снимка: pixabay.com

Ако мислите, че като измиете някои продукти с вода, ще се отървете от бактериите и ще ги направите по-безопасни, жестоко се лъжете.

Измиването на някои храни не само не е от полза, но може да се окаже опасно. Ето пет продукта, които не бива да миете преди готвене:

Сурово месо

Бактериите по червените меса и пилешкото могат да бъдат изключително опасни. Още по-опасни стават, ако се опитате да ги измиете от месото с вода – тогава шансът те да се разпространят в цялата кухня стават огромен.

Много по-добър е вариант е веднага да пристъпите към термична обработка – по този начин всички бактерии ще загинат.

Шест суеверия, свързани с храни и напитки

Експертите съветват преди готвене да попиете месото с хартиена кърпа или салфетка. След това измийте ръцете си със сапун и топла вода.

Ако планирате мариноване на месото, винаги го правете в хладилник.

Гъби

Гъбите бързо абсорбират голяма част от водата, в резултат на което вкусът и консистенцията им се променят.

Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови

Експертите препоръчват да почистете повърхността като обелите гъбите или ги изчеткате с влажна четка. По време на термичната обработка всички бактерии ще изчезнат.

Яйца

Масова практика е яйцата да се измиват преди готвене. Ако са домашни, това е задължително. Ако са от магазина обаче, те често се третират със специално масло, така че микроорганизмите да не проникват в черупката.

Паста

Много хора изплакват спагетите или макароните, което професионалните готвачи намират за „истинско престъпление“.

Паста срещу нудълси: Да открием разликите

Измиването на пастата води до унищожаване на нишестето, което затруднява абсорбирането на сосовете.

Риба

При рибата логиката е същата като при пилешкото и червеното месо – ако я измиете с вода, вероятността да разпространите вредните бактерии е много по-голяма, отколкото при директна термична обработка.

Коментирай >