Кибертормоз, омраза, заплахи: Опасностите, с които най-често се сблъскват децата онлайн

Последното проучване на Microsoft разглежда онлайн заплахите и безопасността на децата

Photo credit: Microsoft

Дезинформацията и множеството форми на лични обиди са най-често срещаните онлайн опасности в световен мащаб. Те включват кибертормоз, реч на омразата и заплахи за насилие. Обединеното кралство (50%) и Германия (56%) са държавите, в които най-малко са се сблъсквали с онлайн риск, докато Филипините (86%) и Чили (79%) най-често са се срещали с такъв. Това показват данните от глобалното проучване на Microsoft за онлайн безопасност за 2023 година.

Родителите често подценяват онлайн опасностите, които застрашават тийнейджърите във всички категории, показва още изследването. В същото време 69% от анкетираните споделят, че през изминалата година са се сблъсквали с онлайн риск под някаква форма.

Тийнейджърите са изложени на повече онлайн рискове, отколкото техните родители предполагат - 74% от тях са имали някакъв проблем онлайн, докато само 62% от родителите го подозират – разлика от 12 процентни пункта.

Проучването показва още, че родителите подценяват опасностите във всички категории. Най-големите пропуски са свързани с реч на омразата, последвана от заплахи за насилие, излагане на съдържание, свързано със самоубийство или самонараняване, както и кибертормоз и малтретиране.

Повечето родителите споделят, че предприемат различни стъпки, с които да предпазят своите деца онлайн, включително да проверяват профилите и данните на децата си, както и да преглеждат дневната им активност. Опитват се да говорят редовно с тях във връзка тяхната онлайн дейност.

В световен мащаб родителите виждат функциите за безопасност като мощни инструменти, които помагат на техните деца да бъдат в безопасност онлайн. 81% от тях споделят, че те самите използват поне един такъв вид инструмент. Установено е още, че родителите на по-малки деца (на възраст 6-12 години) са по-склонни да използват инструменти за сигурност, базирани на платформи (средно 4,4%), в сравнение с родителите на тийнейджъри (3,5%).

Родителите смятат, че най-ефективни са инструментите за преглед на поканите за приятелство от техните деца (71%) и за контрол на онлайн разходите (69%).

Коментирай »
PC Game Pass вече е достъпен и в България
Струва ли си тази работа? Какво искат служителите от Y и Z поколенията и какво са готови да дадат в замяна
Какви са новите функции на Windows 11
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Гримът увеличава шанса за нова работа
Как да го забравиш по-бързо
Четирите тайни на самочувствието
Сексът e най-големият подарък, който можем да си направим
Шестте типа хора с наднормено тегло
Най-добрите градове за кулинарен туризъм
Сексът за една нощ не е толкова лоша идея
Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори
Нещата, за които той никога няма да те разбере
Как да си направим хляб от нахут (лесна и здравословна рецепта)
Как да избегнем лошия дъх от хапването на чесън
Учени: Честото преболедуване на инфекции е ключ към живота над 100 години
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби