Може ли да се направи храна от въздуха?

Какво ли ни очаква в следващите 20 години?

Може ли да се направи храна от въздуха?

снимки: mohamed HassanPixabay 

Развитието на технологиите и науката провокира иноваторство и провокира смели стъпки в областта на производството на храна (и не само).

Какво ли ни очаква в следващите 20 години? Може би ще поръчваме храна за вкъщи от космоса или пък ще я произвеждаме сами в домовете си. От foodpanda ни разказват как би могло да е възможно това:

Американска компания твърди, че е разработила метод за получаване на аналози на месо от въглероден диоксид. Технологията, базирана на идеите на НАСА за „отглеждане“ на храна на борда на космически кораби за дълги пътувания, може да създава протеин за броени часове и без използването на обработваема земя.

Процесът на приготвяне на месо на въздушна основа е подобен на метода за приготвяне на кисело мляко - започва с ферментация. Въздушният протеин комбинира елементи от въздуха, като въглероден диоксид, кислород и азот, заедно с вода и минерални хранителни вещества. Крайният продукт е протеин, който е богат на всички незаменими аминокиселини.

За да придаде на въздушния протеин текстурата и вкуса на различните видове месо (пилешко, свинско, говеждо), компанията използва комбинация от техники за налягане, температура и кулинария.

Коментирай »
Още по темата
Нямате желание за секс? Ето пет храни, които ще променят това Нямате желание за секс? Ето пет храни, които ще променят това
Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови
Най-вкусно е с ръце! 6 храни, за които не ти трябват нож и вилица Най-вкусно е с ръце! 6 храни, за които не ти трябват нож и вилица
Шест от най-разпространените митове за храни Шест от най-разпространените митове за храни
За здраво и красиво тяло: Полезните свойства на телешкото месо За здраво и красиво тяло: Полезните свойства на телешкото месо
Най-полезните ферментирали храни Най-полезните ферментирали храни
Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни
Калорийните бомби, скрити в здравословните храни Калорийните бомби, скрити в здравословните храни
Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем
Знаете ли тези 14 факта за протеините? Знаете ли тези 14 факта за протеините?
Най-миризливите храни в света Най-миризливите храни в света
Създадоха месо за вегетарианци Създадоха месо за вегетарианци
Препоръчваме още
Закръглената красавица, която накара света да се влюби в нея Закръглената красавица, която накара света да се влюби в нея
55 безсмислени суеверия, от които е време да се откажем 55 безсмислени суеверия, от които е време да се откажем
Опасен ли е аспартамът за здравето? Според СЗО в големи количества може да причини рак, но умерената консумация е безвредна Опасен ли е аспартамът за здравето? Според СЗО в големи количества може да причини рак, но умерената консумация е безвредна
Мъжете очакват секс на трета среща, жените чакат до пета Мъжете очакват секс на трета среща, жените чакат до пета
Предложение за четене: „Форсиране на романа река” Предложение за четене: „Форсиране на романа река”
Как да оцелееш в женски офис Как да оцелееш в женски офис
С палатка на море С палатка на море
Разкрити авиомистерии Разкрити авиомистерии
Да си родител, означава непрекъснато да се учиш: „Изкуството да бъдеш родител“ от д-р Фицхю Додсън Да си родител, означава непрекъснато да се учиш: „Изкуството да бъдеш родител“ от д-р Фицхю Додсън
Как да поддържаме искрата в дългогодишна връзка Как да поддържаме искрата в дългогодишна връзка
Защо е важно да готвим зеленчуците с повече зехтин Защо е важно да готвим зеленчуците с повече зехтин
15 знака, че ще остареете заедно 15 знака, че ще остареете заедно
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби