Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови

Пет храни, които задължително да подлагаме на термична обработка преди консумация, за да бъдат те безопасни и здравословни

Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови

Гъбите съдържат множество полезни свойства/ снимка: pixabay.com

През последните години центровете за контрол на заболяванията идентифицираха редица патогени и съставки в различни храни, които не бива да бъдат приемани в сурово състояние.

Пет здравословни кокосови продукта

Ето защо от foodpanda подбраха пет храни, които задължително да подлагаме на термична обработка преди консумация, за да бъдат те безопасни и здравословни.

Картофи

Яденето на сурови картофи може да предизвика подуване на корема и нежелани стомашно-чревни ефекти, защото картофите съдържат нишестета, които не са устойчиви на храносмилането.

Фасул

Фасулът е здравословна храна, която обаче може да бъде опасна, ако не се консумира правилно.

Мляко

Млякото, което идва направо от животното, без да се пастьоризира, може да съдържа вредни бактерии като Е. coli и Salmonella

Патладжан

Суровият патладжан съдържа соланин - токсин, който прави суровите картофи вредни. В частност „младите патладжани“ или патладжаните, които са били събрани в началото на живота им, съдържат голяма част от този токсин.

Гъби

Гъбите съдържат множество полезни свойства, включително антиоксиданти, витамини от група В и калий. За да се възползвате от тях обаче, е необходима термична обработка, смятат учени. Освен това суровите гъби са известни с това, че са трудно смилаеми и са сред най-концентрираните източници на естествено срещащ се токсин, наречен агаритин.

Коментирай »
Още по темата
Хапвай ги без угризения: 20 храни с почти никакви калории Хапвай ги без угризения: 20 храни с почти никакви калории
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника 10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни
Пет храни, които понижават кръвната захар Пет храни, които понижават кръвната захар
Не измивайте тези храни преди готвене Не измивайте тези храни преди готвене
Ето защо замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните Ето защо замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните
Може ли да се направи храна от въздуха? Може ли да се направи храна от въздуха?
Пет от най-популярните есенни храни у нас Пет от най-популярните есенни храни у нас
Шест неразделни кулинарни двойки Шест неразделни кулинарни двойки
Храните, които водят до пристрастяване Храните, които водят до пристрастяване
Ще се осмелите ли да опитате? Най-странните комбинации с шоколад Ще се осмелите ли да опитате? Най-странните комбинации с шоколад
Най-вкусно е с ръце! 6 храни, за които не ти трябват нож и вилица Най-вкусно е с ръце! 6 храни, за които не ти трябват нож и вилица
Шест от най-разпространените митове за храни Шест от най-разпространените митове за храни
Най-популярните сосове в света Най-популярните сосове в света
Храните, които трябва да избягваме според зодията Храните, които трябва да избягваме според зодията
Най-полезните ферментирали храни Най-полезните ферментирали храни
Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни
Глутенът в храните – опасен ли е и какво трябва да знаем за него Глутенът в храните – опасен ли е и какво трябва да знаем за него
Препоръчваме още
Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим (предложение за четене) Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим (предложение за четене)
Паник атаки, страх от заспиване, нарушена сексуална изява: Неподозираните постковид симптоми, разкрити от психолог  Паник атаки, страх от заспиване, нарушена сексуална изява: Неподозираните постковид симптоми, разкрити от психолог 
Красотата на танца Красотата на танца
Шест грешки, които допускаме при пържене Шест грешки, които допускаме при пържене
„История с призраци“ от Лаура Фройденталер (предложение за четене) „История с призраци“ от Лаура Фройденталер (предложение за четене)
Не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода Не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода
Учени: Честото преболедуване на инфекции е ключ към живота над 100 години Учени: Честото преболедуване на инфекции е ключ към живота над 100 години
Смел, напрегнат и провокативен: „Забравете за света“ от Румаан Алам (предложение за четене) Смел, напрегнат и провокативен: „Забравете за света“ от Румаан Алам (предложение за четене)
Три секс съвета за "палави момичета" Три секс съвета за "палави момичета"
За рисковете да излизаш с метросексуален мъж За рисковете да излизаш с метросексуален мъж
Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията
Светкавиците на Юпитер много приличат на тези на Земята Светкавиците на Юпитер много приличат на тези на Земята
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби