Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови

Пет храни, които задължително да подлагаме на термична обработка преди консумация, за да бъдат те безопасни и здравословни

Гъбите съдържат множество полезни свойства/ снимка: pixabay.com

През последните години центровете за контрол на заболяванията идентифицираха редица патогени и съставки в различни храни, които не бива да бъдат приемани в сурово състояние.

Пет здравословни кокосови продукта

Ето защо от foodpanda подбраха пет храни, които задължително да подлагаме на термична обработка преди консумация, за да бъдат те безопасни и здравословни.

Картофи

Яденето на сурови картофи може да предизвика подуване на корема и нежелани стомашно-чревни ефекти, защото картофите съдържат нишестета, които не са устойчиви на храносмилането.

Фасул

Фасулът е здравословна храна, която обаче може да бъде опасна, ако не се консумира правилно.

Мляко

Млякото, което идва направо от животното, без да се пастьоризира, може да съдържа вредни бактерии като Е. coli и Salmonella

Патладжан

Суровият патладжан съдържа соланин - токсин, който прави суровите картофи вредни. В частност „младите патладжани“ или патладжаните, които са били събрани в началото на живота им, съдържат голяма част от този токсин.

Гъби

Гъбите съдържат множество полезни свойства, включително антиоксиданти, витамини от група В и калий. За да се възползвате от тях обаче, е необходима термична обработка, смятат учени. Освен това суровите гъби са известни с това, че са трудно смилаеми и са сред най-концентрираните източници на естествено срещащ се токсин, наречен агаритин.

Коментирай »
Още по темата
Хапвай ги без угризения: 20 храни с почти никакви калории
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни
Пет храни, които понижават кръвната захар
Не измивайте тези храни преди готвене
Ето защо замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните
Може ли да се направи храна от въздуха?
Пет от най-популярните есенни храни у нас
Шест неразделни кулинарни двойки
Храните, които водят до пристрастяване
Ще се осмелите ли да опитате? Най-странните комбинации с шоколад
Най-вкусно е с ръце! 6 храни, за които не ти трябват нож и вилица
Шест от най-разпространените митове за храни
Най-популярните сосове в света
Храните, които трябва да избягваме според зодията
Най-полезните ферментирали храни
Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни
Глутенът в храните – опасен ли е и какво трябва да знаем за него
Препоръчваме още
ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти?
Вдъхновен от вълнуващите легенди на Северозапада: „Змей побратим“ от Симона Панова (предложение за четене)
Най-мразените знаменитости
Аз съм мъж и предпочитам мъжка компания пред тази на половинката ми
„Тортила Флет“ - още едно свидетелство, че Джон Стайнбек е пламенен хроникьор на залозите и илюзиите на своето време
За мъжете и изневярата
12 златни правила за по-безболезнено преодоляване на раздялата
Съвременна принцеса търси истинската любов в „Принцеса Маргрете“ (предложение за четене)
5 изпитани техники срещу преяждане
Как да преодоляваме тревогата и стреса
Тъга, паника, тревожност… ПМС или предменструално дисфорично разстройство
Какво първо гледат мъжете
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби