Не измивайте тези храни преди готвене

Измиването на някои храни не само не е от полза, но може да се окаже опасно

снимка: pixabay.com

Ако мислите, че като измиете някои продукти с вода, ще се отървете от бактериите и ще ги направите по-безопасни, жестоко се лъжете.

Измиването на някои храни не само не е от полза, но може да се окаже опасно. Ето пет продукта, които не бива да миете преди готвене:

Сурово месо

Бактериите по червените меса и пилешкото могат да бъдат изключително опасни. Още по-опасни стават, ако се опитате да ги измиете от месото с вода – тогава шансът те да се разпространят в цялата кухня стават огромен.

Много по-добър е вариант е веднага да пристъпите към термична обработка – по този начин всички бактерии ще загинат.

Шест суеверия, свързани с храни и напитки

Експертите съветват преди готвене да попиете месото с хартиена кърпа или салфетка. След това измийте ръцете си със сапун и топла вода.

Ако планирате мариноване на месото, винаги го правете в хладилник.

Гъби

Гъбите бързо абсорбират голяма част от водата, в резултат на което вкусът и консистенцията им се променят.

Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови

Експертите препоръчват да почистете повърхността като обелите гъбите или ги изчеткате с влажна четка. По време на термичната обработка всички бактерии ще изчезнат.

Яйца

Масова практика е яйцата да се измиват преди готвене. Ако са домашни, това е задължително. Ако са от магазина обаче, те често се третират със специално масло, така че микроорганизмите да не проникват в черупката.

Паста

Много хора изплакват спагетите или макароните, което професионалните готвачи намират за „истинско престъпление“.

Паста срещу нудълси: Да открием разликите

Измиването на пастата води до унищожаване на нишестето, което затруднява абсорбирането на сосовете.

Риба

При рибата логиката е същата като при пилешкото и червеното месо – ако я измиете с вода, вероятността да разпространите вредните бактерии е много по-голяма, отколкото при директна термична обработка.

Коментирай »
Още по темата
Внимание! Шест храни и напитки, с които не бива да прекаляваме
Какво ни пречи да включваме полезни за здравето продукти в менюто си
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
Здравословно хранене през 2021 година – кафе, водорасли и още...
Пет полезни кухненски уреди и пособия, за които може би не сте се сещали
Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни
Ето защо замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните
Пет от най-популярните есенни храни у нас
Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови
7 абсурдни суеверия, свързани с храни и напитки
Най-вкусно е с ръце! 6 храни, за които не ти трябват нож и вилица
Шест от най-разпространените митове за храни
Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни
Калорийните бомби, скрити в здравословните храни
Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем
Най-вкусните храни с малко калории
Препоръчваме още
Лунна диета - Фаза на бързото отслабване
Начин на живот или психоза: Кога здравословното хранене става опасна мания
Когато храната и сексът вървят ръка за ръка
За общуването с децата и силата на думите: Две емблематични заглавия на Франсоаз Долто - в нов тираж (предложение за четене)
ТЕСТ: Кой герой от "Game of Thrones" си?
Предложение за четене: „Огнената тайна“ и други новели“ от Стефан Цвайг
Помниш ли първата си целувка?
Топ 10 предимства на хидратираната кожа, разкрити от дерматолог
"Умна" превръзка контролира процеса на зарастване на рани
Качество или количество: Ето кое е по-важно за добрия сън
Дори и само 11 минути физическо натоварване дневно могат да удължат живота ни
Кои са математически най-красивите жени в света?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби