Може ли да се направи храна от въздуха?

Какво ли ни очаква в следващите 20 години?

Може ли да се направи храна от въздуха?

снимки: mohamed HassanPixabay 

Развитието на технологиите и науката провокира иноваторство и провокира смели стъпки в областта на производството на храна (и не само).

Какво ли ни очаква в следващите 20 години? Може би ще поръчваме храна за вкъщи от космоса или пък ще я произвеждаме сами в домовете си. От foodpanda ни разказват как би могло да е възможно това:

Американска компания твърди, че е разработила метод за получаване на аналози на месо от въглероден диоксид. Технологията, базирана на идеите на НАСА за „отглеждане“ на храна на борда на космически кораби за дълги пътувания, може да създава протеин за броени часове и без използването на обработваема земя.

Процесът на приготвяне на месо на въздушна основа е подобен на метода за приготвяне на кисело мляко - започва с ферментация. Въздушният протеин комбинира елементи от въздуха, като въглероден диоксид, кислород и азот, заедно с вода и минерални хранителни вещества. Крайният продукт е протеин, който е богат на всички незаменими аминокиселини.

За да придаде на въздушния протеин текстурата и вкуса на различните видове месо (пилешко, свинско, говеждо), компанията използва комбинация от техники за налягане, температура и кулинария.

Коментирай »
Още по темата
Нямате желание за секс? Ето пет храни, които ще променят това Нямате желание за секс? Ето пет храни, които ще променят това
Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови Пет храни, които никога не бива да се консумират сурови
Най-вкусно е с ръце! 6 храни, за които не ти трябват нож и вилица Най-вкусно е с ръце! 6 храни, за които не ти трябват нож и вилица
Шест от най-разпространените митове за храни Шест от най-разпространените митове за храни
За здраво и красиво тяло: Полезните свойства на телешкото месо За здраво и красиво тяло: Полезните свойства на телешкото месо
Най-полезните ферментирали храни Най-полезните ферментирали храни
Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни Пет любими днес храни, които в миналото не били никак популярни
Калорийните бомби, скрити в здравословните храни Калорийните бомби, скрити в здравословните храни
Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем
Знаете ли тези 14 факта за протеините? Знаете ли тези 14 факта за протеините?
Най-миризливите храни в света Най-миризливите храни в света
Създадоха месо за вегетарианци Създадоха месо за вегетарианци
Препоръчваме още
Начинът, по който използваме компютъра, разкрива стреса на работното място Начинът, по който използваме компютъра, разкрива стреса на работното място
Куба отвъд стереотипите в „Кубинците“ от Антъни ДеПалма (предложение за четене) Куба отвъд стереотипите в „Кубинците“ от Антъни ДеПалма (предложение за четене)
Шест полезни съвета, които ще ни спестят неприятности по време на пътуване Шест полезни съвета, които ще ни спестят неприятности по време на пътуване
5 знака, че новият мъж в живота ти е правилният 5 знака, че новият мъж в живота ти е правилният
Къде е ключът за щастливата връзка? Къде е ключът за щастливата връзка?
6 случая, в които неволно нараняваме околните (и как да спрем) 6 случая, в които неволно нараняваме околните (и как да спрем)
Защо най-хубавите сувенири са тези, които не сме купили Защо най-хубавите сувенири са тези, които не сме купили
Винаги единият обича повече: шест знака, че си ти Винаги единият обича повече: шест знака, че си ти
17 признака, че си по-наблюдателна от повечето хора 17 признака, че си по-наблюдателна от повечето хора
Как да приготвиш най-нежното пилешко филе без да стане сухо Как да приготвиш най-нежното пилешко филе без да стане сухо
На ледената луна на Сатурн може да има живот На ледената луна на Сатурн може да има живот
Най-популярните сосове в света Най-популярните сосове в света
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби