Четири природни красоти и пътеки за разходка, с които ни изкушава Истанбул

Пътеките за разходки в Истанбул и околностите предлагат невероятни природни гледки

Четири природни красоти и пътеки за разходка, с които ни изкушава Истанбул

Photo credit: M3 Communications Group, Inc. 

Истанбул е една от най-прекрасните дестинации за природен туризъм през пролетта. Ако планирате скорошно бизнес пътуване или ваканция до емблематичния турски град, се подсигурете с няколко допълнителни дни за всички приключения на открито, които той предлага.

Най-вълнуващите скрити съкровища на Анкара – Една разходка из столицата на Турция 

Пътеките за разходки в Истанбул и околностите му позволяват на пътуващите да се отпуснат след натоварени бизнес срещи и обиколки из забележителностите на града и да се насладят на невероятни природни гледки.

Ето четири от най-добрите пътеки за разходки и потапяне в природните красоти в и около Истанбул.

Природното чудо на Истанбул: Белградската гора

Белградската гора/Photo credit: M3 Communications Group, Inc. 

Белградската гора в квартал „Саръйер“ (Sarıyer) е идеална за любителите на природата в Истанбул. Белградската гора, описвана като „белите дробове на Истанбул“, обхваща 5300 хектара и предлага сенчести места за пикник и различни планинарски маршрути. Пътеката „Нешет Сую“ (Neşet Suyu), дълга 6,5 км., е от най-предпочитаните за разходки и бягане.

Любопитен факт: В Белградската гора се намира Дивечовъдна станция Бахчекьой (Bahçeköy Wildlife Production Station) и древни диги, някои от които са построени по време на Римската империя, за да пренасят вода от северните гори до Истанбул.

Рай до града: Баликаялар (Ballıkayalar)

Баликаялар/Photo credit: M3 Communications Group, Inc. 

Националният резерват Баликаялар е само на един час с кола от Истанбул. Природният резерват се намира в село Тавшанлъ (Tavşanlı), област Гебзе (Gebze), разположен в 2-километрова долина с поток, и е добре познат на любителите на природата, скалните катерачи и туристите. В него може да намерите леки до умерени по трудност пътеки за преходи. Езерото в долината, водопадите и травертиновите тераси, водещи до потока Балъкая (Ballıkaya), са впечатляващи. Освен това изобилието от флора и фауна на парка допринася за неговата популярност. По време на прехода можете да наблюдавате сърни, диви зайци, диви свине, къртици, порове и различни видове птици в естествената им среда.

Любопитен факт: Баликаялар е дом на редки птици, пеперуди и 20 вида орхидеи, което го прави ключово място в околностите на Истанбул за природните любители с изключителното си биоразнообразие. Пролетта е идеалният сезон да посетите този маршрут.

Скритото съкровище на Родосто (Tekirdağ): Учмакдере (Uçmakdere)

Учмакдере/Photo credit: M3 Communications Group, Inc. 

Учмакдере, разположен в квартал „Шаркьой“ (Şarköy) в град Родосто, е популярна дестинация за любителите на природата и туристите от Истанбул. Регионът е покрит с буйни борови гори и предлага невероятна гледка към планината Ганос (Işıklar) и Мраморно море. Този район е известен със своите местно-произведени продукти, начин на живот и култура, което го прави популярна дестинация за велосипедисти, мотоциклетисти и къмпингуващи.

Любопитен факт: Учмакдере също е идеален за парапланеризъм. Професионални водачи ще ви отведат с парапланер на Нишантепе (Nişantepe), висок 650 метра. Кварталът „Шаркьой“, известен със своите лозя, също предлага прекрасни турски вина.

Бягство в природата: Платото Ерикли

Платото Ерикли/Photo credit: M3 Communications Group, Inc. 

Платото Ерикли, разположено в квартал „Чинарджик“ (Çınarcık), град Ялова (Yalova), е друга популярна дестинация за разходки близо до Истанбул. Около платото, което се намира на около два часа път с кола от Истанбул, има фантастична екопътека, заобиколена от ябълкови, елови, липови, кестенови и брястови дървета. Макар че пътеките в района са с лек наклон и предлагат по-скоро умерено, отколкото лесно ниво на трудност за походи, възможността да видите водопад, докато се разхождате, напълно си заслужава. След като лагерувате на платото Ерикли и разгледате района до насита, можете да посетите градската гора Тешвикие (Teşvikiye), Двойния водопад и Малкото и Голямото бездънно езеро в района.

Любопитен факт: След платото Ерикли можете да посетите платото Делмече (Delmece), друго плато в Ялова, подходящо за къмпингуване.

Коментирай »
Още по темата
Кулинарно пътешествие по егейското крайбрежие на Турция Кулинарно пътешествие по егейското крайбрежие на Турция
Защо Турция е сред най-предпочитаните дестинации за семейни приключения Защо Турция е сред най-предпочитаните дестинации за семейни приключения
Архитектурни чудеса: Дървените хипостилни джамии на Анадола, включени в списъка на ЮНЕСКО Архитектурни чудеса: Дървените хипостилни джамии на Анадола, включени в списъка на ЮНЕСКО
Вековните живописни градове на Турция: Какво знаем за Сафранболу и Дадай? Вековните живописни градове на Турция: Какво знаем за Сафранболу и Дадай?
Нулеви отпадъци от кухнята до плажа – примерът на Турция   Нулеви отпадъци от кухнята до плажа – примерът на Турция  
Най-вълнуващите скрити съкровища на Анкара – Една разходка из столицата на Турция Най-вълнуващите скрити съкровища на Анкара – Една разходка из столицата на Турция
Препоръчваме още
Празнична симфония от любов, ревност и страсти: „Зимна разходка“ от Елин Хилдебранд (предложение за четене) Празнична симфония от любов, ревност и страсти: „Зимна разходка“ от Елин Хилдебранд (предложение за четене)
Защо никога не избираме добрите момчета? Защо никога не избираме добрите момчета?
Предложение за четене: „Лисица“ на Дубравка Угрешич Предложение за четене: „Лисица“ на Дубравка Угрешич
Вана с кафе и кафето като лекарство Вана с кафе и кафето като лекарство
Пет причини да хапваме авокадо Пет причини да хапваме авокадо
Защо едни хора са по-успешни от други: „Без извинения“ от Брайън Трейси (предложение за четене) Защо едни хора са по-успешни от други: „Без извинения“ от Брайън Трейси (предложение за четене)
Рибата поддържа активността у хората Рибата поддържа активността у хората
10 доказателства, че си на прав път   10 доказателства, че си на прав път  
Наслада за душата: Няма нищо по-вкусно от домашните бухтички  Наслада за душата: Няма нищо по-вкусно от домашните бухтички 
„Нюйоркска трилогия“ от Пол Остър (предложение за четене) „Нюйоркска трилогия“ от Пол Остър (предложение за четене)
10 неща, за които може да съжаляваш след 10 години 10 неща, за които може да съжаляваш след 10 години
Предложение за четене: „Но-Уи“ от от Лидия Димковска Предложение за четене: „Но-Уи“ от от Лидия Димковска
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби