снимки: издателство "Колибри"

Офицер и шпионин“ ни пренася в Париж от 1895 година.

Алфред Драйфус, млад еврейски офицер, току-що обвинен в предателство, е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа.

Сред свидетелите на унижението му е и Жорж Пикар, амбициозният и интелигентен наскоро повишен началник на един от отделите на контраразузнаването, който е намерил „доказателствата”, че Драйфус е шпионирал в полза на Германия.

Първоначално Пикар е твърдо убеден във вината на Драйфус, но скоро след като младият евреин се озовава в изолирания си затвор, Пикар се натъква на информация, която го кара да заподозре, че във френската армия все още има шпионин.

Уликите за тази злостна измама се натрупват и водят неумолимо към най-висшите етажи на властта. Пикар е принуден да се усъмни не само в делото срещу Драйфус, но и в най-съкровените си убеждения за родината и за самия себе си.

За автора

Робърт Харис е популярен английски журналист и автор на забележителни романи, преведени на трийсет и седем езика.

Няколко от книгите му са екранизирани, в т.ч. „Сянката” и „Офицер и шпионин”, чиито киноверсии са дело на големия европейски режисьор Роман Полански.

Възкресявайки скандала, който привлече вниманието на целия свят в навечерието на XX век, Робърт Харис ни разказва една история, която звучи изумително актуално и днес - история за лов на вещици, тайни трибунали, доносници и неуправляеми разузнавателни агенции - поднесена с дълбок драматизъм и изключително майсторство.

Филмът „Офицер и шпионин” (оригинално заглавие „J'Accuse”) е удостоен с Голямата награда на журито във Венеция и награда FIPRESCI.

Коментирай >