Киселото мляко безспорно е най-популярният източник на пробиотици /снимка: pixabay.com

Добрите бактерии подобряват храносмилането, засилват имунитета, спомагат поддържането на здравословно тегло и носят още куп ползи за здравето.

Богати на пробиотици и добри бактерии са ферментиралите храни – кимчи, кисело мляко и зеле, кефир, темпе.

Кисело зеле

Киселото зеле е не просто вкусна зимна салата. Направена от зеле и сол, тази ферментирала храна доставя здравословна доза пробиотици и фибри.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sania.S (Teen Chef &Selenator) (@sania.s_teen.chef) on

Кимчи

Това е традиционно корейско ястие, което може да бъде намерено и в специализирани ресторанти в България, съобщават от foodpanda. Състои се от ферментирали зеленчуци, наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки – лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други.

Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, богата на калций и пробиотици. Точно като при киселото мляко, пробиотиците в кефира помагат за разграждането на лактозата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @stepnoy_milk on

Темпе

Произвежда се от естествено ферментирали соеви зърна. Добър източник е на пробиотици, съдържа и всички основни аминокиселини, чудесен източник на вегетариански протеин.

Кисело мляко

Киселото мляко е сред най-добрите източници на пробиотици.

Коментирай >