В офиса винаги има един особено харизматичен колега, любим на всички. Този колега ни липсва, когато е в отпуска, на него винаги можем да се опрем за съвет и разбиране или да споделим успеха и неуспеха си. А той притежава няколко ключови качества, които го превръщат в колега номер 1. Ето ги и тях:

Не критикува

Любимият колега никога не ни критикува, когато не успеем с даден проект или задача. Дори и да е по-високо от нас в йерархията, той или тя винаги има подход, с който да ни накара да се чувстваме значими и полезни. Дори когато сгрешим, този човек ни помага със съвети за следващия път, но никога не ни сочи с пръст.

Скромен е

Любимият служител във фирмата го краси скромността. Дори да постига големи успехи, никога не си приписва всички заслуги. Обичайно разказва пред шефовете, че успехът е колективна заслуга и не пропуска да благодари на всички, които са му помогнали.

Интересува се от останалите

Още едно качество, което отличава добрия колега е, че той искрено се интересува от благополучието на колегите си и помага с каквото може, когато е необходим. Изслушва историите им и дава ценни съвети, когато му ги поискат.

Избягва клюките

Можеш да споделиш всичко с любимия си колега и знаеш, че тайната ти е на сигурно място. Какво по-хубаво от това да имаш доверен човек в офиса?

Радва се на чуждите успехи

Какво по-хубаво от това да получиш повишение на заплатата или да се издигнеш на нова длъжност и някой да се зарадва искрено за теб? Ето това, може би е най-силното качество на любимия колега. Той винаги ще се радва за твоите успехи така, сякаш са негови, ще те поздрави и ще излезе да празнува с  теб. 

Не се притеснява да поиска помощ

Когато е необходим, този колега винаги ще се отзове. Но и когато има нужда от помощ, няма да се притеснява да я поиска. Как да не откликнеш с радост на молбата на любимия си колега. А той ще се постарае да ти се отблагодари и да се чувстваш полезен и значим.

Не лицемерничи

Да, когато този колега не харесва някого, дори и собствения си шеф, няма да го скрие. Няма да го видиш да се подмазва на някои хора в офиса и да фамилиарничи с други. Ако те харесва, ще ти го покаже, ако не – също.

И още от офиса:

Пет трика за успешна офис свалка

Как да оцелееш в женски офис

Флирт в офиса...а след това?

Коментирай >