Три ползи от бобовите култури Бобовите растения са сред най-важните хранителни продукти за дълголетие
Бобовите растения са сред най-важните хранителни продукти за дълголетие
снимка: Vijaya narasimha от Pixabay
Фасулът и другите бобови растения (леща, грах, нахут) са сред най-важните хранителни продукти за дълголетие.
Ежедневният прием на бобови растения води до 7 до 8 процента по-нисък риск от опасни болести.
Ако още не сте сигурни, че трябва да хапвате повече такива продукти, от foodpanda имат няколко доста добри довода:
№1 Намален риск от сърдечни заболявания
Яденето на бобови растения четири пъти седмично или повече води до по-нисък риск от болести на сърцето. Изследванията показват, че бобовите растения понижават кръвното налягане и че една порция боб на ден може да намали LDL (лошия) холестерол с 5 процента.
№2 Защита от диабет
Яденето на бобови растения спомага за предотвратяване на диабет тип 2 и подобрява контрола на кръвната захар при хора, които вече имат диабет.
№3 Контрол на теглото
Диетата на базата на бобови растения е доказана като засищаща, вероятно заради комбинацията от фибри, протеини и бавно усвоявани въглехидрати.
Лесно като… здравословно хранене
Бобовите растения са богати на протеини, фибри, желязо, антиоксиданти и други основни хранителни вещества. Ами лектините? Е, повечето от тях се унищожават чрез готвене.
Плюс това бобът е вкусен, универсален и евтин!
Защо е важно да се храним бавно и да дъвчем дълго?
Ако не сте свикнали да ядете бобови култури, започнете бавно и първо опитайте леща, грах и по-дребни зърна. Тялото ви ще се настройва постепенно.
3 коментара »