снимки: venera.bg 

Продължаваме с поредицата „ястия за аматьори“. Както неведнъж сме споделяли, ние от venera.bg не сме особено добри в кухнята. Нямаме нужния опит, не сме майстор-готвачи и не опитваме да впечатляваме с кулинарни постижения (то няма и смисъл от подобни опити).

Ние прохождаме в кухнята с помощта на съвети от приятели и роднини и много желание. Днес със съвети и мерак сготвихме нещо, което повечето домакини правят със затворени очи. За нас не беше точно така. Ако и вие досега не сте правили баница, ето рецептата:

Истината е, че трябваше да оползотворим останалите кори от щрудела с ябълки и бисквити. Затова ползвахме малко повече от половин пакет готови кори. По съветите на майки, лели и баби решихме, че за плънката ще ползваме 3 яйца, сирене (240 грама, толкова имаше в хладилника ;) Разбъркахме яйцата със сиренето и добавихме чаена чаша кисело мляко с лъжичка сода бикарбонат, за да „шупне“, както казват професионалистите. Стана малко рядка сместа, добавихме още 50 грама сирене, 5 супени лъжици олио и разбъркахме. 

Разстлахме корите и във всяка сложихме по една супена лъжица от плънката. Навихме ги на руло и с рулото на „охлюв“ в предварително намазана с олио тава. Поръсихме готовия „охлюв“ с олио.

Остана плънка, сигурно повече от половината. Отново по съвет на опитните, поляхме баницата с плънката и пекохме малко над половин час на предварително загрята фурна на 170 градуса. И взе, че се получи. Не отне много време, нито твърде много съдове за миене, а неочаквано за всички – вкусно е! 

Успех и на останалите аматьори. Щом ние го можем, значи и вие ще се справите ;) 

2
коментара >