Най-полезните ферментирали храни

Добрите бактерии носят куп ползи за здравето

Най-полезните ферментирали храни

Киселото мляко безспорно е най-популярният източник на пробиотици /снимка: pixabay.com

Добрите бактерии подобряват храносмилането, засилват имунитета, спомагат поддържането на здравословно тегло и носят още куп ползи за здравето.

Богати на пробиотици и добри бактерии са ферментиралите храни – кимчи, кисело мляко и зеле, кефир, темпе.

Кисело зеле

Киселото зеле е не просто вкусна зимна салата. Направена от зеле и сол, тази ферментирала храна доставя здравословна доза пробиотици и фибри.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sania.S (Teen Chef &Selenator) (@sania.s_teen.chef) on

Кимчи

Това е традиционно корейско ястие, което може да бъде намерено и в специализирани ресторанти в България, съобщават от foodpanda. Състои се от ферментирали зеленчуци, наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки – лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други.

Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, богата на калций и пробиотици. Точно като при киселото мляко, пробиотиците в кефира помагат за разграждането на лактозата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @stepnoy_milk on

Темпе

Произвежда се от естествено ферментирали соеви зърна. Добър източник е на пробиотици, съдържа и всички основни аминокиселини, чудесен източник на вегетариански протеин.

Кисело мляко

Киселото мляко е сред най-добрите източници на пробиотици.

Коментирай »
Още по темата
Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце
Здравословно хранене през 2021 година – кафе, водорасли и още... Здравословно хранене през 2021 година – кафе, водорасли и още...
Вълшебните билки и подправки Вълшебните билки и подправки
Може ли да се направи храна от въздуха? Може ли да се направи храна от въздуха?
7 продукта за здраве и красота през цялата година 7 продукта за здраве и красота през цялата година
Пет от най-популярните есенни храни у нас Пет от най-популярните есенни храни у нас
Шест от най-обичаните зимни аромати и вкусове Шест от най-обичаните зимни аромати и вкусове
Храните, които помагат в битката срещу „лошия холестерол“ Храните, които помагат в битката срещу „лошия холестерол“
Срещу акне, пърхот и още четири полезни приложения на алое вера Срещу акне, пърхот и още четири полезни приложения на алое вера
Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови
Най-популярните сосове в света Най-популярните сосове в света
Пет здравословни кокосови продукта Пет здравословни кокосови продукта
Да се приготвя туршия е традиция Да се приготвя туршия е традиция
Туршия и синьо сирене за засилване на имунитета Туршия и синьо сирене за засилване на имунитета
Пъстра храна за добро здраве Пъстра храна за добро здраве
Препоръчваме още
Вдъхновяващи мисли за всеки ден: 50 цитата за работата, любовта, приятелството, парите и живота Вдъхновяващи мисли за всеки ден: 50 цитата за работата, любовта, приятелството, парите и живота
140 години по-късно: „Тайната на Шанел“ все още остава неразкрита (предложение за четене) 140 години по-късно: „Тайната на Шанел“ все още остава неразкрита (предложение за четене)
Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника
Ще оцелеете ли „До зори“? (филмово предложение) Ще оцелеете ли „До зори“? (филмово предложение)
Предложение за четене: „Форсиране на романа река” Предложение за четене: „Форсиране на романа река”
Как да запазите достойнството си, когато заседнете във въртяща се врата Как да запазите достойнството си, когато заседнете във въртяща се врата
Високият холестерол и рисковете за здравето: Кои хора са застрашени и как да се предпазим Високият холестерол и рисковете за здравето: Кои хора са застрашени и как да се предпазим
Чипсът забавя психическото развитие на децата Чипсът забавя психическото развитие на децата
Къде най-често гледат мъжете по време на секс? Къде най-често гледат мъжете по време на секс?
За балансираната кръвна захар, здравето и благополучието ни: „Глюкозната революция“ на Джеси Инчауспе (предложение за четене) За балансираната кръвна захар, здравето и благополучието ни: „Глюкозната революция“ на Джеси Инчауспе (предложение за четене)
Кога е време да си тръгнеш – и как да го направиш с достойнство Кога е време да си тръгнеш – и как да го направиш с достойнство
Не измивайте тези храни преди готвене Не измивайте тези храни преди готвене
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби