Вкусна и любима рецепта за баница със спанак от Иван Звездев Добър апетит!
Добър апетит!
Баница със спанак/Photo credit: Издателство „Сиела”
Баницата със спанак е класическо българско ястие, което събужда апетита и ни пренася в моменти на топлина и уют.
Популярният кулинар Иван Звездев ни предлага изключително вкусна рецепта за перфектната баница със спанак - лесно, бързо и с наистина впечатляващ резултат.
Рецепта за баница със спанак
- Вид на ястието: Закуска
- Време за приготвяне: 1 час
- Брой порции: 8
Необходими продукти
- 1 пакет точени кори (500 г)
- 400 г краве сирене
- 4 яйца
- 300 г почистен и измит спанак (или 1 кг, ако е непочистен)
- 8 с.л. олио
- 4 с.л. грис
Начин на приготвяне
- Спанакът се реже на дребно, поръсва се с малко сол и внимателно се разбърква.
- В купа се разбиват 3 от яйцата. Наливат се 4 с.л. от олиото, разбърква се и се слага натрошеното на дребно сирене. Размесва се добре.
- С олио се мажат 3 кори за баница, поръсват се с малко грис, слага се малко спанак, 3 – 4 лъжици от яйчената смес със сирене и отново се слага грис. Завива се на руло, което се поставя в намазнена правоъгълна тава с размер 40х25 см. Така се завиват и подреждат всички кори.
- В купа се разбива последното яйце с 2 с.л. олио. С него се намазва повърхността на баницата. Правят се прорези с нож.
- Баницата се пече в средата на предварително загрята на 180 градуса фурна на горно и долно печене за около 30 минути.
- След изваждане се покрива с чиста кърпа и се оставя за 15 минути да омекне, след което се сервира.
Рецептата е една от стоте, публикувани в новата книга на Иван Звездев „Вкусът на България в четири сезона“. Повече за книгата ще откриете ТУК
Коментирай » Още по темата
Препоръчваме още