Струва ли си тази работа? Какво искат служителите от Y и Z поколенията и какво са готови да дадат в замяна

Изследванията на Microsoft показват, че работната сила се нуждае от промяна

22 март 2023
Струва ли си тази работа? Какво искат служителите от Y и Z поколенията и какво са готови да дадат в замяна

Photo credit: Fox/pexels.com

Работещите от поколенията Y (милениали) и Z (които сега са на възраст между 18 и 41 години) представляват голяма част от настоящата работна сила. Докладът на Microsoft за тенденциите в работата „Microsoft Work Trend Index“ за 2022 г. показва, че служителите преоценяват ролята на работата в живота си с промяна в уравнението „струва си“ – какво искат хората от работата и какво са готови да дадат в замяна.

Възниква нова тенденция – свобода и гъвкавост

Всички работници искат повече гъвкавост, но хората от поколенията Y и Z са най-благосклонни към тази промяна. Резултатите сочат, че 49% от работещите от поколението Z вероятно са обмисляли преминаване към хибриден модел на работа на настоящата си позиция, а 46% вероятно са преминали към дистанционна работа. Tе отдават по-голямо значение на свободата да избират кога и къде да работят.

Приоритетите се променят – благосъстоянието и култура на работното място вече имат по-голямо значение

Служителите от поколенията Y и Z искат не само гъвкавост. Всъщност след заплащането техни основни приоритети на работното място са положителна култура (46%), благосъстояние (42%) и усещане за цел или смисъл (40%).

Напускането е опция – ето защо предприятията трябва да направят промяната

Проучването разкрива също, че поколението Z и милениалите са склонни да гласуват всячески, за да изразят мнението си. Те са склонни да обмислят нов работодател, както и да се преместят и да си намерят работа, която им позволява да работят от разстояние.

Следващата голяма стъпка е хибридната работа – готови ли сме?

Служителите от поколенията Y и Z съставляват голяма част от настоящата работна сила и все повече ще заемат ръководни позиции.

За да привлекат най-добрите таланти – сега и в бъдеще – организациите ще трябва да адаптират работните си практики, за да отговорят на новите очаквания на служителите. Ето защо ръководителите в човешките ресурси и бизнес лидерите ще трябва да създадат организации, в които тези групи да се чувстват ангажирани с усещане за смисъл и с лоялност.

10 сентенции за работата

Успешното посрещане на нуждите на служителите ще изисква промяна в мисленето на HR и бизнес лидерите. Това включва преосмисляне на начина на работа на екипите, ролята на офиса и овластяването на мениджърите.

С нарастващото значение, което се отдава на положителната култура на работното място и желанието за гъвкавост, лидерите ще трябва да адаптират начина на работа на своите екипи, за да гарантират, че служителите и мениджърите имат яснота за своите роли и отговорности, както и яснота за това как работи хибридната работа.

7 качества, които те правят любимата колежка в офиса 

Въпреки това малко компании (едва 27%) са създали екипни споразумения, които ясно да определят тези нови норми, гласи още докладът на Microsoft за тенденциите в работата „Microsoft Work Trend Index“ за 2022 г.. За да изградят ефективни хибридни екипи, мениджърите ще трябва да въведат екипни споразумения. Те трябва да определят „защо“, „кога“ и „как“ в офиса. Това означава да се постигне съгласие относно целта на сътрудничество на място, да се създадат екипни споразумения за това кога да се събират на място, да се определи етикетът на хибридните срещи и да се преосмисли как пространството може да играе поддържаща роля.

Коментирай »
Още по темата
Младите хора, които работят от 9 ч. до 17 ч., са по-здрави в дългосрочен план Младите хора, които работят от 9 ч. до 17 ч., са по-здрави в дългосрочен план
Кибертормоз, омраза, заплахи: Опасностите, с които най-често се сблъскват децата онлайн Кибертормоз, омраза, заплахи: Опасностите, с които най-често се сблъскват децата онлайн
Какво е оптималното работно време за психичното здраве Какво е оптималното работно време за психичното здраве
5 начина да откриете силната си страна в работата 5 начина да откриете силната си страна в работата
3 изненадващи виновника да ви „изгорят бушоните” 3 изненадващи виновника да ви „изгорят бушоните”
Как да си поискаме увеличение на заплатата Как да си поискаме увеличение на заплатата
5 доказателства, че си работохолик 5 доказателства, че си работохолик
Никога не прави това на работа Никога не прави това на работа
Препоръчваме още
Защо мъжете никога не избират теб? Защо мъжете никога не избират теб?
Постенето само 8 дни годишно засилва имунитета Постенето само 8 дни годишно засилва имунитета
Най-доброто време за чаша кафе Най-доброто време за чаша кафе
Заместители на захарта срещу излишни килограми? Идеята не е никак добра Заместители на захарта срещу излишни килограми? Идеята не е никак добра
75% от българите не знаят правата си при пътуване със самолет 75% от българите не знаят правата си при пътуване със самолет
Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин
По следите на изгубения или изгубилия се „мъж мечта“ По следите на изгубения или изгубилия се „мъж мечта“
Предложение за четене: „Домашна читанка" - детски творби от Златния фонд на българската литература Предложение за четене: „Домашна читанка" - детски творби от Златния фонд на българската литература
Предложение за четене: „Литературни изкушения" от Венцеслав Константинов Предложение за четене: „Литературни изкушения" от Венцеслав Константинов
Какво си мислят мъжете за външния ни вид: Гримът - оръжие или препъни камък? Какво си мислят мъжете за външния ни вид: Гримът - оръжие или препъни камък?
13 от най-незабравимите сентенции за децата 13 от най-незабравимите сентенции за децата
„Брачната двойка червени рибки“ (2013) и „Венчелистчета и други неудобни истории“ от Гуадалупе Нетел (предложение за четене) „Брачната двойка червени рибки“ (2013) и „Венчелистчета и други неудобни истории“ от Гуадалупе Нетел (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби