Най-полезните ферментирали храни

Добрите бактерии носят куп ползи за здравето

Най-полезните ферментирали храни

Киселото мляко безспорно е най-популярният източник на пробиотици /снимка: pixabay.com

Добрите бактерии подобряват храносмилането, засилват имунитета, спомагат поддържането на здравословно тегло и носят още куп ползи за здравето.

Богати на пробиотици и добри бактерии са ферментиралите храни – кимчи, кисело мляко и зеле, кефир, темпе.

Кисело зеле

Киселото зеле е не просто вкусна зимна салата. Направена от зеле и сол, тази ферментирала храна доставя здравословна доза пробиотици и фибри.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sania.S (Teen Chef &Selenator) (@sania.s_teen.chef) on

Кимчи

Това е традиционно корейско ястие, което може да бъде намерено и в специализирани ресторанти в България, съобщават от foodpanda. Състои се от ферментирали зеленчуци, наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки – лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други.

Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, богата на калций и пробиотици. Точно като при киселото мляко, пробиотиците в кефира помагат за разграждането на лактозата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @stepnoy_milk on

Темпе

Произвежда се от естествено ферментирали соеви зърна. Добър източник е на пробиотици, съдържа и всички основни аминокиселини, чудесен източник на вегетариански протеин.

Кисело мляко

Киселото мляко е сред най-добрите източници на пробиотици.

Коментирай »
Още по темата
Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце
Здравословно хранене през 2021 година – кафе, водорасли и още... Здравословно хранене през 2021 година – кафе, водорасли и още...
Вълшебните билки и подправки Вълшебните билки и подправки
Може ли да се направи храна от въздуха? Може ли да се направи храна от въздуха?
7 продукта за здраве и красота през цялата година 7 продукта за здраве и красота през цялата година
Пет от най-популярните есенни храни у нас Пет от най-популярните есенни храни у нас
Шест от най-обичаните зимни аромати и вкусове Шест от най-обичаните зимни аромати и вкусове
Храните, които помагат в битката срещу „лошия холестерол“ Храните, които помагат в битката срещу „лошия холестерол“
Срещу акне, пърхот и още четири полезни приложения на алое вера Срещу акне, пърхот и още четири полезни приложения на алое вера
Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови
Най-популярните сосове в света Най-популярните сосове в света
Пет здравословни кокосови продукта Пет здравословни кокосови продукта
Да се приготвя туршия е традиция Да се приготвя туршия е традиция
Туршия и синьо сирене за засилване на имунитета Туршия и синьо сирене за засилване на имунитета
Пъстра храна за добро здраве Пъстра храна за добро здраве
Препоръчваме още
Туристически неволи: Какво да кажете, когато някой ви попита за посоката Туристически неволи: Какво да кажете, когато някой ви попита за посоката
Предложение за четене: „Преходът. България 30 години по-късно“ Предложение за четене: „Преходът. България 30 години по-късно“
Свят без интернет и електронни комуникации в антиутопията „Мъжът с жълтото палто“ (предложение за четене) Свят без интернет и електронни комуникации в антиутопията „Мъжът с жълтото палто“ (предложение за четене)
Защо единственото свободно такси винаги е най-скъпото Защо единственото свободно такси винаги е най-скъпото
 Младите жени използват все по-малко грим Младите жени използват все по-малко грим
Дамян Дамянов с обяснение в любов към думите с нова доза визуална провокация в типографското издание на „Под езика: част втора“ (предложение за четене) Дамян Дамянов с обяснение в любов към думите с нова доза визуална провокация в типографското издание на „Под езика: част втора“ (предложение за четене)
От първото пътуване до завинаги – какво наистина изпитва връзката ви От първото пътуване до завинаги – какво наистина изпитва връзката ви
Жените имаме нужда от съпернички Жените имаме нужда от съпернички
Ракът на гърдата: Какво представлява и кои са рисковите фактори Ракът на гърдата: Какво представлява и кои са рисковите фактори
Осем женски заповеди Осем женски заповеди
Правилото „Попитай местен“ – по-добро от всеки пътеводител Правилото „Попитай местен“ – по-добро от всеки пътеводител
ТЕСТ: Поствяш ли кариерата на първо място? ТЕСТ: Поствяш ли кариерата на първо място?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби