Аматьорска рецепта за лазаня: Неочаквано вкусна от първия опит

Изпробвана е и можем да потвърдим, че резултатът е вкусна вечеря за семейството

Аматьорска рецепта за лазаня: Неочаквано вкусна от първия опит

Photo credit: Benjamin/Pexels 

Не всеки е специалист в кухнята. Някои хора просто имат други таланти, различни от приготвянето на вкусни и изискания ястия.

Ако си и ти си от тези хора, значи тази рецепта е за теб. Изпробвахме лесна и сравнително бърза рецепта за домашна лазаня „Болонезе“, която се получи неочаквано добре. Запретни ръкави и действай смело.

Необходими продукти:

  • Готови кори за лазаня /без варене/
  • Доматено пюре
  • Чедър
  • Кашкавал
  • Пресни домати
  • Сол
  • Олио
  • Кайма – 500 грама
  • Фикс за сос „Болонезе“ /може да се приготви и без фикс за по-напредналите в кухнята.

За соса „Бешамел“

Съставки:

  • Брашно – 2 супени лъжици
  • Олио – 5 супени лъжици
  • Прясно мляко – 500 мл.

За соса „Болонезе“ (ако ще се приготвя без фикс):

Съставки:

  • 1 средна глава лук, ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 супена лъжица олио
  • 1 консерва домати (400 грама), пасирани или нарязани на малки парченца
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сушен босилек
  • 1 чаена лъжичка сушен риган
  • Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Първо трябва да приготвим двата соса. Могат да се направят едновременно в два тигана или един тиган и тенджера.

Приготовление на сос „Бешамел“:

Запържваме в дълбок тиган или тенджера 5 супени лъжици олио и 2 супени лъжици брашно. Бъркаме през цялото време и като се запържи го махаме от котлона. Изсипваме студеното прясно мляко на тънка струя към соса и го връщаме на котлона, като намаляваме температурата наполовина. Бъркаме го докато се сгъсти малко и е готов.

Приготовление на домашен сос „Болонезе“:

Загряваме олио в тиган, така че хубаво да покрие дъното на средно висока температура. Добавяме лука и чесъна и ги задушаваме за около 2-3 минути. Добавяме каймата в тигана и я готвим докато хубаво се изпържи. Добавяме пасираните домати и доматеното пюре в тигана. Разбъркваме добре и оставяме на слаб огън. Добавяме захарта, сушените билки, солта и черния пипер на вкус. Разбъркваме добре и покриваме тигана с капак. Оставяме го да се готви на слаб огън, като от време на време разбъркваме.

Приготовление на сос „Болонезе“ с фикс:

Загряваме олио в тиган, така че хубаво да покрие дъното на средно висока температура. Добавяме каймата в тигана и я готвим докато хубаво се изпържи. Добавяме доматено пюре и разбъркваме. След няколко минути добавяме и разтворения фикс /спрямо инструкциите/. Оставяме го да се готви на слаб огън, като от време на време разбъркваме.

Приготовление на лазанята:

Взимаме правоъгълна тава и по желание слагаме кухненска хартия. След това намазваме дъното ѝ с доматен сос, в който сме разбъркали малко сол и олио. Добавяме и малко от соса „Бешамел“ и редим първия ред кори. Подреждаме ги така, че леко да се застъпват. След това изсипваме от соса „Болонезе“, като се стремим хубаво да покрие корите. Сипваме и от соса „Бешамел“ по същия начин. Подреждаме чедър, нарязан на тънко. Повтаряме процедурата с колкото реда преценим или за колкото ни стигне плпънката. Ние подредихме четири реда. Последният ред не се залива с плънка, а само с останалия доматен сос и останалия сос „Бешамел“. Настъргваме кашкавал така, че да покрие хубаво целия ред и може да подредим малко пресни домати отгоре.

Печем около половин час в предварително загрята фурна на 180 градуса. Най-добре да проверяваме и опитваме, може да се сготви и малко по-бързо или по-бавно. След това ястието е готово и е безкрайно вкусно.

Напомняме ви, че това е аматьорска рецепта за лазаня, която не претендира за спазването на кулинарните правила. Изпробвана е и можем да потвърдим, че резултатът е вкусна вечеря за семейството.

Коментирай »
Още по темата
Кюфтета от тиквички – вкусни и лесни за приготвяне Кюфтета от тиквички – вкусни и лесни за приготвяне
Сладко-солени макарони на фурна за начинаещи: Изненадващо вкусни Сладко-солени макарони на фурна за начинаещи: Изненадващо вкусни
Бързо, лесно, вкусно: Оригинална идея за вечеря с картофи и мляно месо Бързо, лесно, вкусно: Оригинална идея за вечеря с картофи и мляно месо
Застоял хляб? Няма проблем. Изпробвай тази аматьорска и вкусна рецепта Застоял хляб? Няма проблем. Изпробвай тази аматьорска и вкусна рецепта
Как да си направим хляб от нахут (лесна и здравословна рецепта) Как да си направим хляб от нахут (лесна и здравословна рецепта)
Обичаш картофи и яйца? Тази лесна рецепта е точно за теб! Обичаш картофи и яйца? Тази лесна рецепта е точно за теб!
Без мръсни тигани! Бърза, лесна и вкусна рецепта за спагети Без мръсни тигани! Бърза, лесна и вкусна рецепта за спагети
Първи опит за баница (с готови кори): неочаквано вкусно Първи опит за баница (с готови кори): неочаквано вкусно
Препоръчваме още
Смело момиче променя „Кралството“ в нов български роман (предложение за четене) Смело момиче променя „Кралството“ в нов български роман (предложение за четене)
Страдаш ли от синдрома на доброто момиче – как да го разпознаеш и премахнеш Страдаш ли от синдрома на доброто момиче – как да го разпознаеш и премахнеш
Остаряването не винаги води до помъдряване Остаряването не винаги води до помъдряване
Исабел Торес Молинер владее магията да прави трудното лесно: „100 занимателни логически игри“ (предложение за четене) Исабел Торес Молинер владее магията да прави трудното лесно: „100 занимателни логически игри“ (предложение за четене)
Какво може да обърка романтичната ваканция Какво може да обърка романтичната ваканция
Живееш в квартал с условия за разходка? По-малко застрашена си от ракови заболявания Живееш в квартал с условия за разходка? По-малко застрашена си от ракови заболявания
Дните без телевизия са ключ към по-здравословен живот Дните без телевизия са ключ към по-здравословен живот
Мъжете, жените и изневярата: Защо го правим и какви алибита използваме? Мъжете, жените и изневярата: Защо го правим и какви алибита използваме?
Атопичният дерматит: Как да го лекуваме с плажове и слънце Атопичният дерматит: Как да го лекуваме с плажове и слънце
Шест неразделни кулинарни двойки Шест неразделни кулинарни двойки
Антъни Хопкинс за работата си в "Тор": „Безсмислена актьорска игра“ Антъни Хопкинс за работата си в "Тор": „Безсмислена актьорска игра“
Той обича да лъже за това Той обича да лъже за това
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби