Общуването с любимия води до освобождаване на допълнителни количества допамин в мозъка

Социалният свят на хората се опира на селективното желание за взаимодействие с други хора, независимо дали става въпрос за романтични партньори или близки приятели

Създадено с DALL·E на OpenAI

Изследователи от университета в Боулдър, Колорадо, установиха, че общуването с романтичен партньор води до освобождаване на допълнителни количества допамин в мозъка, съобщи ЮПИ. Общуването с други познати не води до същото високо ниво на хормона. 

Изследването, публикувано в сп. "Кърънт байолъджи", анализира навиците на представителите на вида Microtus ochrogaster - гризачи от семейство Мишкови, които приличат на хората по това, че създават дългосрочни моногамни връзки. Те споделят едно и също местообитание, отглеждат общо потомство и показват признаци на тъга, когато загубят партньора. 

Зоуи Доналдсън, преподавател по поведенческа неврология в университета в Боулдър, изследва биологичната активност в мозъка като способ за реализация на взаимоотношения и съответно като възможност за преодоляване на загубата.

Социалният свят на хората се опира на селективното желание за взаимодействие с други хора, независимо дали става въпрос за романтични партньори или близки приятели, каза Доналдсън. Изследването предполага, че някои хора оставят специфичен химичен отпечатък върху мозъка, който спомага за поддържането на тези връзки. 

Екипът на Доналдсън е използвал фиброоптични сензори, за да измери какво се случва в мозъка, когато единият партньор се опитва да достигне до другия. В един от случаите гризачът трябва да натисне лост, за да отвори врата. В друг случай трябва да премине през ограда. Когато гризачът стигне до партньора си, сензорите светват, а когато от другата страна има някой друг, те потъмняват. Това предполага, че допаминът е наистина важен, каза Ан Пиърс, съавтор на изследването. 

При раздяла на гризачите за четири седмици - време, което е достатъчно дълго, за да намерят нов партньор в дивата природа, изследователите забелязват, че след събирането на стари партньори те си спомнят един за друг, но приливът на допамин е почти изчезнал. Според Доналдсън това е своеобразно нулиране, което позволява на бозайника да продължи напред и да създаде нови връзки. 

Според учените мозъкът има механизъм да обработи информацията за загубата.

Необходими са още изследвания, за да се установи доколко си приличат мозъците на гризачите с тези на хората

Източник: БТА, ЮПИ
Коментирай »
Още по темата
Тя е романтика, страст, обич, близост, любов... Но знаете ли тези пет факта за целувката?
10 от най-романтичните филмови целувки в историята
Най-романтичните моменти от "Приятели"
Препоръчваме още
Поне пет причини да не отказваме шоколад
Магията започва „Десет минутки преди сън“ с детските книжки „Малкият еднорог“ и „Малката русалка“ (предложение за четене)
4 важни неща, които вашият фризьор няма да ви каже
5 начина да му покажеш, че го обичаш
Най-възбуждащите аромати за мъжете
Посрещаме китайската Нова година на Зеления дървен дракон с новолуние във Водолей
ТЕСТ: Отговори на един въпрос и ще ти дам песен, която да слушаш
Защо едни хора са по-успешни от други: „Без извинения“ от Брайън Трейси (предложение за четене)
ТЕСТ: Коя е твоята модна епоха?
Шест суеверия, свързани с храни и напитки
Какво най-често си купуваме през различните месеци от годината
От любовница през кралица консорт до пълноправна кралица: Камила завърши 50-годишната си трансформация
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби