Какво е оптималното работно време за психичното здраве

Специалистите предлагат опции, сред които петдневни уикенди, да се работи само по два часа на ден или годишната отпуска да бъде увеличена на няколко месеца

Какво е оптималното работно време за психичното здраве

Британски учени установиха, че оптималното работно време за психичното здраве е осем часа седмично, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

При такова работно време психичните проблеми намаляват с 30 процента в сравнение с безработицата или гледането на деца. Данни психичното здраве да се подобрява при повече часове работа седмично няма.

Изследването е извършено от социолози от университетите в Кеймбридж и Салфорд заради опасенията, че автоматизираните технологии могат да наложат масово съкращаване на работното време. Те са използвали данни за повече от 70 000 британци, събирани от 2009 г. до 2018 г., за да анализират как промяната в работното време се отразява на психичното здраве и задоволството от живота.

"Имаме насоки как да дозираме всичко - от вит. С до продължителността на съня, за да се чувстваме по-добре, но за първи път се поставя въпросът за платената работа", каза д-р Брендън Бърчел от Кембриджския университет, един от авторите на изследването.

"Знаем, че безработицата често е пагубна за благоденствието и се отразява зле не само на общественото положение, но и на самочувствието, използването на времето и чувството за обща цел. Сега вече имаме идея колко платена работа е необходима, за да бъдат постигнати психосоциалните ефекти - и тя въобще не е много".

Развиването на изкуственият интелект и роботиката предизвикват много опасения, че безработицата ще се увеличи. Според социолозите решението е да бъдат преосмислени сегашните норми за пълно работно време и часовете да бъдат преразпределени така, че всеки да се облагодетелства от работата, дори и това да означава много по-кратко работно време.

Специалистите предлагат и други опции, като петдневни уикенди, да се работи само по два часа на ден или годишната отпуска да бъде увеличена на няколко месеца.

Коментирай »
Още по темата
10 сентенции за работата 10 сентенции за работата
Колко "струва" стресът на работното място? Колко "струва" стресът на работното място?
Струва ли си тази работа? Какво искат служителите от Y и Z поколенията и какво са готови да дадат в замяна Струва ли си тази работа? Какво искат служителите от Y и Z поколенията и какво са готови да дадат в замяна
Лятно часово време: Кога местим стрелките на часовника Лятно часово време: Кога местим стрелките на часовника
5 начина да откриете силната си страна в работата 5 начина да откриете силната си страна в работата
3 изненадващи виновника да ви „изгорят бушоните” 3 изненадващи виновника да ви „изгорят бушоните”
7 качества, които те правят любимата колежка в офиса 7 качества, които те правят любимата колежка в офиса
Как да си поискаме увеличение на заплатата Как да си поискаме увеличение на заплатата
5 доказателства, че си работохолик 5 доказателства, че си работохолик
Препоръчваме още
Съветите на Изи: Как да третираме къдравата коса правилно Съветите на Изи: Как да третираме къдравата коса правилно
И жените станахме ловци И жените станахме ловци
Как да запазим независимостта във връзката Как да запазим независимостта във връзката
Мъжете се влюбват по-често пролетта Мъжете се влюбват по-често пролетта
Най-големите мъжки комплекси Най-големите мъжки комплекси
За какво служат белите петна по крилата на пеперудите монарх? За какво служат белите петна по крилата на пеперудите монарх?
Упражнения за по път Упражнения за по път
Изневяра според зодията: Най-големите кръшкачи в зодиака Изневяра според зодията: Най-големите кръшкачи в зодиака
Предложение за четене: „Време и стил. Контури на историята на модата през XX век“ Предложение за четене: „Време и стил. Контури на историята на модата през XX век“
Трите зодии, които се вбесяват най-лесно Трите зодии, които се вбесяват най-лесно
Най-измислената истинска история, която сте чели: „Как да се влюбиш в мъж, който живее в храст“ от Еми Абрахамсон (предложение за четене) Най-измислената истинска история, която сте чели: „Как да се влюбиш в мъж, който живее в храст“ от Еми Абрахамсон (предложение за четене)
„Без милост към себе си: стани по-добра своя версия“ от Ерик Бетран Ларсен (предложение за четене) „Без милост към себе си: стани по-добра своя версия“ от Ерик Бетран Ларсен (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби