Хранителните добавки с витамини могат да бъдат вредни за възрастните хора, сочи изследване, извършено в САЩ.

Серията научни експерименти са проведени, защото експерти подозирали от известно време, че добавките са от полза само, ако човек има дефицит на определено хранително вещество.

Излишъкът дори е вреден, констатира проучването на медицинското списание Archives of Internal Medicine.

В изследването са участвали 38 000 жени в САЩ, като посочили какви витамини и минерали са вземали през последните две десетилетия. Трудно е да се изчислят всички други фактори, които биха могли да повлияят на констатациите, като общото физическо здраве например, но авторите са убедени, че добавките трябва да се използват само, ако е налице категорично доказана по медицински път необходимост.

Ето защо замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните

Изследователите са разтревожени, че потребителите купуват добавки без никакви доказателства, че са им нужни и не препоръчват превантивното им поемане, особено при добро и балансирано хранене.

“Открихме, че много от често използваните витаминни добавки или такива с минерали като мултивитамини, витамини от групата В, фолиева киселина, желязо, магнезий, цинк и мед, са свързани с риск за повишена смъртност”, отбелязват загрижените учени.

Как да си набавяме витамини

Експертите съветват да си набавяме дневната доза витамини и минерали, необходими за организма от естествени източници. Или с други думи – от свежи плодове и зеленчуци. Един балансиран, здравословен режим на хранене е всичко, от което тялото ни се нуждае.

Еликсир на младостта: Плодовете, които забавят стареенето

Или ето един случай, в който Мечо Пух не е прав: Максимата “Колкото повече, толкова повече” не важи за витамините и хранителните добавки.

Коментирай >