умствената дейност, но и оказват влияние върху организма на човека. За да разберат по-добре това явление, финландски изследователи картографирали телесните промени, причинени от различните чувства, съобщава БГНЕС.

Когато човек преживява силна емоция, тялото реагира по различни начини. Ако сме влюбени например, ние често изпитваме чувство на топлота и усещане за благополучие. Страхът на свой ред отключва предимно чувствителността в областта на корема и гърдите.

Радостта предизвиква топлина в цялото тяло.

"Емоционалната система изпраща сигнали към тялото, които го подготвят да се справи с дадена ситуация, казва Лаури Нуменмаа (Lauri Nummenmaa), която работи в университета Аалто във Финландия. "Ако някой се сблъска с диво животно например, притокът на кислород в мускулите се увеличава и сърцето му започва да бие по-бързо. Това е автоматична система, която е създадена, без да ни се налага да мислим за нея, за да ни улесни по-лесно да справим със заплахата и бързо да задействаме краката", казва Нуменмаа.

Изследователката и нейният екип са се съсредоточили върху темата „Какви чувства оказват влияние върху тялото". Тяхното изследване, публикувано в PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America), им позволява да изготвят "емоционални карти", които, както подсказва името им, показват ефекта на емоциите върху телесната температура на човека.

За да се постигнат тези резултати, авторите изследвали повече от 700 доброволци от Финландия, Норвегия и Тайван, на които са показвали снимки, водещи до различни емоции. В същото време участниците в експеримента били помолени да оцветяват диаграма на усещането за затоплянето на области на тялото, както и на усещането за изстиване при определена емоция. След това са разбрали, че всички участници, независимо дали са от Европа или Азия, са показали доста сходни "емоционални топлинни карти".

За да завършат, учените събрали всички данни и получили глобална карта на температурата на тялото за всяка емоция:

Любовта активира цялото тяло, докато депресията има обратен ефект и намалява топлината. Гневът предизвиква локално затопляне на ръцете, а страхът - на гърдите.

Изследователите се надяват техните открития да помогнат на лекарите по-добре да диагностицират и лекуват някои поведенчески нарушения, които засягат емоциите.

Коментирай »
Още по темата
Болни ли сте от любов? Ето какви са симптомите Болни ли сте от любов? Ето какви са симптомите
Топ 5 на най-нестандартните аномалии в човешкото тяло (ВИДЕО) Топ 5 на най-нестандартните аномалии в човешкото тяло (ВИДЕО)
Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани
Препоръчваме още
Отслабваме с палео диета Отслабваме с палео диета
Един-единствен ден от живота на 35-годишен адвокат: „В дните живеем“ от Хрѝстос Китреотис (предложение за четене) Един-единствен ден от живота на 35-годишен адвокат: „В дните живеем“ от Хрѝстос Китреотис (предложение за четене)
Искаш да задълбочиш връзката ви: Изпробвай тези три техники, с които да му вземеш ума   Искаш да задълбочиш връзката ви: Изпробвай тези три техники, с които да му вземеш ума  
Кучетата се притесняват, когато стопаните им са стресирани Кучетата се притесняват, когато стопаните им са стресирани
Катерица търси скришно място за вечерята си (ВИДЕО) Катерица търси скришно място за вечерята си (ВИДЕО)
„Стария слон“ – трогателна история за приятелството и загубата на близък (предложение за четене) „Стария слон“ – трогателна история за приятелството и загубата на близък (предложение за четене)
Предложение за четене: „Племето на майките“ и „Азбука за деца и възрастни“ Предложение за четене: „Племето на майките“ и „Азбука за деца и възрастни“
Модели на българската дизайнерка София Борисова украсиха тържествата за коронацията на крал Чарлз III Модели на българската дизайнерка София Борисова украсиха тържествата за коронацията на крал Чарлз III
„Крясъкът на орела“ ни отвежда на пътешествие в далечния север на Швеция и в дебрите на човешката душа (предложение за четене) „Крясъкът на орела“ ни отвежда на пътешествие в далечния север на Швеция и в дебрите на човешката душа (предложение за четене)
Предложение за четене: „Среща под звездите" – една романтична история в Лапландия Предложение за четене: „Среща под звездите" – една романтична история в Лапландия
ТЕСТ: Отговори на един въпрос и ще ти кажа какъв зеленчук си ТЕСТ: Отговори на един въпрос и ще ти кажа какъв зеленчук си
„Живейте без тревоги“: Уроци от дзенбудисткия монах Шунмьо Масуно (предложение за четене) „Живейте без тревоги“: Уроци от дзенбудисткия монах Шунмьо Масуно (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби