снимка: Alexandra Films

Персонажът на шефа е главен герой в куп филми, телевизионни сериали, комикси и вицове. И ако съдим по тях, можем да отделим няколко типажа неприятни началници.

А как да се справим с тях? Четете надолу и не забравяйте да проявите чувство за хумор:

Нарцисът

Този тип шефове се имат за легенди в професията си и истински дар от Господ. Типичен филмов пример за такъв шеф е героинята на Мерил Стрийп в "Дяволът носи Прада" Миранда Прийстли.

С такива хора изходът е един – винаги ги уверявайте, че работата върви напред с пълна пара.

Тиранинът

Ако мислейки си за вашия шеф, се сещате за мафиотския бос в "Кръстникът", то определено сте сблъскали с „тиранина“. Най-добрата стратегия за справяне с него е да му покажете, че сте наясно с неговата правота във всяко отношение. Освен това никога не подлагайте на съмнение факта, че той държи всичко под контрол.

Шефът, който се мисли се за бог

С човек, който се мисли за божество, едва ли има нормален начин за комуникация. За съжаление, тук дори най-големите експерти в областта на човешките ресурси не могат да дадат адекватен съвет, като най-често препоръчват да поддържате формални отношения с него и да не давате воля на чувствата и емоциите, които ви обземат.

Родителят

Тук професионалните отношения често се превръщат в едва ли не семейни. Обикновено по-възрастен шеф започва да изпитва симпатии към по-млад и перспективен сътрудник, когото вижда като свое дете. Съветът на експертите - избягвайте прекрачването на личните граници в отношенията си с него.

Социопатът

Той е агресивен, арогантен, мисли се за по-добър от всички, циник от класа, който потъпква всички социални норми. Сещате ли се за телевизионния му образ? Д-р Хаус, разбира се.

Много е забавен, ако го гледате по телевизията, а не работите за него. Ако все пак сте изтеглили късата клечка с такъв шеф, експертите апелират - мислете не само за психиката си, но и за физическата си безопасност!

Шефът, който се мисли за всеобщ любимец

Той иска да се хареса на всеки. Не, той направо трябва да бъде обожаван, като Мел Гибсън в "Какво искат жените".

Ако сте попаднали на такъв началник, стойте възможно най-далече от него, т.е. поддържайте изключително професионални отношения. Не се подлъгвайте, че сте приятели, защото този тип шефове ще се възползват от приятелските ви чувства и ще се възползват от вас.

3
коментара >