Топ 10 предимства на хидратираната кожа, разкрити от дерматолог

Дерматологът д-р Мариела Хитова: Правилната хидратация е най-добрата „разкрасителна процедура“ в ежедневието

Топ 10 предимства на хидратираната кожа, разкрити от дерматолог

Д-р Мариела Хитова/Photo credit: INTERIMAGE

Чували ли сте за правилото на осемте чаши? Това е просто друг начин да бъде илюстрирана една от най-разпространените препоръки в съвременния живот, а именно редовното пиене на вода.

Нашата кожа, която е и най-големият орган в човешкото тяло, е съставена от 64 процента вода. „Пиенето на достатъчни количества вода не е магически куршум, но образно казано, е едно от най-силните ни и безотказно действащи оръжия за здравето и красотата“, категорична е специалистката в областта на дерматологията и естетичната медицина д-р Мариела Хитова.

Кога и колко вода да пием, за да сме здрави и в добра форма

Добрата хидратация благоприятства кожата да бъде гладка и да сияе. В същото време повишава еластичността, намалява и тушира евентуалните бръчки, сухотата, залющването, грубата кожа, възпаленията и петната.

Хубавата кожа е резултат от дълготрайна и устойчива грижа. Най-лесното, което можем да направим, за да поддържаме добрия си външен вид, е да пием достатъчно вода.

Добрата хидратация решава много от проблемите с косата и ноктите

Нерядко приемаме косата и ноктите само като щрих от външния вид, а те също се нуждаят от голямо внимание. Добрата новина е, че много от проблемите с кожата, косата и ноктите могат да бъдат решени чрез добра хидратация. Различните методи за грижи под формата на фотозащитни спрейове за косата, хидратиращи маски, подхранващи терапии ще бъдат максимално ефикасни единствено ако сме правилно хидратирани.

Хидратация срещу стрес: 5 доказани ползи от водата

Сред видимите и с просто око дефекти вследствие нарушен хидробаланс на организма са накъсани краища на косата, изтънен косъм, чупливи и разслоени нокти. Също зачервена, сърбяща и суха кожа, която понякога е загрубяла или със следи от разчесване, дори с лишеи в случаите, когато на проблема не е обърнато внимание дълго време.

При посещенията при фризьора трябва да се внимава с прекаленото изсушаване на косата или експериментирането с бои. Що се отнася до ноктите, препоръчително е да починат от толкова модерните гел лакове. Подхранващи балсами, заздравители, олио за нокти повлияват благоприятно възстановяването. Добре е защитният крем за ръце да се нанася и върху ноктите, а за измиване да се използват меки сапуни.

Не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода

Сред личните ритуали за по-здрава кожа най-често се пренебрегва рутината на почистването. Обикновено лицето се почиства само вечер. Истината е, че нощните наслоявания от секрецията на жлезите трябва да се отмиват сутрин, за да се подготви кожата за дневната защита. Нерядко и толкова важната хидратация на цялото тяло след душ се пропуска и така тя става повече дразнима.

Кожата е огледало на процесите в човешкия организъм

„Всичко, което е отвън, е и отвътре. И съответно обратното“, е едно от основните правила в медицината. Нито една разкрасителна процедура не би била ефикасна, ако първоначално не положим грижа за себе си отвътре.

Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло

„Кожата ни може да изглежда добре единствено, ако тялото ни е поддържано и в добър баланс. Тя е огледалото, върху чиято повърхност се отразяват всички протичащи в нас процеси. По кожата добрият дерматолог всъщност „чете“ състоянието на организма. Често установявам как външно проявление като обрив, косопад или нокътен дефект е резултат от хормонално нарушение или е симптом на друго заболяване“, споделя д-р Хитова.

Изграждането на полезни и устойчиви навици се отплаща в дългосрочен план

„Основополагащ по отношение на хидратацията е добрият навик да пием вода редовно. На мен самата ми беше трудно да си го създам. Аз бях от хората, които могат да карат на две кафета и един фреш цял ден. Усетих обаче колко дискомфортно се чувствам в края на деня или след тренировка. Успях да си наложа всеки ден да изпивам бутилка от литър и половина минерална вода, докато работя в клиниката си. Така се чувствам много по-работоспособна, не се уморявам лесно и кожата ми „оценява“ тази грижа чрез по-свежия външен вид, включително и при по-големи натоварвания. С личния си пример успявам до голяма степен да повлияя върху културата на моите пациенти в този аспект. Убеждавам и най-скептично настроените по отношение на ползите от пиенето на вода, че по този начин въздействат не само на кожата си, но и на всички системи в тялото . Ако тялото е нашият дом, то кожата е неговата фасада, а те са неотменно свързани“, казва д-р Мариела Хитова.

Топ 10 предимства на хидратираната кожа според д-р Хитова

  • Подобрено комплексно състояние – водата повлиява благоприятно различни заболявания като псориазис и екзема чрез подпомагане на храносмилателната система за извеждане на токсините от тялото.
  • Намалени отоци – редовното пиене на вода предпазва кожата от отичане и подпухване.
  • Намален сърбеж – пиенето на вода и хидратирането предотвратяват нежеланите последствия на сухата кожа като нацепване, лющене и сърбеж.
  • Бързо оздравяване – пиенето на повече вода ускорява оздравителния процес при кожни нарушения като изгаряния.
  • Подобряване на акнето – водата спомага извеждането на токсините от кожата и затваря порите.
  • Свива широките пори – приемът на повече вода подобрява баланса между мазнините и водата по повърхността на кожата и така подпомага намаляването на размера на порите.
  • pH баланс – пиенето на повече вода помага за балансирането на здравословно pH ниво, ключът към кожа с блясък без петна.
  • Стягане на кожата– водата намалява характерното за годините отпускане и подпомага стягането на кожата в областта на челюстта, корема, ръцете и бедрата.
  • По-малко бръчки – водата овлажнява кожата и съответно подобрява нейната еластичност и оттам- защитата ѝ срещу бръчки.
  • Забавя стареенето – приемът на достатъчно вода подобрява тургора на кожата, което забавя процеса на стареене.
Коментирай »
Още по темата
Проф. Донка Байкова: Ако сте жадни, това е сигурен знак, че вече сте дехидратирани Проф. Донка Байкова: Ако сте жадни, това е сигурен знак, че вече сте дехидратирани
Атопичният дерматит: Как да го лекуваме с плажове и слънце Атопичният дерматит: Как да го лекуваме с плажове и слънце
Да укрепим имунната система! 5 начина, по които водата ни помага Да укрепим имунната система! 5 начина, по които водата ни помага
От колко вода се нуждаят бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма От колко вода се нуждаят бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма
Лято е! Да поговорим за физическата активност и хидратацията Лято е! Да поговорим за физическата активност и хидратацията
Как се газира водата? Митове и факти за газираните води Как се газира водата? Митове и факти за газираните води
Какво е общото между часовника и водата: Рецептата на Тяна Пресолска за здраве и красота Какво е общото между часовника и водата: Рецептата на Тяна Пресолска за здраве и красота
Как да приучим детето отрано редовно да пие вода: 6 полезни съвета за добра хидратация Как да приучим детето отрано редовно да пие вода: 6 полезни съвета за добра хидратация
Кога и колко вода да пием, за да сме здрави и в добра форма Кога и колко вода да пием, за да сме здрави и в добра форма
Хидратация срещу стрес: 5 доказани ползи от водата Хидратация срещу стрес: 5 доказани ползи от водата
Не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода Не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода
Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло Правилната хидратация – верен съюзник в борбата срещу наднорменото тегло
Препоръчваме още
Как да превърнем кратката отпуска в истинска ваканция Как да превърнем кратката отпуска в истинска ваканция
ТЕСТ: Каква книга би написала твоята котка за теб? ТЕСТ: Каква книга би написала твоята котка за теб?
Предложение за четене: „Червеният ангел“ от големия писател и общественик Недим Гюрсел Предложение за четене: „Червеният ангел“ от големия писател и общественик Недим Гюрсел
Шест храни, които помагат на тялото ни да гори мазнини Шест храни, които помагат на тялото ни да гори мазнини
Шест храни, които кралските особи не вкусват Шест храни, които кралските особи не вкусват
Получавам ли инфаркт? Какво е сърдечна невроза и как да я разпознаем Получавам ли инфаркт? Какво е сърдечна невроза и как да я разпознаем
Куба отвъд стереотипите в „Кубинците“ от Антъни ДеПалма (предложение за четене) Куба отвъд стереотипите в „Кубинците“ от Антъни ДеПалма (предложение за четене)
Почитаме трима смели светци мъченици Почитаме трима смели светци мъченици
ТЕСТ: Имате ли бъдеще заедно? ТЕСТ: Имате ли бъдеще заедно?
Каква е разликата между тоник, сода и газирана вода? Каква е разликата между тоник, сода и газирана вода?
Петте неща, които задължително присъстват в дамската чанта Петте неща, които задължително присъстват в дамската чанта
Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби