Странни динозаври бродели из древна Америка

Нареченото Назутоцератопс титузи /Nasutoceratops titusi/ същество е бродело през периода Горна креда преди около 76 милиона години в тогавашния остров-континент Ларамидия

снимка: sxc.hu

Палеонтолози описаха в списанието Proceedings B на Кралското научно дружество останките от странен рогат динозавър, открит в югозападната част на САЩ, съобщава БГНЕС.

Нареченото Назутоцератопс титузи /Nasutoceratops titusi/ същество е бродело през периода Горна креда преди около 76 милиона години в тогавашния остров-континент Ларамидия.

Рогатият динозавър е живял в топлия и дъждовен свят, по това време, на геологическата прародина на Северна Америка. Тогава тя е представлявала два големи континента - Ларамидия на запад и Апалачия на изток, разделени от плитък проток.

Назутоцератопсът влиза в групата на цератопсите, които са се хранели с растителност. Най-известният техен представител досега е трицератопсът /с трите рога/.

Черепът на динозавъра е открит почти цял. Той има огромен носов израстък, много дълги два рога, обърнати напред над очите и яка кост в основата. Цялото животно е дълго около четири метра.

"Извънгабаритната муцуна вероятно няма нищо общо с острото обоняние, тъй като обонятелните рецептори са разположени допълнително към задната част на главата, близо до мозъка и функцията на тази странна черта остава несигурна", заяви авторът на изследването Скот Симпсън от Университета на Юта, САЩ.

Колегата му Марк Лоуън от своя страна обясни, че тези "невероятни" рога "вероятно са били използвани като визуални знаци за господстващо положение, а когато това не е било достатъчно, като оръжия, за да се бори срещу своите съперници".

Ларамидия е била благодатна почва за динозаврите: много изкопаеми екземпляри са открити в щатите Албърта, Монтана, Аляска. "Ние все още се опитваме да разберем как много различни видове гигантски животни са успявали да съжителстват на малък континент", казва Марк Лоуън.

Назутоцератопсът е открит през 2006 година в природния парк Grand Staircase-Escalante в южната част на щата Юта.

Коментирай »
Още по темата
Предшественици на хората са оцелели след астероида, убил динозаврите
Йети е вид древна бяла мечка
Джурасик Парк оживява в 3D по повод 20-годишнината на филма
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Златна селекция „Нови и избрани разкази“ от майстора на хумора и сатирата Алек Попов (предложение за четене)
Предложение за четене: „Лек за депресията“ от Стивън С. Иларди
Как стигнахме дотук и накъде отиваме: 32 „Дигитални истории“ от Георги Караманев за бъдещето на технологиите (предложение за четене)
ТЕСТ: Каква приятелка си?
Орален секс за настроение
Седем здравословни ползи от целувките
Шимпанзетата са способни на сложни комбинации от звуци, подобни на човешките
Вълшебният коректор: 6 полезни съвета, с които да извлечем най-доброто от него
За тази лесна рецепта ти трябват само няколко продукта!
Тази година празниците няма да са това, което бяха (ВИДЕО)
Тренировка вкъщи: Четири подходящи и супер ефективни упражнения (и как да ги изпълним правилно)
Предложение за четене: „Ти го каза“ от Кони Палмен
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби