Едва ли ще се изненадате, ако ви кажем, че правилният подбор на храни може да допринесе за предпазване от сърдечен удар.

Експертите най-често препоръчват консумация на нискомаслени и богати на фибри продукти, избягване на храни, съдържащи наситени мазнини, както и ограничаване на солта.

Има обаче една изключително популярна по нашите ширини храна, която оказва благоприятен ефект върху здравето на сърцето - киселото зеле.

То е богато на фибри, пробиотици, витамини, минерали и микроелементи, които допринасят за намаляване на нивата на "лошия" холестерол и за леко понижаване на кръвното налягане.

Киселото зеле освен това съдържа витамин К2, който допринася за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, като предотвратява отлагането на калций в артериите.

И още една точка за киселото зеле - то е нискокалорично. В 100 грама кисело зеле се съдържат само 27 ккал.

Коментирай >