Нулеви отпадъци от кухнята до плажа – примерът на Турция Страната е трета в света по брой плажове с еко сертификат за чистота и управление на околната среда
4 април 2024
Страната е трета в света по брой плажове с еко сертификат за чистота и управление на околната среда
Photo credit: M3 Communications Group, Inc.
В следващите редове се пренасяме в Турция, за да насочим към проблема с битовите отпадъци и колективното усилие да оставим след себе си обитаема и чиста планета за бъдещите поколения.
Движението за нулеви отпадъци не само повишава осведомеността на хората за инициативите на Турция, но и предлага конкретни решения за намаляване на битовите отпадъци в околната среда. То представя начини за увеличаване на процента на рециклиране, въвежда методи за пестене чрез икономии, и демонстрира ефективното използване на природните ресурси, като цялостно подпомага и насърчава устойчивото развитие.
Турската кухня като пример за нулеви и минимални отпадъци
Кухнята без отпадъци е ключова част от екологичния начин на живот. Колкото по-малко отпадъци се произвеждат в кухнята, толкова по-малко боклук ще прави и обществото, което ще доведе до един по-добър свят. За турската кухня е изключително важно присъствието на ресторанти с нулеви отпадъци, защото те поставят принципите за устойчиво развитие на гастрономията както в културна, така и в екологична насока.
Подхранвани от плодородната почва на Турция и богатото културно наследство на Анадола, древните турски кулинарни традиции използват всяка част от продуктите, за да избегнат ненужните отпадъци. Турската кухня съчетава вековни начини на готвене с местни съставки и оригинални рецепти, и отдавна е утвърдена като спонтанна и с минимално произвеждане на отпадъци. В турския стил на готвене остатъците от продукти се превръщат в нови ястия. Така например зеленчуковите кори се използват в салати или самостоятелно, а от плодовите кори могат да се приготвят конфитюри. По същия начин застоялият хляб се използва в различни ястия и десерти, а останалият ориз се консумира в супи или десерти като мляко с ориз (сутляш). По този начин намаляването на хранителния отпадък се превръща в цяло кулинарно изживяване, което допринася за едно по-устойчиво бъдеще, насърчаващо хората за по-екологичен начин на живот, в който използваме пълноценно хранителните ресурси.
Програмата за устойчив туризъм на Турция
Като природно чудо със своите зелени екосистеми, Турция отдавна използва екологични етикети, за да сертифицира своите сини води. 551 от турските плажове имат присъдена с високото отличие „Син флаг“, което прави държавата трета в света по брой най-много сертифицирани плажове, отговарящи на критериите за чистота и управление на околната среда. Освен това, в последните години Турция е постигнала значителен напредък в областта на културното устойчиво развитие, като стана втората страна в света с 21 обекта в световния списък за културно наследство на ЮНЕСКО и с 30 обекта на нематериално културно наследство.
През последните години Турция започна цялостна устойчива трансформация в туристическия сектор. През 2022 г. тя стана първата страна в света, която подписа правителствено споразумение с водещата световна платформа за околна среда и устойчивост –„Глобалният съвет за устойчив туризъм“ (GSTC).