Най-полезните ферментирали храни

Добрите бактерии носят куп ползи за здравето

Киселото мляко безспорно е най-популярният източник на пробиотици /снимка: pixabay.com

Добрите бактерии подобряват храносмилането, засилват имунитета, спомагат поддържането на здравословно тегло и носят още куп ползи за здравето.

Богати на пробиотици и добри бактерии са ферментиралите храни – кимчи, кисело мляко и зеле, кефир, темпе.

Кисело зеле

Киселото зеле е не просто вкусна зимна салата. Направена от зеле и сол, тази ферментирала храна доставя здравословна доза пробиотици и фибри.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sania.S (Teen Chef &Selenator) (@sania.s_teen.chef) on

Кимчи

Това е традиционно корейско ястие, което може да бъде намерено и в специализирани ресторанти в България, съобщават от foodpanda. Състои се от ферментирали зеленчуци, наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки – лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други.

Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, богата на калций и пробиотици. Точно като при киселото мляко, пробиотиците в кефира помагат за разграждането на лактозата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @stepnoy_milk on

Темпе

Произвежда се от естествено ферментирали соеви зърна. Добър източник е на пробиотици, съдържа и всички основни аминокиселини, чудесен източник на вегетариански протеин.

Кисело мляко

Киселото мляко е сред най-добрите източници на пробиотици.

Коментирай »
Още по темата
Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце
Здравословно хранене през 2021 година – кафе, водорасли и още...
Вълшебните билки и подправки
Може ли да се направи храна от въздуха?
7 продукта за здраве и красота през цялата година
Пет от най-популярните есенни храни у нас
Шест от най-обичаните зимни аромати и вкусове
Храните, които помагат в битката срещу „лошия холестерол“
Срещу акне, пърхот и още четири полезни приложения на алое вера
Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови
Най-популярните сосове в света
Пет здравословни кокосови продукта
Да се приготвя туршия е традиция
Туршия и синьо сирене за засилване на имунитета
Пъстра храна за добро здраве
Препоръчваме още
Дара влезе „В час по интелектуална собственост“ (СНИМКИ)
10 правила и забрани, които да спазваме в горещото време
Учени откриха как да възстановяват функциите на изтощени от борбата с рака Т-клетки
5 признака, че сме се доверили на грешния човек (и какво да направим след това)
Кога и как настъпва менопаузата: Симптомите, по които ще я разпознаем и какво да очакваме
Червена панда прави гимнастика
Здрав 8-часов сън за пълноценен секс
Първи опит за баница (с готови кори): неочаквано вкусно
Пет признака, че си падаш по него
Любимата закуска: ето какво не знаем за палачинките
Любов по време на криза: Как да преодолеем разстоянията, които ни разделят
„Светът във война. 1939-1945“ от Макс Хейстингс – венецът на военната историческа литература (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби