Кибертормоз, омраза, заплахи: Опасностите, с които най-често се сблъскват децата онлайн

Последното проучване на Microsoft разглежда онлайн заплахите и безопасността на децата

Кибертормоз, омраза, заплахи: Опасностите, с които най-често се сблъскват децата онлайн

Photo credit: Microsoft

Дезинформацията и множеството форми на лични обиди са най-често срещаните онлайн опасности в световен мащаб. Те включват кибертормоз, реч на омразата и заплахи за насилие. Обединеното кралство (50%) и Германия (56%) са държавите, в които най-малко са се сблъсквали с онлайн риск, докато Филипините (86%) и Чили (79%) най-често са се срещали с такъв. Това показват данните от глобалното проучване на Microsoft за онлайн безопасност за 2023 година.

Родителите често подценяват онлайн опасностите, които застрашават тийнейджърите във всички категории, показва още изследването. В същото време 69% от анкетираните споделят, че през изминалата година са се сблъсквали с онлайн риск под някаква форма.

Тийнейджърите са изложени на повече онлайн рискове, отколкото техните родители предполагат - 74% от тях са имали някакъв проблем онлайн, докато само 62% от родителите го подозират – разлика от 12 процентни пункта.

Проучването показва още, че родителите подценяват опасностите във всички категории. Най-големите пропуски са свързани с реч на омразата, последвана от заплахи за насилие, излагане на съдържание, свързано със самоубийство или самонараняване, както и кибертормоз и малтретиране.

Повечето родителите споделят, че предприемат различни стъпки, с които да предпазят своите деца онлайн, включително да проверяват профилите и данните на децата си, както и да преглеждат дневната им активност. Опитват се да говорят редовно с тях във връзка тяхната онлайн дейност.

В световен мащаб родителите виждат функциите за безопасност като мощни инструменти, които помагат на техните деца да бъдат в безопасност онлайн. 81% от тях споделят, че те самите използват поне един такъв вид инструмент. Установено е още, че родителите на по-малки деца (на възраст 6-12 години) са по-склонни да използват инструменти за сигурност, базирани на платформи (средно 4,4%), в сравнение с родителите на тийнейджъри (3,5%).

Родителите смятат, че най-ефективни са инструментите за преглед на поканите за приятелство от техните деца (71%) и за контрол на онлайн разходите (69%).

Коментирай »
Още по темата
PC Game Pass вече е достъпен и в България PC Game Pass вече е достъпен и в България
Струва ли си тази работа? Какво искат служителите от Y и Z поколенията и какво са готови да дадат в замяна Струва ли си тази работа? Какво искат служителите от Y и Z поколенията и какво са готови да дадат в замяна
Какви са новите функции на Windows 11 Какви са новите функции на Windows 11
Препоръчваме още
Защо яйцата експлодират в микровълнова печка? Защо яйцата експлодират в микровълнова печка?
„Адам отпреди грехопадението“ преплита големите теми за екологията и човешките права (предложение за четене) „Адам отпреди грехопадението“ преплита големите теми за екологията и човешките права (предложение за четене)
Всеки ден по бира през лятото Всеки ден по бира през лятото
След слънчево изгаряне: 8 доказани домашни лека   След слънчево изгаряне: 8 доказани домашни лека  
Шест любими храни, които почти не съдържат захар Шест любими храни, които почти не съдържат захар
Защо шафранът е най-скъпата подправка на света? Защо шафранът е най-скъпата подправка на света?
Съобщенията му ще издадат, че те харесва Съобщенията му ще издадат, че те харесва
Мозъкът на порно маниаците "свети" като на алкохолици Мозъкът на порно маниаците "свети" като на алкохолици
Колко "струва" стресът на работното място? Колко "струва" стресът на работното място?
Тя е романтика, страст, обич, близост, любов... Но знаете ли тези пет факта за целувката? Тя е романтика, страст, обич, близост, любов... Но знаете ли тези пет факта за целувката?
Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце
„Светът във война. 1939-1945“ от Макс Хейстингс – венецът на военната историческа литература (предложение за четене) „Светът във война. 1939-1945“ от Макс Хейстингс – венецът на военната историческа литература (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби