Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме

Медицински козметик разказва за всичко, което трябва да знаем за ползите и вредите от слънчевите лъчи

Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме

Photo credit: Natalya Zaritskaya/Unsplash

Слънчевите лъчи несъмнено носят със себе си палитра от ползи, които вдъхновяват живота и стимулират нашия организъм. Наред с ползите обаче прекомерното и незащитено излагане на слънце може да причини и кожни проблеми.

Какво влияние има слънчевото облъчване върху кожата и как максимално да се насладим от ползите му, предпазвайки се от вредите? За всичко това разказва Виктория Патронска, медицински козметик в клиника Aestheline.

Серотониновата вълна на щастие

Слънцето стимулира производството на серотонин, известен още като “хормонът на щастието”, който ни кара да се чувстваме по-весели и пълни с енергия.

Обогатяване с витамин D

Слънчевите лъчи предоставят на нашите тела възможността да синтезират витамин D, който е от първостепенно значение за здравето на костите и имунната система. Той работи като вътрешен регулатор, поддържащ баланса в организма.

Подобрено настроение и сън

Слънцето може да помогне за регулиране на циркадния ритъм на тялото ни, което води до по-добър сън и настроение, разкрива още специалистът.  

Подкрепа в грижата за здравето на кожата

Умереното излагане на слънце може да има благотворно въздействие върху кожата, като помага за лечение на определени кожни състояния и подпомага възстановяването ù като например при псориазис и др.

Засилване на имунитета

Слънчевите лъчи стимулират производството на бели кръвни телца, които играят ключова роля в борбата на организма с инфекции и болести.

Подобрена циркулация и кръвно налягане

Слънцето помага за разширяване на кръвоносните съдове и подобрява циркулацията, което може да подпомогне в оптимизирането на кръвното налягане.

Слънцето е жизненоважно за човека. То не е негов враг, но в сила е сентенцията на Парацелз: „Дозата прави отровата“.  Докато слънцето е източник на множество благоприятни ползи, прекомерното излагане на слънце крие сериозни рискове за кожата, но и недостатъчното облъчване също води до не по-малко негативни последици за здравето, дължащи се  предимно на понижените нива на витамин D. Затова е важно да знаем, че слънчевите лъчи са изключително важни за доброто здраве, но в правилните дози.

Здравословната доза директно слънчево облъчване на ден е между 10 и 30 минути. То е необходимо за образуване на витамин D –  човешкият организъм го синтезира в кожата, като за този процес са необходими UVB лъчите. Той пък е отговорен за абсорбцията на калций, здравето на костите, правилното функциониране на имунната система и други, се казва още в публикацията.

Влияние на слънчевото облъчване върху кожата 

Експертите акцентират първо върху това коя част от слънчевото лъчение всъщност оказва влияние върху кожата. UV лъчението е част от естествената енергия, продуцирана от слънцето. В контекста на електромагнитния спектър, тези лъчи имат по-къса дължина на вълната от видимата светлина. Това значи, че не можем да видим ултравиолетовото лъчение с просто око, но кожата ни го усеща. В зависимост от дължината на вълната, UV лъчите се разделят на три групи:

UVA – имат ниско ниво на енергия, но по-дълга дължина на вълната. Достигат до дермата на кожата, водят до ранна пигментация и изгаряне, а в дългосрочен план са свързани с появата на рак на кожата. Установено е, че 95% от лъчите достигат до кожата.

UVB – имат средно ниво на енергия и достигат до епидермиса. Непосредствено след облъчване биха могли да доведат до изгаряне. Около 5% процента от лъчите достигат до кожата.

UVC – имат високо ниво на енергия, но се улавят напълно от озоновия слой, следователно 0% от тях достигат до кожната повърхност. Източници на такива лъчи са живачни лампи или заваръчни горелки.

Лесен начин да запомним различните видове UV лъчи е:

UVA  →  Ageing (Стареене); UVB  →    Burning (Изгаряне)

Източници на UVA и UVB лъчи са както слънцето, така и солариумите, разкрива още Патронска.

Съществува и така наречената високоенергийна синя светлина, чието влияние върху човешкия организъм става все по-ясно на медицината. Дължината ѝ е 400-500nm. Излъчва се от екраните на дигиталните устройства и в дългосрочен план води до увреждане на зрението и фотостареене на кожата. За това предупреждава още козметикът.

Рискове при прекомерно и незащитено излагане на слънце

  • Слънчево изгаряне

Това е може би най-често срещаното състояние, причинено от слънчево облъчване. Характеризира се със силно зачервяване на кожата, болка, парене, дори поява на мехури. В последствие увредената кожа започва да отпада, което се изявява като силно лющене. Освен дискомфорта, причинен от такова изгаряне, трябва да знаем, че има и дългосрочни последствия за организма. Човешката кожа има памет – всяко изгаряне оставя трайна следа, като променя необратимо ДНК на епителните клетки и по този начин увеличава риска от възникване на рак на кожата. Друг важен факт е, че по-голямата част от фотоувредата на кожата се получава в първите 20 години от живота. Именно затова е погрешно схващането, че е достатъчно да започнем да защитаваме кожата си от слънцето едва тогава, когато започнем да мислим в посока анти-ейдж – тя помни увредата дори от детството ни, разкрива специалистът.

  • Преждевременно стареене

Нарича се още фотостареене. Освен че променя ДНК на епителните клетки, слънчевото облъчване уврежда колагена и еластина в кожата ни и води до оксидативен стрес. Всичко това се изявява като преждевременна поява на бръчки и фини линии, тъй като кожата губи своята еластичност и плътност. Нерядко се появяват и пигментни петна в резултат на неправилно разпределение на меланин – отново вследствие на прекомерно излагане на слънце.

  • Тен

Тенът всъщност представлява защитна реакция на организма срещу ултравиолетовите лъчи. С други думи, щом забележим потъмняване на кожата, значи сме прекалили с излагането на слънце и кожата ни вече е започнала да се уврежда. Не съществува „здравословен“ или „безопасен“ тен, предупреждава експертът. Той се получава, когато лъчите достигнат до клетъчното ядро и увредят ДНК. Тогава клетките образуват „шапки“ от меланин, разположени върху клетъчното ядро, като по този начин те се стремят да запазят ДНК от допълнително увреждане.

  • Рак на кожата

Прекаленото слънчево облъчване е основен рисков фактор за възникването на това заболяване. Гореспоменатото увреждане на ДНК на епителните клетки би могло да доведе до образуването на ракови такива. Тук отново е важно да се спомене, че влиянието на ултравиолетовите лъчи е кумулативно, тоест важна е общата приета доза за целия живот.

  • Да се защитим от слънчевите лъчи

Слънцезащитните продукти са основният способ за защита от слънчевото облъчване. Те образуват защитен филм, който не позволява на лъчите да увреждат клетките в кожата. Редовната им употреба значително намалява риска от фотостареене и фотоувреждане на кожата и запазва младежкия ѝ вид, разкриват специалистите. Те обаче уточняват, че нито един продукт не предоставя 100% защита от ултравиолетовото облъчване. Погрешно е схващането, че след като сме нанесли слънцезащита, можем да си позволим неограничено излагане на слънце. Ефектът на такъв тип продукти е временен и осигурява до 95% защита от слънчевите лъчи.  

Често допускани грешки при излагане на слънце: 

  • Фотосенсибилизатори

Съществуват определени вещества и съединения, които правят кожата по-чувствителна към слънчевото облъчване и увеличават риска от изгаряне. Такива са например кумарините, съдържащи се в някои парфюмни масла. Нанасянето на парфюм върху изложени на слънце зони може да доведе до фотодерматоза именно заради такива вещества. Най-чест причинител е маслото от бергамот. Именно затова в днешно време в парфюмерията се използва предимно изкуствено синтезирано масло от бергамот, което не причинява фотосенсибилизация. Подобен ефект имат също сокът от лимон или лайм. Попадайки върху кожата, те я правят фоточувствителна. Любимият  плажен коктейл на мнозина – Маргарита, неведнъж е причинявал  фотодерматоза, заради попадане на цитрусовия сок върху кожата и едновременното излагане на слънце. Поради тази причина състоянието се нарича „Margarita burn“, разказват още от клиниката.

  • Не се нанася повторно слънцезащитен продукт след намокряне

Дори и продуктът да е обозначен като водоустойчив, действието му намалява значително след намокряне на кожата. Затова е необходимо повторно нанасяне, за да си подсигурим обещаната защита, съветва специалистът.

  • Не се нанася достатъчно слънцезащитен продукт

За да бъде ефективен, продуктът трябва да бъде нанесен на достатъчно плътен слой, така че да образува защитен филм върху кожата.

  • Слънцезащитният продукт не се нанася навреме  

Продуктът често не се нанася 20 минути преди излагане на слънце, а когато вече сме на плажа. Това важи особено много за химичните слънцезащитни продукти. Тяхната активност започва едва 20-30 минути след контакт с кожата, разкрива Патронска.

  • Закъсняла грижа

Друга често допускана грешка е, че започваме да се пазим от слънцето едва когато вече виждаме първите признаци на увреда. Никога не е късно да започнем да се грижим за себе си, но ако искаме наистина да предотвратим фотоувреда на кожата, то протекцията трябва да започне още от детска възраст. Това е така, защото вредата от ултравиолетовото лъчение е кумулативна – значение има общото облъчване, което човек е получил през живота си, напомня специалистът. С други думи, изгарянията в детска възраст продължават да дават своето отражение и в напреднала възраст. Появата на пигментации и фотоиндуцирани лезии всъщност се дължи повече на облъчването през първите 20 години от живота, а не например на последната ви почивка на плажа.

Слънцето остава незаменим източник на енергия и е от съществено значение за нашето здраве и благосъстояние. Ключът към оптималното ни здраве е умелото и правилно контролиране на времето, което прекарваме на слънце. Разнообразните видове UV лъчи (UVA и UVB) оказват различни въздействия върху кожата ни, затова е важно да сме информирани и внимателни при излагането си, заключват от клиниката. 

Коментирай »
Още по темата
Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника
Жега, слънце и опасности: Кои са най-честите травми през лятото и как да се предпазим Жега, слънце и опасности: Кои са най-честите травми през лятото и как да се предпазим
Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето
Атопичният дерматит: Как да го лекуваме с плажове и слънце Атопичният дерматит: Как да го лекуваме с плажове и слънце
Препоръчваме още
Пет скрити качества на истинския джентълмен Пет скрити качества на истинския джентълмен
Подкрепящи и любвеобилни: Топ 4 на най-ориентираните към семейството зодии Подкрепящи и любвеобилни: Топ 4 на най-ориентираните към семейството зодии
На война с най-добрата му приятелка На война с най-добрата му приятелка
„Американски речник“ от Дубравка Угрешич (предложение за четене) „Американски речник“ от Дубравка Угрешич (предложение за четене)
Създадоха вибриращ презерватив Създадоха вибриращ презерватив
Противозачатъчните хапчета: Как работят и какви са плюсовете и минусите от употребата им Противозачатъчните хапчета: Как работят и какви са плюсовете и минусите от употребата им
ТЕСТ: Колко ти е слаб ангелът? ТЕСТ: Колко ти е слаб ангелът?
Представителите на тези зодии изневеряват най-много Представителите на тези зодии изневеряват най-много
Трите зодии, които никога не прощават изневярата Трите зодии, които никога не прощават изневярата
Какво не знаем за наденицата: 11 любопитни факти Какво не знаем за наденицата: 11 любопитни факти
„Стария слон“ – трогателна история за приятелството и загубата на близък (предложение за четене) „Стария слон“ – трогателна история за приятелството и загубата на близък (предложение за четене)
10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника 10 хранителни продукта, които нямат място в хладилника
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби