снимки: mohamed HassanPixabay 

Развитието на технологиите и науката провокира иноваторство и провокира смели стъпки в областта на производството на храна (и не само).

Какво ли ни очаква в следващите 20 години? Може би ще поръчваме храна за вкъщи от космоса или пък ще я произвеждаме сами в домовете си. От foodpanda ни разказват как би могло да е възможно това:

Американска компания твърди, че е разработила метод за получаване на аналози на месо от въглероден диоксид. Технологията, базирана на идеите на НАСА за „отглеждане“ на храна на борда на космически кораби за дълги пътувания, може да създава протеин за броени часове и без използването на обработваема земя.

Процесът на приготвяне на месо на въздушна основа е подобен на метода за приготвяне на кисело мляко - започва с ферментация. Въздушният протеин комбинира елементи от въздуха, като въглероден диоксид, кислород и азот, заедно с вода и минерални хранителни вещества. Крайният продукт е протеин, който е богат на всички незаменими аминокиселини.

За да придаде на въздушния протеин текстурата и вкуса на различните видове месо (пилешко, свинско, говеждо), компанията използва комбинация от техники за налягане, температура и кулинария.

Коментирай >