снимка: Vijaya narasimha от Pixabay 

Фасулът и другите бобови растения (леща, грах, нахут) са сред най-важните хранителни продукти за дълголетие.

Ежедневният прием на бобови растения води до 7 до 8 процента по-нисък риск от опасни болести.

Ако още не сте сигурни, че трябва да хапвате повече такива продукти, от foodpanda имат няколко доста добри довода:

№1 Намален риск от сърдечни заболявания

Яденето на бобови растения четири пъти седмично или повече води до по-нисък риск от болести на сърцето. Изследванията показват, че бобовите растения понижават кръвното налягане и че една порция боб на ден може да намали LDL (лошия) холестерол с 5 процента.

№2 Защита от диабет

Яденето на бобови растения спомага за предотвратяване на диабет тип 2 и подобрява контрола на кръвната захар при хора, които вече имат диабет.

№3 Контрол на теглото

Диетата на базата на бобови растения е доказана като засищаща, вероятно заради комбинацията от фибри, протеини и бавно усвоявани въглехидрати.

Лесно като… здравословно хранене

Бобовите растения са богати на протеини, фибри, желязо, антиоксиданти и други основни хранителни вещества. Ами лектините? Е, повечето от тях се унищожават чрез готвене.

Плюс това бобът е вкусен, универсален и евтин!

Защо е важно да се храним бавно и да дъвчем дълго?

Ако не сте свикнали да ядете бобови култури, започнете бавно и първо опитайте леща, грах и по-дребни зърна. Тялото ви ще се настройва постепенно.

Коментирай >