Атопичният дерматит: Как да го лекуваме с плажове и слънце

Коварното е, че дори самите пациенти не могат да уловят „логиката“ на заболяването

Атопичният дерматит: Как да го лекуваме с плажове и слънце

Photo credir: Rebeca Gonçalves/Pexels

Атопичният дерматит е често срещане кожно заболяване, характеризиращо се със сърбеж или зачервяване. Заболяването има безброй лица – от червено петънце, през пъпка и плака, до ужасен мехур. Обикновено се обостря на няколко месеца, съобщават от ВМА.

Коварното е, че дори самите пациенти не могат да уловят „логиката“ на заболяването. Те не знаят кога отново ще „паднат в капана“ на сухата и възпалена кожа, която сърби безмилостно, разказват специалистите. 

Как протича заболяването при възрастните 

Заболяването атакува различни зони. Тази тенденция е особено характерна за по-възрастните пациенти. Най-уязвими са по-нежните участъци на кожата – около очите, глезените, предмишниците и подбедриците, както и сгъвките на лактите и коленете. Това се казва още в интервю с доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиника по дерматология на ВМА.

Как протича заболяването при децата 

При децата обаче поразените зони са други. В 80% от случаите първата му изява е именно в най-ранна детска възраст. Лезиите тогава обикновено са по бузите, челото, скалпа или шията. За жалост при децата и оплакванията са по-тежки, уточнява специалистът. Най-често се появяват зачервени петна, които започват да се лющят. Не е изключено да има и мехури – малки или големи, които с времето се пукат. При някои деца се наблюдават и ранички, коментира още доц. Кантарджиев.

Забрани и препоръки при атопичен дерматит 

Най-коварно при атопичния дерматит е разчесването на лезиите. Появяват се рани, които лесно могат да се инфектират. Агресивните перилни препарати също могат да обострят атопичния дерматит, подчертава специалистът и препоръчва на пациентите си още да се обличат в естествени материи, да спят в памучно бельо и да вземат мерки срещу домашния прах, защото микрокърлежите в него влошават оплакванията.

Слънцето - приятел на пациентите с атопичен дерматит 

Над 80% от хората с атопичен дерматит усещат благотворното влияние на слънчевите лъчи всяко лято. За да има ефект обаче, препоръчително е слънчевите бани да бъдат в часовете до 11:00 ч. и след 16:00 ч. като са придружени с обилно мазане с хидратиращ крем с висок фактор на слънцезащита, коментира доц. Весел Кантарджиев.

Фототерапията пък е форма на лечение, при което се поглъща изкуствена ултравиолетова светлина от видимата част на спектъра и е един от най-щадящите и ефективни методи за лечение на атопичния дерматит. В повечето случаи това има голям ефект върху обратното развитие на появилите се лезии и предотвратява появата на нови. Клиниката по дерматология на ВМА разполага с модерен сектор, в който могат да се извършват различни видове фототерапия, изтъква доц. Кантарджиев.

Коментирай »
Още по темата
Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме Излагането на слънце: Ползи, рискове и пет грешки, които често допускаме
Как да не изгорим на плажа: Безценни съвети от дерматолог Как да не изгорим на плажа: Безценни съвети от дерматолог
Топ 10 предимства на хидратираната кожа, разкрити от дерматолог Топ 10 предимства на хидратираната кожа, разкрити от дерматолог
Солариумът като подготовка за плажа Солариумът като подготовка за плажа
Препоръчваме още
Красива и лирична история: „Хората, които сеят в снега“ от Тина Харнеск (предложение за четене) Красива и лирична история: „Хората, които сеят в снега“ от Тина Харнеск (предложение за четене)
15 вдъхновяващи идеи за пълнеж на омлет 15 вдъхновяващи идеи за пълнеж на омлет
Погледнете пръстите на краката си: Може да издават висок холестерол Погледнете пръстите на краката си: Може да издават висок холестерол
Едва третата жена в историята: Жустин Трие грабна "Златната палма" на кинофестивала в Кан Едва третата жена в историята: Жустин Трие грабна "Златната палма" на кинофестивала в Кан
Най-бързият начин да изстудим бирата си (ВИДЕО) Най-бързият начин да изстудим бирата си (ВИДЕО)
Днес е Бабинден. Почитаме акушерите и гинеколозите Днес е Бабинден. Почитаме акушерите и гинеколозите
7 идеи за романтична вечер у дома с половинката 7 идеи за романтична вечер у дома с половинката
Защо не си струва да се спори с жена от научна гледна точка Защо не си струва да се спори с жена от научна гледна точка
„850 въпроса и отговора“ за всички любознателни деца (предложение за четене) „850 въпроса и отговора“ за всички любознателни деца (предложение за четене)
Анализирай това: Пет любовни проблема, които премисляш твърде много Анализирай това: Пет любовни проблема, които премисляш твърде много
3 причини защо никога да не се сравняваш с другите 3 причини защо никога да не се сравняваш с другите
Пристрастени ли сте към секса: Кога сексуалното поведение е компулсивно Пристрастени ли сте към секса: Кога сексуалното поведение е компулсивно
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби