Глутенът в храните – опасен ли е и какво трябва да знаем за него

Специалистите съветват всички, които имат непоносимост към глутен, да го изключат напълно от менюто си

Глутенът в храните – опасен ли е и какво трябва да знаем за него

снимка: pexels.com

Все по-често се говори за глутена в храните. Специалистите съветват всички, които имат непоносимост към глутен, да го изключат напълно от менюто си. Но какво всъщност представлява той и какви щети може да нанесе на тялото ни и цялостното здравословно състояние на организма?

Какво представлява глутенът и в кои храни се съдържа

Глутенът представлява специфична смес от белтъци, съдържа се в пшеницата и всички нейни хибридни видове - лимец, камут и тритикале, ечемик, ръж, овес.. Глутенът изгражда белтъка на житните зърна и изпълнява функции на резервен белтък, който осигурява развитието на зародиша на растенията. Той е ценен поради своите високоеластични свойства, определя хлебопекарните качества на зърнените култури, придава еластичност на тестото, помага за набухването и запазване на формата му при втасване, определя крайната текстура и вид на печивата. Съдържанието на глутен определя качеството на брашното за производство на хляб.

Кои хора не бива да консумират глутен

Около 1% от общото население в Eвропа има хронично автоимунно заболяване - глутеновата ентеропатия (целиакия), което се развива при генетично предразположени индивиди. Заболяването най-често се проявява до 5-годишна възраст и най-рискови са децата в кърмаческа и ранна детска възраст.

Единственото лечение на глутеновата ентеропатия е прилагането на безглутенова диета за цял живот, която се състои в изключване на зърнените храни, съдържащи глутен.

Скритият глутен

В редица храни, напитки и подправки се съдържа т.нар. „скрит глутен”, тъй като при производството им се добавят например пшенични продукти с технологична цел - сгъстител или др., поради което в тях глутен може да се срещне в минимални количества или да попадне случайно като примес (например глутен в царевично нишесте, в пудра захар, месни или млечни продукти, бакпулвер, червен пипер, шоколади, картофен чипс, пудинги, сиропи, пшенични зрънца в партиди с други зърнени или бобови култури и др.).

Пълното изключване на зърнените храни, съдържащи глутен също носи рискове

Пълното изключване на зърнените храни, съдържащи глутен, създава риск от недостатъчен прием на растителни влакнини, желязо, витамини от група В, калций и др., поради което безглутенова диета трябва да се прилага при сигурна диагноза, поставена след провеждане на необходимите изследвания от специалист при доказана необходимост от спазване на диетичен режим.

Диетата при лица с глутенова ентеропатия трябва да се базира на принципите на здравословно хранене. То трябва да е пълноценно, балансирано и разнообразно, да задоволява потребностите от енергия и хранителни вещества за съответната възраст.

Зърнените храни и семена, които не съдържат глутен

Зърнените храни и семена, които не съдържат глутен, са ориз, царевица, просо, елда, киноа, амарант, чиа и др. Картофите, всички зеленчуци и плодове, бобови храни, ядки, месо, риба, яйца, мляко, млечни продукти, мазнини, захар и мед не съдържат глутен и могат съвместно със зърнените храни, несъдържащи глутен да се използват за създаване на здравословно и пълноценно хранене.

*материалът е разработен от проф. д-р Веселка Дулева, дм

Вижте още за здравето и храните:

10 съвета за по-добър метаболизъм

Боровинки и бадеми срещу стрес

Сливи срещу анемия

Оризът е полезен за здравето и подходящ за диети

Коментирай »
Още по темата
Най-здравословните храни в магазина Най-здравословните храни в магазина
Лесно като… здравословно хранене Лесно като… здравословно хранене
Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови
Четири храни срещу високо кръвно налягане Четири храни срещу високо кръвно налягане
Шест от най-разпространените митове за храни Шест от най-разпространените митове за храни
Столетниците по света и техните менюта Столетниците по света и техните менюта
Препоръчваме още
ТЕСТ: Играч ли е твоят любим? ТЕСТ: Играч ли е твоят любим?
Най-вкусните храни с малко калории Най-вкусните храни с малко калории
Как да запалиш искрата между вас Как да запалиш искрата между вас
Как да говорим за пари с партньора си Как да говорим за пари с партньора си
И жените станахме ловци И жените станахме ловци
3 причини мъжете да заспиват след секс 3 причини мъжете да заспиват след секс
10 правила и забрани, които да спазваме в горещото време 10 правила и забрани, които да спазваме в горещото време
Рибата поддържа активността у хората Рибата поддържа активността у хората
„Петте най-важни нужди на децата в наши дни“: Полезните съвети на Лиз Бурбо предложение за четене) „Петте най-важни нужди на децата в наши дни“: Полезните съвети на Лиз Бурбо предложение за четене)
9 красиви цитата, доказващи, че очите са огледало на душата     9 красиви цитата, доказващи, че очите са огледало на душата    
Топ 20 на целите, които си поставяме в живота Топ 20 на целите, които си поставяме в живота
Авторката на „Прелест“, „Да дойдеш на света“ и „Никой не се спасява сам“ ни поднася „Утринно море“ (предложение за четене) Авторката на „Прелест“, „Да дойдеш на света“ и „Никой не се спасява сам“ ни поднася „Утринно море“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби