Аматьорска рецепта за лазаня: Неочаквано вкусна от първия опит Изпробвана е и можем да потвърдим, че резултатът е вкусна вечеря за семейството
Изпробвана е и можем да потвърдим, че резултатът е вкусна вечеря за семейството
Не всеки е специалист в кухнята. Някои хора просто имат други таланти, различни от приготвянето на вкусни и изискания ястия.
Ако си и ти си от тези хора, значи тази рецепта е за теб. Изпробвахме лесна и сравнително бърза рецепта за домашна лазаня „Болонезе“, която се получи неочаквано добре. Запретни ръкави и действай смело.
Необходими продукти:
- Готови кори за лазаня /без варене/
- Доматено пюре
- Чедър
- Кашкавал
- Пресни домати
- Сол
- Олио
- Кайма – 500 грама
- Фикс за сос „Болонезе“ /може да се приготви и без фикс за по-напредналите в кухнята.
За соса „Бешамел“
Съставки:
- Брашно – 2 супени лъжици
- Олио – 5 супени лъжици
- Прясно мляко – 500 мл.
За соса „Болонезе“ (ако ще се приготвя без фикс):
Съставки:
- 1 средна глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 супена лъжица олио
- 1 консерва домати (400 грама), пасирани или нарязани на малки парченца
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сушен босилек
- 1 чаена лъжичка сушен риган
- Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Първо трябва да приготвим двата соса. Могат да се направят едновременно в два тигана или един тиган и тенджера.
Приготовление на сос „Бешамел“:
Запържваме в дълбок тиган или тенджера 5 супени лъжици олио и 2 супени лъжици брашно. Бъркаме през цялото време и като се запържи го махаме от котлона. Изсипваме студеното прясно мляко на тънка струя към соса и го връщаме на котлона, като намаляваме температурата наполовина. Бъркаме го докато се сгъсти малко и е готов.
Приготовление на домашен сос „Болонезе“:
Загряваме олио в тиган, така че хубаво да покрие дъното на средно висока температура. Добавяме лука и чесъна и ги задушаваме за около 2-3 минути. Добавяме каймата в тигана и я готвим докато хубаво се изпържи. Добавяме пасираните домати и доматеното пюре в тигана. Разбъркваме добре и оставяме на слаб огън. Добавяме захарта, сушените билки, солта и черния пипер на вкус. Разбъркваме добре и покриваме тигана с капак. Оставяме го да се готви на слаб огън, като от време на време разбъркваме.
Приготовление на сос „Болонезе“ с фикс:
Загряваме олио в тиган, така че хубаво да покрие дъното на средно висока температура. Добавяме каймата в тигана и я готвим докато хубаво се изпържи. Добавяме доматено пюре и разбъркваме. След няколко минути добавяме и разтворения фикс /спрямо инструкциите/. Оставяме го да се готви на слаб огън, като от време на време разбъркваме.
Приготовление на лазанята:
Взимаме правоъгълна тава и по желание слагаме кухненска хартия. След това намазваме дъното ѝ с доматен сос, в който сме разбъркали малко сол и олио. Добавяме и малко от соса „Бешамел“ и редим първия ред кори. Подреждаме ги така, че леко да се застъпват. След това изсипваме от соса „Болонезе“, като се стремим хубаво да покрие корите. Сипваме и от соса „Бешамел“ по същия начин. Подреждаме чедър, нарязан на тънко. Повтаряме процедурата с колкото реда преценим или за колкото ни стигне плпънката. Ние подредихме четири реда. Последният ред не се залива с плънка, а само с останалия доматен сос и останалия сос „Бешамел“. Настъргваме кашкавал така, че да покрие хубаво целия ред и може да подредим малко пресни домати отгоре.
Печем около половин час в предварително загрята фурна на 180 градуса. Най-добре да проверяваме и опитваме, може да се сготви и малко по-бързо или по-бавно. След това ястието е готово и е безкрайно вкусно.
Напомняме ви, че това е аматьорска рецепта за лазаня, която не претендира за спазването на кулинарните правила. Изпробвана е и можем да потвърдим, че резултатът е вкусна вечеря за семейството.
Коментирай »