Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови

Пет храни, които задължително да подлагаме на термична обработка преди консумация, за да бъдат те безопасни и здравословни

Гъбите съдържат множество полезни свойства/ снимка: pixabay.com

През последните години центровете за контрол на заболяванията идентифицираха редица патогени и съставки в различни храни, които не бива да бъдат приемани в сурово състояние.

Пет здравословни кокосови продукта

Ето защо от foodpanda подбраха пет храни, които задължително да подлагаме на термична обработка преди консумация, за да бъдат те безопасни и здравословни.

Картофи

Яденето на сурови картофи може да предизвика подуване на корема и нежелани стомашно-чревни ефекти, защото картофите съдържат нишестета, които не са устойчиви на храносмилането.

Фасул

Фасулът е здравословна храна, която обаче може да бъде опасна, ако не се консумира правилно.

Мляко

Млякото, което идва направо от животното, без да се пастьоризира, може да съдържа вредни бактерии като Е. coli и Salmonella

Патладжан

Суровият патладжан съдържа соланин - токсин, който прави суровите картофи вредни. В частност „младите патладжани“ или патладжаните, които са били събрани в началото на живота им, съдържат голяма част от този токсин.

Гъби

Гъбите съдържат множество полезни свойства, включително антиоксиданти, витамини от група В и калий. За да се възползвате от тях обаче, е необходима термична обработка, смятат учени. Освен това суровите гъби са известни с това, че са трудно смилаеми и са сред най-концентрираните източници на естествено срещащ се токсин, наречен агаритин.

Коментирай »
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни
Пет храни, които понижават кръвната захар
Не измивайте тези храни преди готвене
Ето защо замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните
Може ли да се направи храна от въздуха?
Пет от най-популярните есенни храни у нас
Шест неразделни кулинарни двойки
Храните, които водят до пристрастяване
Ще се осмелите ли да опитате? Най-странните комбинации с шоколад
Най-вкусно е с ръце! 6 храни, за които не ти трябват нож и вилица
Шест от най-разпространените митове за храни
Най-популярните сосове в света
Храните, които трябва да избягваме според зодията
Най-полезните ферментирали храни
Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни
Глутенът в храните – опасен ли е и какво трябва да знаем за него
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Физическата активност определя здравето на женското сърце
Танцуваш, а телефонът ти се зарежда
ТЕСТ: Пада ли си по теб?
Най-големите „невинни“ лъжи в сайтовете за запознанства
Кои са най-неуверените във външния си вид жени?
Четиридневна диета с кайсии
Три признака, че те обича
Почина вокалистката на Roxette Мари Фредриксон
„Хотел „Ирис“ от авторката на „Любимата формула на Професора“ Йоко Огава (предложение за четене)
Няколко мързеливи идеи за вкусна и бърза вечеря
Захарта е най-популярният наркотик
Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби