Слънчево изгаряне, алергии, гъбички: Ето как да предпазим кожата си през лятото

Кожата помни всяко лято, нека ѝ осигурим хубави спомени

Photo via Canva.com

Всички обичаме слънцето – зарежда ни с усмивки, добро настроение и мечти за море. Ползите от слънцето са безспорни, но не трябва да прекаляваме, а защитата е задължителна, казва доц. Весел Кантарджиев, ръководител на Клиниката по дерматология на ВМА.

Слънчевата светлина и високите температури оказват различно влияние върху кожата в зависимост от нейния тип, като резултатът може да се изразява в обостряне на съществуващи кожни заболявания или появата на нови такива. За това предупреждава специалистът.  

☀️Слънчевото изгаряне

Най-честите промени са свързани с до болка познатото ни т.нар. слънчево изгаряне. В леката му форма се нарича соларен еритем и представлява възпаление на кожата, което се проявява със зачервяване, подуване и болка в засегнатите области. Обикновено промените са временни, но е възможно образуването на големи подмокрящи мехури, особено при пациенти с по-светла кожа, които изискват лекарска намеса, пояснява специалистът.

През последните години слънцето е доста агресивно, което повишава и рисковете от изгаряне на кожата. Затова и препоръката на специалистите е да се избягва излагането на слънце в интервала между 11.00-17.00 часа, задължително е и носенето на шапки, слънчеви очила и светли дрехи.

☀️Слънчеви алергии

В горещините много хора се „сблъскват” и с алергизиращия и/или дразнещ потенциал на слънчевата светлина, с други думи – слънчева уртикария, фотоалергични и фотоконтактни дерматити. UV-лъчите могат да повишат чувствителността на кожата към редица вещества – метали, химични съставки в козметика, треви и други.

☀️Рисковете при излагане на слънце

С напредването на възрастта се увеличава pискът от възникване на предракови и ракови кожни заболявания, например базоцелуларен, спиноцелуларен карцином и малигнен меланом. Появата им зависи както от някои генетични особености, така и от слънчевата светлина.

Доказано е, че за развитието им допринася както продължителната дългогодишна фотоекспозиция, така и еднократното интензивно излагане на слънце, свързано с изгаряне, особено в детството. Кожните клетки имат памет. Затова акцентираме върху превенцията – изразяваща се не само в използването на фотозащитни средства, но в ежегодните профилактични прегледи при специалист-дерматолог, казва доц. Кантарджиев, като подчертава, че ранната диагностика е свързана с по-добра прогноза и по-благоприятен изход от заболяването.

Самонаблюдението на бенките е важно, за да се предпазим от рак на кожата, казва още специалистът. По думите му, човешкият организъм може да образува около 20 вида различни бенки, като голяма част от тях са абсолютно безопасни. Но трябва да сме наблюдателни и при най-малкото съмнение за промяна в някоя от бенките задължително трябва да потърсим квалифицирана помощ.

☀️Лятото носи и…гъбички

През летните месеци, в резултат на високите температури, се увеличават потенето, триенето, мацерацията на кожата. Тези фактори са благоприятна среда за развитието на различни микроорганизми – най-вече гъбички. Проявяват се по различни начини в зависимост от локализацията, но най-често по кожата на гърба се наблюдават различни по цвят (червеникави, кафеникави или по-светли от околната кожа) залющени полета, по големите гънки – зачервяване и секретиращи рани, а по ноктите – промяна в цвета и деформация. Важно е навременното лечение поради риск от хронифициране и последваща терапевтична резистентност, предупреждава специалистът.

☀️Лекарят препоръчва

За всички кожни заболявания, които имат отношение към слънчевите лъчи, препоръчваме използването на непрекъсната фотозащита под формата на кремове, лосиони, флуиди и други. Най-добре е фотозащитният крем да се нанася по няколко пъти на ден, да обхваща всички пряко изложени на слънце участъци. За справяне с високите температури е важна хидратацията, лекото свободно облекло в светли тонове от естествена и дишаща материя, както и спазването на добра лична хигиена, съветва още доц. Кантарджиев.

Коментирай »
Още по темата
Разранена бенка? Oтидете при дерматолог без паника
Жега, слънце и опасности: Кои са най-честите травми през лятото и как да се предпазим
Да защитим краката си през лятото: 4 правила, които да следваме
Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето
Лятото носи слънце, но и вируси. Ето как да ги разпознаем и да се предпазим
6 гадни неща, които могат да ни се случат през лятото, и 10 съвета как да се предпазим
Лято е! Да поговорим за физическата активност и хидратацията
Препоръчваме още
Мейбъл – кучето с очи като на принцеса на "Дисни" (ВИДЕО)
Маринара и доматен сос - каква е разликата?
Арабската кухня е вкусна и богата на аромати
Разбери намеренията му за пет минути 
Никога не е късно…
Най-дразнещите реплики на мъжете
Как стресът помага за разпространението на рак
„Българските евреи и Окончателното решение“ от Фредерик Б. Чери – какво се е случило с евреите в Царство България? (предложение за четене)
Киви за добро настроение
Традиционни гръцки вкусотии, които ще ви накарат да мечтаете за лято
Да се запознаеш с потенциала на детето си: „Астрология за родители“ от Хули Леонис (предложение за четене)
Предложение за четене: "Жени на непреклонна възраст и други безпринципни истории"
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби