Съветите на токсиколога: Какви рискове крие великденската трапеза и как да ги избегнем Доц. Людмила Нейкова от ВМА предоставя практични съвети за всеки елемент от празничната трапеза, така че да ограничим рисковете за здравето
14 април 2023
Доц. Людмила Нейкова от ВМА предоставя практични съвети за всеки елемент от празничната трапеза, така че да ограничим рисковете за здравето
Photo credit: Askar Abayev/Pexels
Варени яйца в изобилие, вкусни козунаци, агнешко месо, прясна салата, алкохол, безалкохолни...какво е празникът без пълна трапеза.
Възкресение Христово e най-големият християнски празник, наричан “празник на всички празници”. Увлечени в неговото организиране, често забравяме за възможните рискове за здравето, които крият богатите трапези. За това предупреждават от Военномедицинската академия (ВМА).
Преяждането е един от тези рискове и може да доведе до неприятни последствия. Според специалистите най-често те са изявени със стомашночревни разстройства – гадене, повръщане, диарични изхождания, световъртеж, дехидратация, алергични прояви, сред които обриви, отоци, зачервяване на кожата, сърбеж.
За да се избегне преяждането, е добре да се консумират разнообразни свежи салати, които да заменят тежките туршии и зимни салати, както и по-тежките гарнитури. Освен това, пролетните салати и зеленчуци съдържат необходими вещества и витамини, които са били дефицитни за организма през зимата. Но и с тях не бива да се прекалява, защото могат да съдържат нитрати, коментира доц. Людмила Нейкова, началник на Катедра „Токсикология” на ВМА. По думите ѝ сами по себе си нитратите не са токсични. Риск за здравето представляват образуващите се при метаболизма им нитрити и нитрозамини. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта и се образува съединение (метхемоглобин), което възпрепятства преноса на кислорода до органите и тъканите. Развива се състояние известно като метхемоглобинемия.
Кога са опасни нитратите и какви рискове крият
Нитратите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити преди постъпването им в организма. Условия за това са неправилно съхранение на хранителните продукти при готвене – най-вече при пържене. При намалена киселинност на стомашния сок нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие, алармира експертът. При постъпването на големи количества нитрати в организма, след няколко часа (от 4 до 6), се появяват симптоми като гадене, задух, диария, цианоза (посиняване) на кожата и видимите лигавици, пояснява още специалистът.
Описват се още слабост, замайване, главоболие, сърцебиене, понякога припадъци. Може да се изявят алергични състояния, нарушена функция на щитовидната жлеза, на нервната система и други.
При избора на салата е добре да се подбират тези, които са свежи, без пожълтели и изгнили листа. Размерът също е от значение – колкото по-голяма е салата, толкова повече химия е влагана в нея. Листните зеленчуци трябва да се измиват с течаща вода, лист по лист. Най-богати на нитрати са марулите, пресният чесън, зеленият лук, спанакът, червеното цвекло и други. Те могат да бъдат опасни за здравето на хората, ако се консумират в големи количества, категорична е доцент Нейкова.
Великденските яйца – ползи и рискове
Яйцата са незаменим източник на витамини, микроелементи, ензими и висококачествени белтъчини. В тях се намират редица важни за организма елементи, като калий, натрий, цинк, селен, йод. Витамин D и фосфорът допринася за здравината на костите и зъбите. Лутеинът е особено ценен за зрението. Калцият и лецитинът предотвратяват преждевременното стареене на клетките. Яйчният жълтък е богат на холин – фактор, укрепващ паметта. Яйчният белтък е богат на протеини. Но с боядисаните яйца не трябва да се прекалява. Различните оцветители, кристали, лепила и други помощни средства, използвани за направата на шарените яйца, съдържат химични добавки, които могат да причинят алергични реакции или хранителни неразположения, пояснява токсикологът.
Неправилно сварените яйца могат да доведат до сериозно инфекциозно заболяване, каквото е салмонелозата. Болестта започва внезапно с висока температура, гадене, повръщане, остра коремна болка, главоболие, стомашно-чревно разстройство – водниста и зловонна диария, обезводняване на организма (дехидратация).
Особено рисково е приготвянето на сурови яйчни кремове и домашна майонеза, при които яйцата не се подлагат на термична обработка. Плодове и зеленчуци, които употребяваме основно в свеж вид могат да послужат също като фактор за предаване на салмонелната инфекция (зелени салати, краставици), казва още доцент Нейкова.
От значение и какво количество яйца се консумират. Не бива да се изяждат повече от 2 яйца наведнъж и най-много 3-4 на ден. В противен случай жълтъкът може да провокира жлъчни спазми, а белтъкът – алергични реакции.
Агнешкото месо – как да го приготвим и консумираме
За Великден е традиция да се приготвя агнешко месо. То също е полезно, богато е на цинк. Съдържа голям процент белтъчини, желязо, магнезий, фосфор, витамини от група В – главно В2, В3 и В12. Бавно печено, агнешкото се освобождава от мазнините и е по-здравословно. Най-здравословно е то да не се яде горещо, а с температура около 30ºС, да се отдели от него лойта, която е с много холестерол.
Козунаците – с удоволствие и мярка
Традиционен елемент на великденската трапеза са и козунаците. Те съдържат много захари, химически добавки и калории и задължително трябва да се консумират с мярка. Съчетаването им с натурално кисело мляко е за предпочитане, защото в стомаха се внасят пробиотици, нужни за доброто храносмилане, препоръчва доцент Нейкова.
Друг чест риск е, когато човек строго е спазвал великия пост. Ако изведнъж се прекали с храна и употреба на алкохол, може лесно да се стигне до клиниките по токсиколгия, гастроентерология, дори и до хирургичните отделения, предупреждава специалистът.
Коментирай »