снимка: GraphicMama-teamPixabay 

Чувствате ли се като поредната работна пчеличка в офиса? Усещането на апатия и безсилие може сериозно да засегне способностите ви да организирате мислите си, да приоритизирате работата си и да вземате решения, показва скорошно проучване. Но преди да започнете да обвинявате биг бос, е добре да помислите за собственото си поведение и отношение.

„Вие самите, не вашите началници, сте отговорни за развиването на способности, поставянето на цели и изграждането на кариера”, твърдят Моли и Тай Синдел, автори на проучването.

Ето и няколко съвета как да откриете силната си страна на работното място:

 

1. Поставете си цели

Какво всъщност искате най-много? Нови отговорности? Съвсем различна работа? Да откриете какво искате ще ви помогне да контролирате както ежедневните си задължения, така и цялостната си кариера.

 

2. Престанете да се саботирате

Често ли ви се случва да връхлетите в офиса закъснели? Въртите ли очи в иронична гримаса зад гърба на шефа? Захвърлете негативното отношение и се насладете на положителните ефекти – колеги и началници скоро ще забележат подобрението и най-вероятно ще ви поверят повече отговорности и по-интересна за вас работа.

 

3. Намерете си приятел в офиса

Общуването с приятел на работното място прави самата работа много по-забавна. А когато изпълняването на ежедневните задължения е забавно, ви прави по-мотивирани и способни да допринасяте за развитието на компанията или организацията, в която се трудите.

 

4. Награждавайте се

Да останете незабелязани дълго време може да има лоши последици върху самоувереността ви. Така че, ако шефа все забравя да ви награди за положените усилия, научете се сами да се потупвате по рамото. „Определяйте и награждавайте собствените си нива на успешност. Това ще ви даде чувство на удовлетвореност и контрол над собственото ви развитие”, съветват още психолозите Синдел.

 

5. Покажете екипен дух

Попитайте прекия си ръководител какво бихте могли да направите, за да го облекчите в работата. Дайте и своите предложения за подобряване на работния процес или за успешното изпълнение на някоя задача. Когато началниците ви се уверят, че с желание поемате самоинициатива и се справяте с предизвикателствата, вие ще сте първите, на които ще поверят нов проект.

Кой сега е работната пчеличка?

А каква е вашата рецепта за успех на работното място? Споделете тайните съставки в коментарите под статията.

Коментирай >