8 признака, че все още не сме открили себе си (и как да поправим това)

Ето някои признаци, че все още сме в търсене на това кои сме в действителност, както и няколко полезни съвета как да приемем истинската си същност  

8 признака, че все още не сме открили себе си (и как да поправим това)

Създадено с Playground AI   

Случвало ли ти се е да се чувстваш така, сякаш играеш във филм за живота си, но сценарият не е съвсем подходящ? Откриването на истинската ни същност в свят, който често налага определени идентичности, може да прилича на опит да решим кубчето на Рубик със завързани очи - едновременно объркващо и леко разочароващо. Това обаче не е толкова страшно. Да осъзнаеш, че все още си в търсене на автентичната си същност, е първата стъпка в едно пътуване, което е не само просветляващо, но може да бъде и невероятно забавно, разказва LifeShouts.com.

И така, ако някога се смееш твърде силно на шега, която не ти е смешна, ако се съгласяваш с популярно мнение, което всъщност те дразни, ако кимаш с глава на планове, които не те вълнуват, може би играеш роля, която не е писана за теб. Това е все едно да се разхождаш с обувки, които просто не ти пасват - разбира се, можеш да го направиш, но ще ти е неудобно и няма да стигнеш далеч много бързо. Откриването на истинската ни същност е като да обуем онзи чифт удобни обувки, които ни позволяват да тичаме, да танцуваме и да вървим през живота.

Но как да започнем търсенето на тези удобни обувки, на истинската ни автентичност. Това включва нещо повече от самоанализ – става дума за опити, грешки и малко приключения. От разпознаването на маските, които носим, до разбирането на най-дълбоките ни желания, тази статия ще ни преведе през признаците, че все още не сме открили истинската си същност - и ще ни покаже практични, реални начини да открием и приемем истинското си аз.  

🧭 Чувстваш се сякаш носиш маска

Ако често се чувстваш така, сякаш играеш роля, може би защото личността ти в Instagram наподобява холивудски герой, вероятно още си в търсене на истинското си аз. Когато това, което показваш на света, е далеч от това, което чувстваш вътре в себе си, е време да спреш и да се замислиш.

Как да поправиш това: Започни да прекарваш време насаме, за да опознаеш интересите, страховете и желанията си без външни влияния. Воденето на дневник може да бъде чудесен начин да започнеш да сваляш пластовете на метафоричната си маска и да видиш кои убеждения и ценности са наистина твои.

🧭 Ти си човек хамелеон

Случва ли ти се да променяш мненията, вкусовете и интересите си в зависимост от това с кого си? Ако харесваш пица с ананас с една група приятели, но след това се отвращаваш от комбинацията, когато си с други хора, може би нямаш твърда представа за собствените си предпочитания.  

Как да поправиш това: Дай си разрешение да не се съгласяваш и да приемаш уникалните си предпочитания. Упражнявай се да изразявате мнението си за малки неща, като например избор на филм или място за вечеря, и постепенно ще стигнеш и до по-значими житейски решения.

🧭 Емоционалният ти термометър е счупен

Трудно ти е да определиш нещата, които те вълнуват? Ако емоционалната ти реакция към хобитата и работата е една равна линия, може би нямаш емоционална връзка с това, което истински те вълнува и мотивира.

Как да поправиш това: Опитай нови дейности без предварителни нагласи. Независимо дали става въпрос за скално катерене, плетене или дори програмиране, експериментирай с различни хобита, докато нещо не те накара да загубиш представа за времето - това е твоята страст.

🧭 Угаждаш на хората

Ако винаги казваш "да" на другите за сметка на собственото си здраве и щастие, вероятно все още търсиш себе си. Непрекъснатото поставяне на нуждите на другите пред твоите собствени може да означава, че имаш да се усъвършенстваш в това да разбереш какво наистина искаш.

Как да поправиш това: Постави граници и се упражнявай да казваш "не". Това е полезно не само за справяне с досадните задачи, но ти помага и да откриеш с какво наистина искаш да изразходваш времето и енергията си. 

🧭 Чувстваш несигурност за бъдещето си

Чувството на несигурност за бъдещето може да е знак, че не сме в синхрон с истинската си същност. Ако да си представиш живота си след пет години, ти се струва като да се опитваш да прочетеш книга на чужд език, може би е време за малко самоанализ.

Как да поправиш това: Създай си табло на желанията или си води дневник за това къде се виждаш в бъдещето, ако всички ограничения бъдат премахнати. Какво ще направиш, ако парите, преценката или страхът не са фактори? Това може да ти помогне да приведеш настоящите си действия в съответствие с истинските си стремежи.  

🧭 Ценностите ти са назаем

Ако повтаряш ценности и вярвания, които са ти били внушени, а не такива, които ти избираш за себе си, те може да не резонират истински с твоята същност. Този дисонанс може да ти попречи да живееш автентично.

Как да поправиш това: Помисли върху всяка от ценностите си и ги подложи под съмнение. Запитай се: "Наистина ли вярвам в това, или просто така са ми казали?". Запознай се с различни гледни точки и формирай ценности, които резонират дълбоко с теб.

🧭 Търсиш постоянно одобрение

Търсенето на одобрение от другите за всичко - от облеклото до избора на кариера - може да бъде изтощително. Това е все едно да поискаш някой друг да напише сценария на живота ти.

Как да поправиш това: Фокусирайте се върху изграждането на самоувереност чрез утвърждаване и постижения. Празнувай малките победи, които са важни за теб, а не само тези, които биха впечатлили другите. Научи се да се доверявате на собствената си преценка.

🧭 Мотивацията ти се определя от външни фактори

Ако основните ти мотиватори са това, което мислят другите, или различни външни фактори, може би не си в хармония с вътрешния си аз. Да се ръководиш от външно утвърждаване може да ви доведе до път, който не те удовлетворява.

Как да поправиш това: Установи какво те мотивира вътрешно, какво те вълнува, без да изисква одобрение отвън? Стреми се към повече дейности, които съответстват на тези вътрешни мотивации.

Наслади се на пътуването си

Намирането на истинската ти същност не е състезание и е напълно нормално да си "в процес на работа". Наслаждавай се на пътуването, докато откриваш нови аспекти от себе си и постепенно се превръщаш в човека, който си. 

🌼 И още вдъхновение 🌼

Психично здраве и стрес: Лесни практики за по-щастлив живот

10 неща, за които може да съжаляваш след 10 години

8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега

10 начина да бъдеш по-добър човек 

Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли

13 вредни мисли, които да прогоните веднага

Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни

Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега 

13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем 

Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли 

5 изключително лесни начина да направиш деня си (и на хората около теб) по-добър

5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот 

Източник: LifeShouts.com
Коментирай »
Препоръчваме още
Последната вечеря на десет мъже, осъдени на смърт Последната вечеря на десет мъже, осъдени на смърт
9 токсични реплики, които манипулаторите използват (и как да реагираме) 9 токсични реплики, които манипулаторите използват (и как да реагираме)
Денят на отказващите се: Кога зарязваме новогодишните си обещания да спортуваме Денят на отказващите се: Кога зарязваме новогодишните си обещания да спортуваме
Защо толкова харесваме лошите момчета? Защо толкова харесваме лошите момчета?
„Странстващата Земя“ от китайския фантаст Лиу Цъсин (предложение за четене) „Странстващата Земя“ от китайския фантаст Лиу Цъсин (предложение за четене)
Дейл Карнеги ни учи как да решаваме конфликтите в живота си (предложение за четене) Дейл Карнеги ни учи как да решаваме конфликтите в живота си (предложение за четене)
Доказано: Мъжете не разбират жените Доказано: Мъжете не разбират жените
ТЕСТ: Как си със самочувствието? ТЕСТ: Как си със самочувствието?
ТЕСТ: Кой е най-големият ти страх? ТЕСТ: Кой е най-големият ти страх?
Най-бързият начин да изстудим бирата си (ВИДЕО) Най-бързият начин да изстудим бирата си (ВИДЕО)
Предложение за четене: „Японската революция в грижата за кожата“ Предложение за четене: „Японската революция в грижата за кожата“
Топ 5 на любимите български песни за пътуване Топ 5 на любимите български песни за пътуване
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби