Шест от най-разпространените митове за храни

Вярвате ли в тези митове?

снимка: RitaEPixabay 

Въпреки че съществува толкова много информация за различните групи храни и диети, има и точно толкова дезинформация.

Вероятно все някога сте чували, че мазнините, захарта или въглехидратите са лоши за вас, или пък обратното - че са много полезни.

foodpanda събра някои от най-разпространените митове за храните, в които хората все още вярват:

Наситените мазнини увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания

Благодарение на куп изследвания хората вярват в това твърдение повече от 50 години. Популярно твърдение е, че наситените мазнини са нездравословни и могат да увеличат риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Това е така, но само ако ги съчетавате с много въглехидрати.

Multigrain означава пълнозърнест

Ако видите продукт, продаван като „многозърнест“, веднага може да си помислите, че е здравословен. Опаковките и лозунгите също насърчават идеята, че мултизърнестите се равняват на пълнозърнести храни и следователно са по-добър продукт за вас.

Всъщност многозърнестият произход предполага само, че в продукта са използвани повече от едно зърно. Продуктът все още може да бъде рафиниран, обработен и пълен с добавки и консерванти.

Въглехидратите образуват мазнини

Въглехидратите са едно от трите основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да остане здраво. Наред с въглехидратите, балансираната диета трябва да включва протеини и мазнини за поддържане на оптимално здраве.

Вярно е обаче, че ако тялото ви не използва въглехидратите като енергия, те ще се съхраняват като мазнини в тялото.

Захарта е лоша

Тялото ви всъщност се нуждае от естествените захари, които се съдържат в цели храни.

Според Харвардския университет „глюкозата… е основният източник на енергия за всяка клетка в тялото“ и това включва мозъка ви, който използва до половината от захарната енергия в тялото.

Микровълните правят храната ви радиоактивна

Много хора бойкотират микровълновата печка от страх, че това прави храната радиоактивна. Но това е просто още един мит.

Вълните, използвани в микровълновите печки, не могат да разрушат молекулите. Те могат само да ги накарат да вибрират. Нещо повече, тези вълни не променят химическата или молекулната структура на храната, която се затваря в микровълновата.

Киноа е високопротеиново зърно

Има два проблема с този мит. На първо място, киноа не е зърно. Това е семе. Вторият проблем е, че макар в киноа да има някакъв протеин, това не е "високопротеинова" храна.

Коментирай »
Още по темата
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
Защо е важно да се храним бавно и да дъвчем дълго?
Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни
Пет храни, които понижават кръвната захар
Не измивайте тези храни преди готвене
Нямате желание за секс? Ето пет храни, които ще променят това
Може ли да се направи храна от въздуха?
Избягването на наситените мазнини полезно или вредно?
Защо е важно да готвим зеленчуците с повече зехтин
Седем кулинарни дестинации за 2020 година
Тенденциите в храненето през 2020 година
Шест от най-обичаните зимни аромати и вкусове
Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема
Храните, които помагат в битката срещу „лошия холестерол“
Шест храни, които кралските особи не вкусват
Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови
Четири храни срещу високо кръвно налягане
7 абсурдни суеверия, свързани с храни и напитки
Най-вкусно е с ръце! 6 храни, за които не ти трябват нож и вилица
Четири храни за здрав и пълноценен сън
Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни
Пет храни за здрава и красива коса
Глутенът в храните – опасен ли е и какво трябва да знаем за него
Препоръчваме още
Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа (предложение за четене)
Пилешка полиция
Един на всеки 10 души с високо кръвно налягане страда от резистентен на лечение тип хипертония
Какво прави жените щастливи
Предложение за четене: „Тайната опора. Привързаността в живота на детето” от Людмила Петрановска
Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън
Предложение за четене: Д-р Яел Адлер разказва за „Чудото кожа“
Противозачатъчните хапчета: Как работят и какви са плюсовете и минусите от употребата им
7 от най-нелепите мъжки причини за раздяла (по действителни случаи)
Кой е Георги Господинов - първият български носител на наградата "Букър"
Когато си утешителна награда за него
ТЕСТ: Разбери колко си женствена
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби