Да се приготвя туршия е традиция

В сезона на зимнината: Да се приготвя туршия е традиция

Да се приготвя туршия е традиция

снимка: sxc.hu

Нарязваме карфиол, домати, моркови и чушки; завираме марината с оцет, олио, вода, сол и захар. След това заливаме зеленчуците и обръщаме бурканите. Така звучи най-лесната рецепта за приготвяне на любимата на българите туршия, предаде репортер на БГНЕС.

Два дни да настъпи есента, на столичния пазар "Димитър Петков" тече трескава покупка на зеленчуци за така обичаната от нашенци зимнина. Оказва се, че дори и във времената, когато "в магазина има всичко", софиянци продължават да правят туршии вкъщи, защото освен че домашното е най-вкусно, приготвянето на зимнина е традиция.

"Вместо до магазина, ходя по пазара. Правя си зимнината и приключвам с въпроса. Приготвям, каквото ми хрумне на момента – основно домати и краставици, след това започвам със суровата туршия, пълнените камби… и каквото дойде след това. За лютеница обаче, времето не стига. Все пак ходя и на работа", разказа пред БГНЕС ходещата с усмивка между сергиите Илияна.

60-годишната пенсионерка Ана сподели своята рецепта за парена туршия от червени чушки. "Приготвя се с литър оцет, 200 гр. сол на 6 кг. чушки, изчистени от семето и по 200 гр. захар и олио. Когато заври маринатата, в нея се пускат изчистените чушки, като предварително се дупчат с игличка на 2-3 места, за да поемат хубаво марината. След като престоят 2-3 минути във врящата смес, се изваждат и подреждат в буркан. Накрая се заливат с останалата марината, добавя се бахар, черен пипер и бурканите се затварят", разкри Ана и добави, че е предала рецептите и на своите деца. "Скъпичко е за нас пенсионерите. Когато платим сметките, не остават пари", отговори жената на въпроса защо продължава да приготвя зимнина, след като магазините предлагат богат асортимент.

"Хората се приготвят за зимата, но преди всичко купуват зеленчуци, за да ги изядат на момента. Най-много вървят краставиците, доматите, както и камбите, които ползват за туршии. Продадох и доста праз", похвали се зеленчукопроизводител от пазарджишко Ангел Ламбрев, който идва всяка неделя до столицата, за да продава продукцията си.

Мариета на свой ред бе решила да опита по-полезен начин за съхранение на зеленчуците. "Пека, слагам във фризера и така през зимата ядем наистина вкусни зеленчуци. Правя го, защото смятам, че това, което се предлага в магазините зимно време, не е с високо качество и достатъчно витамини. Рядко приготвям туршии, но гледам така да съхранявам нещата, че да са по-здравословни. Правя и компот от домашни малини на децата", обясни младата жена.

И докато на пазара все още могат да се намерят вкусни зеленчуци на сносни цени, от Държавната комисия по стокови борси и тържища съобщиха, че зарзаватът започва да поскъпва.

В седмицата 15-19 септември цената на оранжерийни домати се покачва със 7,2 на сто до 1,49 лева за килограм. Доматите от открити площи пък поскъпват с 8,5 процента до 1,28 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 11,7 на сто 1,24 лева. Градинските краставици се търгуват по 1,11 лева за килограм, а зелените чушки поевтиняват с 2,1 процента до 0,94 лева за килограм. Цената на червените чушки се качва на едро с 5,0 на сто до 1,27 лева за килограм.

Коментирай »
Още по темата
Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце
Най-полезните ферментирали храни Най-полезните ферментирали храни
Туршия и синьо сирене за засилване на имунитета Туршия и синьо сирене за засилване на имунитета
Пъстра храна за добро здраве Пъстра храна за добро здраве
Препоръчваме още
Тайните на Камерън Диас за красиви крака Тайните на Камерън Диас за красиви крака
Туристически неволи: Как да останете спокойни когато куфарът ви излезе последен Туристически неволи: Как да останете спокойни когато куфарът ви излезе последен
Разпознаваме ли злото, когато се изправи на пътя ни? „Стъклено сърце“ е новият хит на Торкил Дамхауг (предложение за четене) Разпознаваме ли злото, когато се изправи на пътя ни? „Стъклено сърце“ е новият хит на Торкил Дамхауг (предложение за четене)
Най-добрите съвети за оцеляване при 12+ часа във въздуха Най-добрите съвети за оцеляване при 12+ часа във въздуха
ТЕСТ: Колко са големи амбициите ти? ТЕСТ: Колко са големи амбициите ти?
Сърцебиене, задух, проблеми със съня – кога симптомите предупреждават за предсърдно мъждене Сърцебиене, задух, проблеми със съня – кога симптомите предупреждават за предсърдно мъждене
Как да пътувате повече, без да напускате работата си Как да пътувате повече, без да напускате работата си
„Когато тя си отиде“ от Алекс Дал разкрива тъмното лице на световната модна индустрия „Когато тя си отиде“ от Алекс Дал разкрива тъмното лице на световната модна индустрия
Научно доказано: Програмирани сме да намираме любов след раздяла Научно доказано: Програмирани сме да намираме любов след раздяла
Крехко и много вкусно: Пилешки медальони с пресни зеленчуци Крехко и много вкусно: Пилешки медальони с пресни зеленчуци
Защо кожата ти се променя според храната? Навици за вътрешна красота Защо кожата ти се променя според храната? Навици за вътрешна красота
Всяка зодия има духовно животно, ето кое е твоето Всяка зодия има духовно животно, ето кое е твоето
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби