снимка: sxc.hu

Нарязваме карфиол, домати, моркови и чушки; завираме марината с оцет, олио, вода, сол и захар. След това заливаме зеленчуците и обръщаме бурканите. Така звучи най-лесната рецепта за приготвяне на любимата на българите туршия, предаде репортер на БГНЕС.

Два дни да настъпи есента, на столичния пазар "Димитър Петков" тече трескава покупка на зеленчуци за така обичаната от нашенци зимнина. Оказва се, че дори и във времената, когато "в магазина има всичко", софиянци продължават да правят туршии вкъщи, защото освен че домашното е най-вкусно, приготвянето на зимнина е традиция.

"Вместо до магазина, ходя по пазара. Правя си зимнината и приключвам с въпроса. Приготвям, каквото ми хрумне на момента – основно домати и краставици, след това започвам със суровата туршия, пълнените камби… и каквото дойде след това. За лютеница обаче, времето не стига. Все пак ходя и на работа", разказа пред БГНЕС ходещата с усмивка между сергиите Илияна.

60-годишната пенсионерка Ана сподели своята рецепта за парена туршия от червени чушки. "Приготвя се с литър оцет, 200 гр. сол на 6 кг. чушки, изчистени от семето и по 200 гр. захар и олио. Когато заври маринатата, в нея се пускат изчистените чушки, като предварително се дупчат с игличка на 2-3 места, за да поемат хубаво марината. След като престоят 2-3 минути във врящата смес, се изваждат и подреждат в буркан. Накрая се заливат с останалата марината, добавя се бахар, черен пипер и бурканите се затварят", разкри Ана и добави, че е предала рецептите и на своите деца. "Скъпичко е за нас пенсионерите. Когато платим сметките, не остават пари", отговори жената на въпроса защо продължава да приготвя зимнина, след като магазините предлагат богат асортимент.

"Хората се приготвят за зимата, но преди всичко купуват зеленчуци, за да ги изядат на момента. Най-много вървят краставиците, доматите, както и камбите, които ползват за туршии. Продадох и доста праз", похвали се зеленчукопроизводител от пазарджишко Ангел Ламбрев, който идва всяка неделя до столицата, за да продава продукцията си.

Мариета на свой ред бе решила да опита по-полезен начин за съхранение на зеленчуците. "Пека, слагам във фризера и така през зимата ядем наистина вкусни зеленчуци. Правя го, защото смятам, че това, което се предлага в магазините зимно време, не е с високо качество и достатъчно витамини. Рядко приготвям туршии, но гледам така да съхранявам нещата, че да са по-здравословни. Правя и компот от домашни малини на децата", обясни младата жена.

И докато на пазара все още могат да се намерят вкусни зеленчуци на сносни цени, от Държавната комисия по стокови борси и тържища съобщиха, че зарзаватът започва да поскъпва.

В седмицата 15-19 септември цената на оранжерийни домати се покачва със 7,2 на сто до 1,49 лева за килограм. Доматите от открити площи пък поскъпват с 8,5 процента до 1,28 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 11,7 на сто 1,24 лева. Градинските краставици се търгуват по 1,11 лева за килограм, а зелените чушки поевтиняват с 2,1 процента до 0,94 лева за килограм. Цената на червените чушки се качва на едро с 5,0 на сто до 1,27 лева за килограм.

Коментирай >