"Преобърнатият човек", издателство "Колибри"

Френската кралица на интелигентното криминале Фред Варгас се завръща на българския книжен пазар с романа "Преобърнатият човек". Тя вярва, че кримките са като приказките - помагат ни да преодолеем страха от смъртта.

Преобърнатият човек“ е сред най-ярките сюжети на Фред Варгас, плод на неизчерпаемото ѝ въображение и на уникалното й чувство за хумор.

В областта Меркантур във Франция се появява глутница вълци, които всяват у местното население и страх, и възхищение.

Страхът е за селяните, чиито овце са удушени, възхищението – за Лорънс, канадския журналист, очарован както от дивите животни, така и от спътницата си Камий.

Започват обаче да се появяват съмнения – звяр ли е убиецът на домашните животни, или е върколак - човек, който нощем се преобръща и косматата му кожа излиза наяве.

Подозренията се засилват, когато неизвестният злодей удушава и една жена. Да не би пък да е най-обикновен човек?

Тогава се намесва Адамсберг, призован от Камий. Адамсберг се запознава с Лорънс, който по повод и без повод казва „булшит“, а Адамсберг се пита кой ли е този Булшит всъщност.

За автора

Родена в Париж през 1957 година, Фред Варгас защитава докторска степен по история на тема „Чумата в Средновековието“ – същата тема се появява в един от романите ѝ. Специализира археозоология – която също не е пренебрегната в творчеството ѝ.

Работи в Националния център за научни изследвания и участва в археологически разкопки. След успеха на първите си книги се посвещава на писането.

Във Франция само от 2008 година насам от книгите ѝ са продадени над 2 милиона екземпляра и името ѝ неизменно фигурира сред най-продаваните автори в класацията на в. „Фигаро“.

Превеждана е в над 30 страни и има 18 награди, от които няколко международни.

Романът „Преобърнатият човек“ е удостоен с наградата „Санг д’анкр“ на гимназистите, с Голямата награда за черен роман на фестивала в Коняк и с Наградата за мистерия на критиката.

Коментирай >