снимка: HNBSPixabay 

Години наред лекарите съветваха да се избягват пълномаслените млечни продукти, защото съдържат много наситени мазнини и повишават холестерола, който предразполага към сърдечносъдови заболявания.

Млечните продукти обаче имат и много полезни съставки – калций, натрий, калий, магнезий, пробиотици.

Днес ще ви запознаем с няколко здравословни ползи от един от най-вкусните млечни продукти – сиренето.

№1 Сиренето повишава нивата на „добрия холестерол“

Изобилстващите от мазнини сирена всъщност са полезни за здравето, тъй като повишават нивата на "добрия" холестерол. Все пак не прекалявайте с тях, тъй като са висококалорични.

№2 Сиренето намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Сирената са богати на витамини, минерали и протеини, които ни защитават от сърдечносъдови болести.

№3 Сиренето помага за контролиране на кръвната захар

Противно на някои твърдения, сиренето не повишава кръвната захар, а всъщност може да подобри състоянието, що се отнася до сърдечносъдовите заболявания и риска от диабет.

№4 Сиренето подсилва костите и зъбите

Не е мит, че колкото повече сирене хапвате, толкова по-здрави зъби и кости ще имате. Това се дължи на калция, който се съдържа в особено големи количества в бялото сирене, което познаваме добре в България.

Коментирай >