Великден отдавна мина, а много от нас не успяха да се справят с козунаците, колкото и да бяха вкусни. За съжаление, след седмица, две, вкусният десерт изсъхва, втвърдява се и вече съвсем не е така апетитен.

Ако и при теб залежават остатъци от изсъхнал козунак, ние ще ти предложим няколко идеи, с които да го превърнеш в истинско сладко изкушение

Пържени филийки от козунак

Това е най-разпространената рецепта за стар и сух козунак. Приготвя се като обикновени пържени филии. Нарязваме козунака на дебели филии, потапяме ги в сместа от яйца и прясно мляко и запържваме в нагорещено олио от двете страни. Единствената разлика е, че филиите не трябва да стоят дълго в сместа, за да не се разпаднат. Добър апетит!

Козуначен десерт без изпичане

Най-хубавото на този десерт е, че може да се приготви с най-различни продукти от хладилника. Нарязваме козунака на филийки и ги подреждаме на редове в тава. За да омекне, ги поливаме с кафе, какао, разтопен шоколад или каквото ни е на сърце. Намазваме първия ред със сладко по избор, подреждаме отново филии, поливаме ги и намазваме с друго сладко, мед, течен шоколад или каквото ни хрумне. Финалния ред може да украсим с ягоди, нарязани банани или отново със сладко. Прибираме го в хладилника за два часа и после се наслаждаваме на творението си.

Крем карамел от козунак

Това е една от най-сложните рецепти, с участието на козунак, но пък резултатът е впечатляващ. Карамелизираме около 100 грама захар в тава и подреждаме отгоре филии козунак. Заливаме го със смес от разбити яйца, захар, мляко и ванилия и оставяме 15 минути да попие. Изпичаме на водна баня в предварително загрята фурна и поднасяме.

Козуначена торта или кекс

Това е най-разпространената рецепта за стар и сух козунак. Тук вариантите са много, затова оставяме на теб да откриеш най-подходящия. Най-често ще ти трябват яйца, прясно млако и захар. Останалото е въпрос на въображение или подходяща рецепта. Успех! 

Коментирай >