Най-вълнуващите скрити съкровища на Анкара – Една разходка из столицата на Турция

100-годишната столица на Турция, е била дом на много цивилизации през вековете

Най-вълнуващите скрити съкровища на Анкара – Една разходка из столицата на Турция

Римски бани/M3 Communications Group, Inc.

Анкара, столицата на съвременна Турция, предлага на посетители многобройни скрити съкровища, вариращи от останки от древността до съвременни архитектурни чудеса. Заобиколена от плодородните земи на Анадола, 100-годишната столица на Турция, е била дом на много цивилизации през вековете, включително хетите, фригите, галатяните и римляните. Град, в който дебнат невероятни истории зад всеки ъгъл...

Световно културно наследство

През 2023 година в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО беше вписан 20-ият културен обект на Турция – великолепният древен град Гордион в местността край град Полатлъ, около Анкара. Освен, че районът при град Гордион е обитаем от приблизително 4500 години, той е бил и политическата и културна столица на Фригия, както и дом на легендарния цар Мидас. Според митологията цар Мидас е бил поразен от „златното докосване“. Неговата могила (гробна) се смята за „третата по големина могила в света“. 

Photo credit: M3 Communications Group, Inc.

В присъствието на безсмъртния лидер

Една от най-важните забележителности в Анкара е Анъткабир, където е положено тялото на Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на Република Турция. Разположен в Ани тепе в сърцето на Анкара, този величествен мавзолеен комплекс се простира на 750 000 квадратни метра. Състои се от три основни части: Лъвския път, церемониален площад и мавзолея на Ататюрк. Анъткабир също така е дом на Музея на войната за независимост, където можем да станем свидетели на историята и развитието на една модерна нация. 

Photo credit: M3 Communications Group, Inc.

Забележително светилище

Джамията „Ахи Шерафедин“ в Анкара е един от паметниците на културното наследство на Турция, вписани в списъка на ЮНЕСКО. Тя е една от петте джамии, определени като световно наследство, наричани „дървените хипостилни джамии на средновековна Анадола“ и е сред най-старите запазени джамии в Турция. Влизайки в нея, можем да видим 24 величествени дървени стълба с мраморни колонни капители, символизиращи хармонията, присъща на останалата част от структурата. 

Photo credit: M3 Communications Group, Inc.

Разходка из Стария град  

След като посетим джамията „Ахи Шерафедин“, можем да се изкачим до близкия замък „Анкара“, където да се насладим на панорамна гледка към столицата. Замъкът, първоначално построен като гарнизон, е популярна туристическа дестинация, която предлага гледка към града, както и е дом на Музея на анадолските цивилизации, древните къщи на Анкара, джамии, и други исторически забележителности. Районът на квартал „Калеичи“ (Kaleiçi) също си заслужава да бъде посетен, като там могат да се видят двуетажни и триетажни дървени, кирпичени и тухлени къщи в типичния стил за Анкара, както и очарователните тесни улички. Повечето от тези вековни сгради са превърнати в хотели или магазини за сувенири с кафенета и ресторанти, представящи отличителните вкусове на града.

Photo credit: M3 Communications Group, Inc.

По следите на миналото  

Много структури са оформили силуета на Анкара, особено тези, построени по време на строителния бум на републиката. Можем да направим обиколка из емблематичните републикански сгради, които сега са дом на Етнографския музей и Музея на живописта и скулптурата. Ако времето ни позволява да разгледаме само един музей, за да научим завладяващата културна история на Анадола, то Музеят на анадолските цивилизации е добра идея. Зашеметяващата колекция, разположена в две исторически османски сгради, които са реновирани, включва артефакти, уникални за анадолския регион, показани хронологично, започвайки с епохата на Палеолита. През 1997 г. Музеят на анадолските цивилизации е обявен за „Музей на годината в Европа“ и се счита за един от водещите музеи в цял свят. В допълнение, това е отлично място да научим за богатата културна история на Анадола. 

Photo credit: M3 Communications Group, Inc.

Славно римско наследство

Анкара разполага и с множество обекти от римската епоха, включително Колоната на Юлиан, за която се смята, че е била издигната в чест на посещението на римския император Юлиан (361-363 г.) в Анкара. Освен това можете да видите Римски бани, построени през трети век от римския император Каракала, син на Септимий Север, в името на Асклепий, Богът на здравето, и Храмът на Август, кръстен на римския император.

Културен оазис

Анкара, като културен център, също е дом на значими сгради като Държавната опера и балет, Президентския симфоничен оркестър (CSO Ada) и Художествената галерия CerМodern. Можем да посетим модерната сграда на Президентския симфоничен оркестър (CSO Ada) в сърцето на града, между замъка „Анкара“ и Анъткабир, за концерт или да се насочим към CerModern на юг, за да усетим модерната страна на града. 

Photo credit: M3 Communications Group, Inc.

Коментирай »
Още по темата
Кулинарно пътешествие по егейското крайбрежие на Турция Кулинарно пътешествие по егейското крайбрежие на Турция
Защо Турция е сред най-предпочитаните дестинации за семейни приключения Защо Турция е сред най-предпочитаните дестинации за семейни приключения
Архитектурни чудеса: Дървените хипостилни джамии на Анадола, включени в списъка на ЮНЕСКО Архитектурни чудеса: Дървените хипостилни джамии на Анадола, включени в списъка на ЮНЕСКО
Вековните живописни градове на Турция: Какво знаем за Сафранболу и Дадай? Вековните живописни градове на Турция: Какво знаем за Сафранболу и Дадай?
Нулеви отпадъци от кухнята до плажа – примерът на Турция   Нулеви отпадъци от кухнята до плажа – примерът на Турция  
Четири природни красоти и пътеки за разходка, с които ни изкушава Истанбул Четири природни красоти и пътеки за разходка, с които ни изкушава Истанбул
Препоръчваме още
7 начина да станеш по-уверена в себе си 7 начина да станеш по-уверена в себе си
Внимание, дами! Ето какво мразят мъжете по време на секс Внимание, дами! Ето какво мразят мъжете по време на секс
Рибата поддържа активността у хората Рибата поддържа активността у хората
Методът Сакума в 5 минути на ден: Кеничи Сакума разбулва тайната на идеалната фигура (предложение за четене) Методът Сакума в 5 минути на ден: Кеничи Сакума разбулва тайната на идеалната фигура (предложение за четене)
„Чудните приказки на баба. В градината“ – пролетен букет от очарователни истории (предложение за четене) „Чудните приказки на баба. В градината“ – пролетен букет от очарователни истории (предложение за четене)
Шест деликатни начина да направиш първата крачка Шест деликатни начина да направиш първата крачка
Бракът докарва четири килограма отгоре Бракът докарва четири килограма отгоре
Да се влюбиш за 90 секунди Да се влюбиш за 90 секунди
Мъжете са по-склонни на бързи срещи Мъжете са по-склонни на бързи срещи
Ново издание на „Ад“, първата част от епичната поема на Данте (предложение за четене) Ново издание на „Ад“, първата част от епичната поема на Данте (предложение за четене)
Шест от най-разпространените митове за храни Шест от най-разпространените митове за храни
ТЕСТ: Каква е твоята идеална тренировка? ТЕСТ: Каква е твоята идеална тренировка?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби