снимка: pixabay.com

Сигурно сте се убедили, че няма вълшебна формула, а още по-малко лекарство, което да ни предпази от всички болести и вируси. И все пак можем да направим няколко съвсем прости неща, за да останем здрави през цялата година. 

Ключът към добрата форма и красотата се крие в умереното, редовно движение и в балансираното хранене с полезни продукти.

Ако се питате какво означава последното, отговор ще ви дадат американски учени, които въз основа на актуални изследвания върху най-често срещаните рискове за здравето, са съставили препоръчителен списък на най-полезните продукти. Ето го и него:

Домати

Не напразно ги наричат “червените слънца”. Този зеленчук “грее” сред останалите заради високото си съдържание на ликопен – вещество, предпазващо от рак, както и на витамин С, укрепващ сърцето и съдовете.

Чушки

Спокойно можете да замените таблетките мултивитамини с… чушки. В тях има цял комплекс от така необходимите ни витамини –  С, В1, В2, В9, Р, РР. Незаменими са и заради високото съдържание на каротен. Особено полезни са за хора, страдащи от депресия, диабет, лоша памет, безсъние и преумора.

Горски плодове

Спомняте ли си детската гатанка “Мъничко, червеничко, царя от пътя отбива”. Ако сте забравили “Що е то?”, отговорът е “ягода” и с право печели царското внимание.

Ето защо замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните

Диви ягоди, малини, къпини, боровинки… Горските плодове са изключително полезни за здравето ни, заради доказано богатото си съдържание на витамини и минерали.

Добрата фигура също печели от тях, защото са нискокалорични. Допълнителен плюс е да се поразходите из гората, за да си ги набавите.

Соеви ядки

Или както ние си ги наричаме – стръгали. Американските учени са ги предложили като нискокалоричен заместител на орехите, които са с високо съдържание на мазнини. Соевите зърна не им отстъпват по ползи за паметта и нормалната сърдечна функция.

Спанак

Освен, че съдържа желязо, е избран заради способността си да се бори с раковите клетки. Ако са ви нужни още препоръки, питайте Попай Моряка.

Зехтин

Кехлибареното злато намира заслужено място в списъка заради високото съдържание на полезни мазнини и антиоксиданти. Дори и да сте на диета, не се лишавайте от полезните му свойства.

Телешко месо

Макар че е червено месо и мнозина го изключват от диетата си, телешкото месо е бедно на мазнини и изключително богато на така нужните ни белтъчини.

Коментирай >