снимка: RitaEPixabay 

Въпреки че съществува толкова много информация за различните групи храни и диети, има и точно толкова дезинформация.

Вероятно все някога сте чували, че мазнините, захарта или въглехидратите са лоши за вас, или пък обратното - че са много полезни.

foodpanda събра някои от най-разпространените митове за храните, в които хората все още вярват:

Наситените мазнини увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания

Благодарение на куп изследвания хората вярват в това твърдение повече от 50 години. Популярно твърдение е, че наситените мазнини са нездравословни и могат да увеличат риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Това е така, но само ако ги съчетавате с много въглехидрати.

Multigrain означава пълнозърнест

Ако видите продукт, продаван като „многозърнест“, веднага може да си помислите, че е здравословен. Опаковките и лозунгите също насърчават идеята, че мултизърнестите се равняват на пълнозърнести храни и следователно са по-добър продукт за вас.

Всъщност многозърнестият произход предполага само, че в продукта са използвани повече от едно зърно. Продуктът все още може да бъде рафиниран, обработен и пълен с добавки и консерванти.

Въглехидратите образуват мазнини

Въглехидратите са едно от трите основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да остане здраво. Наред с въглехидратите, балансираната диета трябва да включва протеини и мазнини за поддържане на оптимално здраве.

Вярно е обаче, че ако тялото ви не използва въглехидратите като енергия, те ще се съхраняват като мазнини в тялото.

Захарта е лоша

Тялото ви всъщност се нуждае от естествените захари, които се съдържат в цели храни.

Според Харвардския университет „глюкозата… е основният източник на енергия за всяка клетка в тялото“ и това включва мозъка ви, който използва до половината от захарната енергия в тялото.

Микровълните правят храната ви радиоактивна

Много хора бойкотират микровълновата печка от страх, че това прави храната радиоактивна. Но това е просто още един мит.

Вълните, използвани в микровълновите печки, не могат да разрушат молекулите. Те могат само да ги накарат да вибрират. Нещо повече, тези вълни не променят химическата или молекулната структура на храната, която се затваря в микровълновата.

Киноа е високопротеиново зърно

Има два проблема с този мит. На първо място, киноа не е зърно. Това е семе. Вторият проблем е, че макар в киноа да има някакъв протеин, това не е "високопротеинова" храна.

Коментирай >