Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме

Медицински козметик разказва за всичко, което трябва да знаем за ползите и вредите от слънчевите лъчи

Photo credit: Natalya Zaritskaya/Unsplash

Слънчевите лъчи несъмнено носят със себе си палитра от ползи, които вдъхновяват живота и стимулират нашия организъм. Наред с ползите обаче прекомерното и незащитено излагане на слънце може да причини и кожни проблеми.

Какво влияние има слънчевото облъчване върху кожата и как максимално да се насладим от ползите му, предпазвайки се от вредите? За всичко това разказва Виктория Патронска, медицински козметик в клиника Aestheline.

Серотониновата вълна на щастие

Слънцето стимулира производството на серотонин, известен още като “хормонът на щастието”, който ни кара да се чувстваме по-весели и пълни с енергия.

Обогатяване с витамин D

Слънчевите лъчи предоставят на нашите тела възможността да синтезират витамин D, който е от първостепенно значение за здравето на костите и имунната система. Той работи като вътрешен регулатор, поддържащ баланса в организма.

Подобрено настроение и сън

Слънцето може да помогне за регулиране на циркадния ритъм на тялото ни, което води до по-добър сън и настроение, разкрива още специалистът.  

Подкрепа в грижата за здравето на кожата

Умереното излагане на слънце може да има благотворно въздействие върху кожата, като помага за лечение на определени кожни състояния и подпомага възстановяването ù като например при псориазис и др.

Засилване на имунитета

Слънчевите лъчи стимулират производството на бели кръвни телца, които играят ключова роля в борбата на организма с инфекции и болести.

Подобрена циркулация и кръвно налягане

Слънцето помага за разширяване на кръвоносните съдове и подобрява циркулацията, което може да подпомогне в оптимизирането на кръвното налягане.

Слънцето е жизненоважно за човека. То не е негов враг, но в сила е сентенцията на Парацелз: „Дозата прави отровата“.  Докато слънцето е източник на множество благоприятни ползи, прекомерното излагане на слънце крие сериозни рискове за кожата, но и недостатъчното облъчване също води до не по-малко негативни последици за здравето, дължащи се  предимно на понижените нива на витамин D. Затова е важно да знаем, че слънчевите лъчи са изключително важни за доброто здраве, но в правилните дози.

Здравословната доза директно слънчево облъчване на ден е между 10 и 30 минути. То е необходимо за образуване на витамин D –  човешкият организъм го синтезира в кожата, като за този процес са необходими UVB лъчите. Той пък е отговорен за абсорбцията на калций, здравето на костите, правилното функциониране на имунната система и други, се казва още в публикацията.

Влияние на слънчевото облъчване върху кожата 

Експертите акцентират първо върху това коя част от слънчевото лъчение всъщност оказва влияние върху кожата. UV лъчението е част от естествената енергия, продуцирана от слънцето. В контекста на електромагнитния спектър, тези лъчи имат по-къса дължина на вълната от видимата светлина. Това значи, че не можем да видим ултравиолетовото лъчение с просто око, но кожата ни го усеща. В зависимост от дължината на вълната, UV лъчите се разделят на три групи:

UVA – имат ниско ниво на енергия, но по-дълга дължина на вълната. Достигат до дермата на кожата, водят до ранна пигментация и изгаряне, а в дългосрочен план са свързани с появата на рак на кожата. Установено е, че 95% от лъчите достигат до кожата.

UVB – имат средно ниво на енергия и достигат до епидермиса. Непосредствено след облъчване биха могли да доведат до изгаряне. Около 5% процента от лъчите достигат до кожата.

UVC – имат високо ниво на енергия, но се улавят напълно от озоновия слой, следователно 0% от тях достигат до кожната повърхност. Източници на такива лъчи са живачни лампи или заваръчни горелки.

Лесен начин да запомним различните видове UV лъчи е:

UVA  →  Ageing (Стареене); UVB  →    Burning (Изгаряне)

Източници на UVA и UVB лъчи са както слънцето, така и солариумите, разкрива още Патронска.

Съществува и така наречената високоенергийна синя светлина, чието влияние върху човешкия организъм става все по-ясно на медицината. Дължината ѝ е 400-500nm. Излъчва се от екраните на дигиталните устройства и в дългосрочен план води до увреждане на зрението и фотостареене на кожата. За това предупреждава още козметикът.

Рискове при прекомерно и незащитено излагане на слънце

  • Слънчево изгаряне

Това е може би най-често срещаното състояние, причинено от слънчево облъчване. Характеризира се със силно зачервяване на кожата, болка, парене, дори поява на мехури. В последствие увредената кожа започва да отпада, което се изявява като силно лющене. Освен дискомфорта, причинен от такова изгаряне, трябва да знаем, че има и дългосрочни последствия за организма. Човешката кожа има памет – всяко изгаряне оставя трайна следа, като променя необратимо ДНК на епителните клетки и по този начин увеличава риска от възникване на рак на кожата. Друг важен факт е, че по-голямата част от фотоувредата на кожата се получава в първите 20 години от живота. Именно затова е погрешно схващането, че е достатъчно да започнем да защитаваме кожата си от слънцето едва тогава, когато започнем да мислим в посока анти-ейдж – тя помни увредата дори от детството ни, разкрива специалистът.

  • Преждевременно стареене

Нарича се още фотостареене. Освен че променя ДНК на епителните клетки, слънчевото облъчване уврежда колагена и еластина в кожата ни и води до оксидативен стрес. Всичко това се изявява като преждевременна поява на бръчки и фини линии, тъй като кожата губи своята еластичност и плътност. Нерядко се появяват и пигментни петна в резултат на неправилно разпределение на меланин – отново вследствие на прекомерно излагане на слънце.

  • Тен

Тенът всъщност представлява защитна реакция на организма срещу ултравиолетовите лъчи. С други думи, щом забележим потъмняване на кожата, значи сме прекалили с излагането на слънце и кожата ни вече е започнала да се уврежда. Не съществува „здравословен“ или „безопасен“ тен, предупреждава експертът. Той се получава, когато лъчите достигнат до клетъчното ядро и увредят ДНК. Тогава клетките образуват „шапки“ от меланин, разположени върху клетъчното ядро, като по този начин те се стремят да запазят ДНК от допълнително увреждане.

  • Рак на кожата

Прекаленото слънчево облъчване е основен рисков фактор за възникването на това заболяване. Гореспоменатото увреждане на ДНК на епителните клетки би могло да доведе до образуването на ракови такива. Тук отново е важно да се спомене, че влиянието на ултравиолетовите лъчи е кумулативно, тоест важна е общата приета доза за целия живот.

  • Да се защитим от слънчевите лъчи

Слънцезащитните продукти са основният способ за защита от слънчевото облъчване. Те образуват защитен филм, който не позволява на лъчите да увреждат клетките в кожата. Редовната им употреба значително намалява риска от фотостареене и фотоувреждане на кожата и запазва младежкия ѝ вид, разкриват специалистите. Те обаче уточняват, че нито един продукт не предоставя 100% защита от ултравиолетовото облъчване. Погрешно е схващането, че след като сме нанесли слънцезащита, можем да си позволим неограничено излагане на слънце. Ефектът на такъв тип продукти е временен и осигурява до 95% защита от слънчевите лъчи.  

Често допускани грешки при излагане на слънце: 

  • Фотосенсибилизатори

Съществуват определени вещества и съединения, които правят кожата по-чувствителна към слънчевото облъчване и увеличават риска от изгаряне. Такива са например кумарините, съдържащи се в някои парфюмни масла. Нанасянето на парфюм върху изложени на слънце зони може да доведе до фотодерматоза именно заради такива вещества. Най-чест причинител е маслото от бергамот. Именно затова в днешно време в парфюмерията се използва предимно изкуствено синтезирано масло от бергамот, което не причинява фотосенсибилизация. Подобен ефект имат също сокът от лимон или лайм. Попадайки върху кожата, те я правят фоточувствителна. Любимият  плажен коктейл на мнозина – Маргарита, неведнъж е причинявал  фотодерматоза, заради попадане на цитрусовия сок върху кожата и едновременното излагане на слънце. Поради тази причина състоянието се нарича „Margarita burn“, разказват още от клиниката.

  • Не се нанася повторно слънцезащитен продукт след намокряне

Дори и продуктът да е обозначен като водоустойчив, действието му намалява значително след намокряне на кожата. Затова е необходимо повторно нанасяне, за да си подсигурим обещаната защита, съветва специалистът.

  • Не се нанася достатъчно слънцезащитен продукт

За да бъде ефективен, продуктът трябва да бъде нанесен на достатъчно плътен слой, така че да образува защитен филм върху кожата.

  • Слънцезащитният продукт не се нанася навреме  

Продуктът често не се нанася 20 минути преди излагане на слънце, а когато вече сме на плажа. Това важи особено много за химичните слънцезащитни продукти. Тяхната активност започва едва 20-30 минути след контакт с кожата, разкрива Патронска.

  • Закъсняла грижа

Друга често допускана грешка е, че започваме да се пазим от слънцето едва когато вече виждаме първите признаци на увреда. Никога не е късно да започнем да се грижим за себе си, но ако искаме наистина да предотвратим фотоувреда на кожата, то протекцията трябва да започне още от детска възраст. Това е така, защото вредата от ултравиолетовото лъчение е кумулативна – значение има общото облъчване, което човек е получил през живота си, напомня специалистът. С други думи, изгарянията в детска възраст продължават да дават своето отражение и в напреднала възраст. Появата на пигментации и фотоиндуцирани лезии всъщност се дължи повече на облъчването през първите 20 години от живота, а не например на последната ви почивка на плажа.

Слънцето остава незаменим източник на енергия и е от съществено значение за нашето здраве и благосъстояние. Ключът към оптималното ни здраве е умелото и правилно контролиране на времето, което прекарваме на слънце. Разнообразните видове UV лъчи (UVA и UVB) оказват различни въздействия върху кожата ни, затова е важно да сме информирани и внимателни при излагането си, заключват от клиниката. 

Коментирай »
Жега, слънце и опасности: Кои са най-честите травми през лятото и как да се предпазим
Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето
Атопичният дерматит: Как да го лекуваме с плажове и слънце
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Топ 5 на най-страховитите места в света (СНИМКИ/ВИДЕО)
Съветите на Изи: Кой е най-щадящият начин за изправяне на косата 
Турбуленциите се усещат по-често и по-силно в самолетите, ето защо
„Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане“ от Мария Касимова-Моасе (предложение за четене)
Най-мразените знаменитости
ТЕСТ: Кифла ли си?
Колбасите намаляват мъжката потентност
Болни ли сте от любов? Ето какви са симптомите
Най-важните качества на идеалния мъж
Жегите могат да бъдат опасни: Следвайте няколко важни правила срещу прегряване
Американец инсценира отвличането си, за да отиде на ергенско парти
„Първа кръв“ на Амели Нотомб (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби