Четири природни красоти и пътеки за разходка, с които ни изкушава Истанбул

Пътеките за разходки в Истанбул и околностите предлагат невероятни природни гледки

Photo credit: M3 Communications Group, Inc. 

Истанбул е една от най-прекрасните дестинации за природен туризъм през пролетта. Ако планирате скорошно бизнес пътуване или ваканция до емблематичния турски град, се подсигурете с няколко допълнителни дни за всички приключения на открито, които той предлага.

Най-вълнуващите скрити съкровища на Анкара – Една разходка из столицата на Турция 

Пътеките за разходки в Истанбул и околностите му позволяват на пътуващите да се отпуснат след натоварени бизнес срещи и обиколки из забележителностите на града и да се насладят на невероятни природни гледки.

Ето четири от най-добрите пътеки за разходки и потапяне в природните красоти в и около Истанбул.

Природното чудо на Истанбул: Белградската гора

Белградската гора/Photo credit: M3 Communications Group, Inc. 

Белградската гора в квартал „Саръйер“ (Sarıyer) е идеална за любителите на природата в Истанбул. Белградската гора, описвана като „белите дробове на Истанбул“, обхваща 5300 хектара и предлага сенчести места за пикник и различни планинарски маршрути. Пътеката „Нешет Сую“ (Neşet Suyu), дълга 6,5 км., е от най-предпочитаните за разходки и бягане.

Любопитен факт: В Белградската гора се намира Дивечовъдна станция Бахчекьой (Bahçeköy Wildlife Production Station) и древни диги, някои от които са построени по време на Римската империя, за да пренасят вода от северните гори до Истанбул.

Рай до града: Баликаялар (Ballıkayalar)

Баликаялар/Photo credit: M3 Communications Group, Inc. 

Националният резерват Баликаялар е само на един час с кола от Истанбул. Природният резерват се намира в село Тавшанлъ (Tavşanlı), област Гебзе (Gebze), разположен в 2-километрова долина с поток, и е добре познат на любителите на природата, скалните катерачи и туристите. В него може да намерите леки до умерени по трудност пътеки за преходи. Езерото в долината, водопадите и травертиновите тераси, водещи до потока Балъкая (Ballıkaya), са впечатляващи. Освен това изобилието от флора и фауна на парка допринася за неговата популярност. По време на прехода можете да наблюдавате сърни, диви зайци, диви свине, къртици, порове и различни видове птици в естествената им среда.

Любопитен факт: Баликаялар е дом на редки птици, пеперуди и 20 вида орхидеи, което го прави ключово място в околностите на Истанбул за природните любители с изключителното си биоразнообразие. Пролетта е идеалният сезон да посетите този маршрут.

Скритото съкровище на Родосто (Tekirdağ): Учмакдере (Uçmakdere)

Учмакдере/Photo credit: M3 Communications Group, Inc. 

Учмакдере, разположен в квартал „Шаркьой“ (Şarköy) в град Родосто, е популярна дестинация за любителите на природата и туристите от Истанбул. Регионът е покрит с буйни борови гори и предлага невероятна гледка към планината Ганос (Işıklar) и Мраморно море. Този район е известен със своите местно-произведени продукти, начин на живот и култура, което го прави популярна дестинация за велосипедисти, мотоциклетисти и къмпингуващи.

Любопитен факт: Учмакдере също е идеален за парапланеризъм. Професионални водачи ще ви отведат с парапланер на Нишантепе (Nişantepe), висок 650 метра. Кварталът „Шаркьой“, известен със своите лозя, също предлага прекрасни турски вина.

Бягство в природата: Платото Ерикли

Платото Ерикли/Photo credit: M3 Communications Group, Inc. 

Платото Ерикли, разположено в квартал „Чинарджик“ (Çınarcık), град Ялова (Yalova), е друга популярна дестинация за разходки близо до Истанбул. Около платото, което се намира на около два часа път с кола от Истанбул, има фантастична екопътека, заобиколена от ябълкови, елови, липови, кестенови и брястови дървета. Макар че пътеките в района са с лек наклон и предлагат по-скоро умерено, отколкото лесно ниво на трудност за походи, възможността да видите водопад, докато се разхождате, напълно си заслужава. След като лагерувате на платото Ерикли и разгледате района до насита, можете да посетите градската гора Тешвикие (Teşvikiye), Двойния водопад и Малкото и Голямото бездънно езеро в района.

Любопитен факт: След платото Ерикли можете да посетите платото Делмече (Delmece), друго плато в Ялова, подходящо за къмпингуване.

Коментирай »
Още по темата
Архитектурни чудеса: Дървените хипостилни джамии на Анадола, включени в списъка на ЮНЕСКО
Вековните живописни градове на Турция: Какво знаем за Сафранболу и Дадай?
Нулеви отпадъци от кухнята до плажа – примерът на Турция  
Най-вълнуващите скрити съкровища на Анкара – Една разходка из столицата на Турция
Препоръчваме още
Вредни ли са наистина противозачатъчните хапчета: Лекари разбиват митове за контрацепцията
Страхът от отхвърляне се познава по връзките: Как да преборим травмата и да бъдем щастливи
Сърдечната недостатъчност не е задължително фатална диагноза  
Най-ефективните храни против запек
Съвети за красиви подмишници: Как да се отървем от досадните мазнини
Предложение за четене: „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ - в духа на „Така го правят датчаните“
„Трима в лодка (без да броим кучето)“ (предложение за четене)
Болестта, за която не говорим: Симптоми, превенция и малко известни факти за хемороидите
Най-често срещаните заболявания при котките
Интригант на пълен работен ден
Климатичните промени причиняват по-голям "топлинен стрес" в Европа
"Това е науката. Не отхвърляйте нищо": Видният учен Джордж Гао за COVID-19
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби