снимка: Gerd AltmannPixabay 

Всички знаем, че преди да изпратим имейл, трябва да проверим текста за правописни грешки.

Но това съвсем не е единственото правило в т.нар. „етикет в писането електронни писма“. В него се включват още краткост, точност и правилно подписване на имейла.

А кои са най-дразнещите грешки, които допускаме в писането на имейли? Отговор на този въпрос ни дават авторите на британско проучване, като уточняват, че следващите редове се отнасят за служебни писма, а не за случаите, в които пишем на близки приятели и роднини.

Прекалената фамилиарност

Ако не пишете на гаджето, най-добрата си приятелка или на мама, по-добре не слагайте целувки вместо подпис. Точно толкова неуместни са цветните шрифтове, емоджитата или усмихнатите личица.

Цели думи или изречения с главни букви

Писането на цели думи или изречения с главни букви в интернет се възприема като еквивалент на крещене. Ако искате да наблегнете на нещо, направете буквите черни.

Изпращане на копия до много получатели

Изпращането на копие и до други получатели може да се възприеме като обидно или спам. Макар че има случаи, в които този вариант е напълно уместен - например когато трябва да се информират хора, работещи по изпълнението на една и съща задача.

Злоупотребяване с удивителния знак

Използването на удивителен знак понякога се възприема като заповеден или назидателен тон. Така че внимавайте да не злоупотребявате с него.

1
коментар >