Архитектурни чудеса: Дървените хипостилни джамии на Анадола, включени в списъка на ЮНЕСКО

„Средновековните дървени хипостилни джамии в Анадола“ са разположени в една от най-богатите местности на исторически и архитектурни обекти

Архитектурни чудеса: Дървените хипостилни джамии на Анадола, включени в списъка на ЮНЕСКО

M3 Communications Group, Inc.

Турция вече има 21 обекта в Списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Сред най-забележителните от тях са „Средновековните дървени хипостилни джамии в Анадола“, които миналата година бяха добавени в списъка. Те са разположени в Анадола, една от най-богатите местности на исторически и архитектурни обекти, дом на древни цивилизации в миналото, която днес предлага уникални забележителности и преживявания за посетитетите си.

Маршрутът към дървените хипостилни джамии разкрива архитектурни структури от турско-ислямската традиция, включително и пет джамии, които са едни от първите построени от турци и издигнати в Анадола между края на XIII и средата на XIV в. Тези зашеметяващи постройки, датиращи от Средновековието, се отличават с дървени вътрешни колони (тип хипостил) и декорации, отразяващи естетическите особености на епохата.

Кония: Джамията Бейшехир Ешрефоглу (Beyşehir Eşrefoğlu)

Маршрутът започва от джамията Бейшехир Ешрефоглу в Кония. През XII и XIII в. Кония е била столица на селджукските турци и в града все още могат да се видят много артефакти от това време. Един от тях е джамията Бейшехир Ешрефоглу, издигната между 1296-1299 г. Най-голямата дървена джамия в Анадола, единствената, която показва великолепието на камъка и дърворезбата от селджукския период и включва множество декоративни изкуства, като камък, тухли и цветни плочки.

Задължително посетете: Чаталхьоюк (Çatalhöyük) – един от обектите на Турция от списъка на ЮНЕСКО, който се нарежда сред най-старите неолитни селища в света. Новооткритият информационен и посетителски център на Чаталхьоюк позволява на посетителите да направят интерактивна разходка из историята на известния обект.

Задължително пробвайте: Опитайте прочутия етли екмек от Кония – плосък хляб, гарниран с подправена кайма.

Афионкарахисар: Улу (Голямата) джамия

Следващата дестинация е съседът на Кония – Афионкарахисар (Afyonkarahisar). Джамията Улу (Голямата джамия) е издигната от селджуките и е една от най-големите джамии в този исторически град, в който са живели цивилизации от фригийци до османци. Въпреки реставрацията ѝ, сградата е запазила първоначалния си вид и е превъзходен пример за селджукска архитектура и дърворезба. Постройката е известна още като „джамията на 40-те стълба“, тъй като разполага с 40 дървени стълба, разположени в пет реда.

Задължително посетете: Планинския регион Фригия в Афион, където можете да откриете скални фрагменти и древни руини от времето на фригийците. През 2015 г. районът е включен в предварителния списък на ЮНЕСКО и предлага поглед към трихилядолетната му история.

Задължително пробвайте: Като член на Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО в областта на гастрономията, Афионкарахисар предлага куп местни специалитети, сред които турските деликатеси – суджук и каймак.

Ескишехир: Сиврихисар Улу (Голямата) джамия

Ескишехир е впечатляващ град с исторически и съвременни аспекти. Джамията Сиврихисар Улу (Голямата джамия) в Ескишехир е една от най-големите джамии с дървени колони в Анадола. В джамията могат да се поберат до 2500 молещи се и да се видят прекрасни килими, изтъкани в Сиврихисар. Някои от 67-те колони в джамията са украсени с орнаменти от молив, а други имат капители на колони от източноримския период. Джамията е известна и със своя минбар, който е изработен от орехово дърво и се смята за един от най-красивите примери.

Задължително посетете: В квартал „Хан“ на Ескишехир се намира паметникът на Мидас, кръстен на легендарния цар Мидас, за когото се твърди, че е превърнал докосването на Гордион в злато. Заобиколен от древни пещери и храмове, паметникът си заслужава да бъде посетен, за да се види как преди около три хиляди години е издълбан храмът в скала. 

Задължително пробвайте: Ескишехир, още познат като пшеничния завод на Анадола, е известен с чибурек, традиционно тестено изделие, пълнено с кайма.

Анкара: Джамия Ахи Шерафеддин (Асланхане)

Джамията Ахи Шерафедин (Ahi Şerafeddin) в Анкара, която се намира само на 1 ч. и половина път с високоскоростния влак от Ескишехир, е архитектурно чудо въпреки обикновения си вид. Постройката от епохата на селджуките е известна още като Асланхане (Къщата на лъва) заради древната мраморна статуя на лъв на вътрешната стена на гробницата. Едноетажната джамия с 24 дървени колони и мраморни капители е пример за хармонията на сполия и дърво.

Задължително посетете: Гордион – градът на цар Мидас и 20-ият обект на Турция, вписан в списъка на ЮНЕСКО. Гордион и районът около града са забележителни с това, че в тях почти непрекъснато са се заселвали хора в продължение на 4500 години. Можете да посетите петмилионната пещера Тулумташ (Tulumtaş) в квартал Гьолбаши (Gölbaşı) в Анкара. С ускореното си развитие през последните милиони години, пещерата има огромно археологическо значение, защото в могилите ѝ се намират селищни пластове от средната бронзова епоха, елинистическия, римския и източноримския период.

Задължително пробвайте: Докато сте в столицата на Турция, не пропускайте да опитате анкарски симиди, турския дюнер (Döner) и кисели краставички (Çubuk turşusu).

Кастамону: Джамия Мехмед бей в село Касаба

Джамията Мехмед бей (Mahmut Bey) в село Касаба до Кастамону е последната постройка по анадолския маршрут на дървените джамии. Тя е построена по време на княжество Candaroğulları и е известна като „Джамията без гвоздеи“ поради уникалната си структура с припокриване, без да са използвани метални гвоздеи. Една от най-забележителните характеристики на сградата е нейната красива порта. Тъй като има много малко примери от този тип в Турция, вратата се намира в Етнографския музей в Кастамону. След като посетите джамията, можете да отидете до музея, за да я видите и да научите повече за културата на Кастамону.

Задължително посетете: Историческите имения в Кастамону, построени в края на XIX и първата половина на XX в., както и Археологическия музей, който разкрива археологическото богатство на града.

Задължително пробвайте: Преди да напуснете града, задължително опитайте симит тириди (simit tiridi), който се приготвя от натрошени, застояли симиди без сусам и се сервира с костен бульон и чеснов сос.

Коментирай »
Още по темата
Кулинарно пътешествие по егейското крайбрежие на Турция Кулинарно пътешествие по егейското крайбрежие на Турция
Защо Турция е сред най-предпочитаните дестинации за семейни приключения Защо Турция е сред най-предпочитаните дестинации за семейни приключения
Вековните живописни градове на Турция: Какво знаем за Сафранболу и Дадай? Вековните живописни градове на Турция: Какво знаем за Сафранболу и Дадай?
Нулеви отпадъци от кухнята до плажа – примерът на Турция   Нулеви отпадъци от кухнята до плажа – примерът на Турция  
Четири природни красоти и пътеки за разходка, с които ни изкушава Истанбул Четири природни красоти и пътеки за разходка, с които ни изкушава Истанбул
Най-вълнуващите скрити съкровища на Анкара – Една разходка из столицата на Турция Най-вълнуващите скрити съкровища на Анкара – Една разходка из столицата на Турция
Препоръчваме още
Осем неща, които да опитате в Нидерландия Осем неща, които да опитате в Нидерландия
Пикът на изневерите за годината Пикът на изневерите за годината
„Зима на улица „Черешова“ от световноизвестната „вимелбух“ поредица (предложение за четене) „Зима на улица „Черешова“ от световноизвестната „вимелбух“ поредица (предложение за четене)
Пловдивски коминочистач: Мислете за щастие, не за грижи Пловдивски коминочистач: Мислете за щастие, не за грижи
„Дендрити“ от Калия Пападаки (предложение за четене) „Дендрити“ от Калия Пападаки (предложение за четене)
Като на семейно тържество: Chanel представи пролет-лято 2021 (ВИДЕО) Като на семейно тържество: Chanel представи пролет-лято 2021 (ВИДЕО)
Проучване: Храната по време на бременност влияе върху затлъстяването в ранна детска възраст Проучване: Храната по време на бременност влияе върху затлъстяването в ранна детска възраст
Как стигнахме дотук и накъде отиваме: 32 „Дигитални истории“ от Георги Караманев за бъдещето на технологиите (предложение за четене) Как стигнахме дотук и накъде отиваме: 32 „Дигитални истории“ от Георги Караманев за бъдещето на технологиите (предложение за четене)
10 забавни мисли за живота от Джоуи от „Приятели“ 10 забавни мисли за живота от Джоуи от „Приятели“
Похъркващ сънливец Похъркващ сънливец
На какво се дължи гравитационната дупка в Индийския океан? На какво се дължи гравитационната дупка в Индийския океан?
Това е най-добрият начин да се гали котка Това е най-добрият начин да се гали котка
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби