Най-полезните ферментирали храни Добрите бактерии носят куп ползи за здравето
Добрите бактерии носят куп ползи за здравето
Киселото мляко безспорно е най-популярният източник на пробиотици /снимка: pixabay.com
Добрите бактерии подобряват храносмилането, засилват имунитета, спомагат поддържането на здравословно тегло и носят още куп ползи за здравето.
Богати на пробиотици и добри бактерии са ферментиралите храни – кимчи, кисело мляко и зеле, кефир, темпе.
Кисело зеле
Киселото зеле е не просто вкусна зимна салата. Направена от зеле и сол, тази ферментирала храна доставя здравословна доза пробиотици и фибри.
Кимчи
Това е традиционно корейско ястие, което може да бъде намерено и в специализирани ресторанти в България, съобщават от foodpanda. Състои се от ферментирали зеленчуци, наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки – лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други.
Кефир
Кефирът е ферментирала млечна напитка, богата на калций и пробиотици. Точно като при киселото мляко, пробиотиците в кефира помагат за разграждането на лактозата.
Темпе
Произвежда се от естествено ферментирали соеви зърна. Добър източник е на пробиотици, съдържа и всички основни аминокиселини, чудесен източник на вегетариански протеин.
Кисело мляко
Киселото мляко е сред най-добрите източници на пробиотици.
Коментирай »