Седем неща, които се случват с тялото ни, ако прекаляваме със сиренето Виж страничните ефекти от консумацията на твърде много сирене
Виж страничните ефекти от консумацията на твърде много сирене
Photo credit: Engin Akyurt/pexels.com
Сиренето е сред най-популярните храни в света. И как няма да е – вкусно е и е чудесен партньор на любимото ни вино! По какъвто и начин да го нарежете, независимо дали е разтопено, натрошено или просто на кубчета на плато, трудно можем да му устоим.
Но, както много други неща, които имат добър вкус, сиренето също трябва да се консумира умерено. Ако твърде често се отдавате на изкушението, рискувате да си набавите твърде много мазнини, калории и натрий.
Да не забравяме и факта, че много хора не могат да преработват добре млечни храни. Ако дори малко ви липсва ензимът, необходим за правилното усвояване на лактозата, ако злоупотребявате с кремообразно пикантно сирене ще ви остави с много нещастен корем.
От Eat This, Not That попитаха трима диетолози какво се случва с тялото ни, ако прекаляваме със сиренето. Ето какви отговори получиха:
🧀 Ще се почувствате подути
Ако се натъпчете с макарони със сирене и скоро след това се почувствате подути, спокойно можете да обвините сирената в любимото ястие. Хората, които трудно обработват млечните продукти (или които редовно ядат големи количества от тях), вероятно ще се окажат доста подути в рамките на 30 минути до два часа, казва диетологът Ейми Горин.
Имайте предвид, че Мюнстер, Бри и Камамбер съдържат по-малко лактоза от някои други видове сирене, така че може да са по-лесни за храносмилане и да предизвикват по-малко странични ефекти.
🧀 Може да получите диария
Ако сте един от многото "късметлии" с ограничена способност за обработка на лактоза, прекомерната консумация на млечни продукти може да причини сериозен дискомфорт, като диария... наред с няколко други неприятни симптоми на стомашно-чревния тракт.
🧀 Може да получите газове
Ако имате непоносимост към лактоза и ядете твърде много сирене, цялата тази лактоза ще се премести в дебелото черво, вместо да бъде преработена и усвоена в организма, казва диетологът Ейми Горин.
"В дебелото черво неразградената лактоза се комбинира с нормалните бактерии и предизвиква газове", обяснява тя.
По данни на Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) появата на газове скоро след консумация на млечни продукти като сирене е един от най-честите признаци за недостатъчно количество лактаза (т.е. ензимът, който разгражда лактозата или захарта в млечните продукти).
🧀 Възможно е да се дехидратирате...
Да, непиенето на достатъчно вода може лесно да доведе до дехидратация... но до същото може да доведе и яденето на храни с високо съдържание на натрий, като кремообразни запеканки и двойни чийзбургери.
"Сиренето е храна с високо съдържание на натрий", казва диетологът Ейми Горин,
Признаците, че хранителните ви навици ви дехидратират, включват главоболие и намалено уриниране, така че уверете се, че се хидратирате преди или след богати на натрий ястия.
🧀 Може да доведе до задържане на вода
От друга страна, тъй като сиренето е с високо съдържание на натрий, то може да накара хората, които са чувствителни към сол, да задържат вода, обяснява диетологът Ейми Шапиро. Ето защо на хората, които спазват режим с ниско съдържание на натрий, като тези със сърдечни заболявания или висок холестерол, често се казва да ограничават или избягват сиренето.
🧀 Здравето на сърцето ви може да се влоши
Яденето на твърде много сирене може да ви изложи на по-голям риск от сърдечни заболявания, тъй като високите нива на натрий повишават кръвното налягане (което води до повишен риск от инсулт), а наситените мазнини повишават лошия холестерол.
Наситените мазнини са видът мазнини, които остават твърди при стайна температура и следователно могат да запушат артериите ви, обяснява диетологът Сара Рувен.
"Наситените мазнини повишават нивата на лошия холестерол и когато се консумират твърде често, могат да станат вредни", казва тя.
Все пак не е необходимо да се отказвате напълно от сиренето, за да избегнете тези странични ефекти, подчертава Сара Рувен: "Умерената консумация на сирене няма да повиши драстично холестерола и кръвното налягане, така че се наслаждавайте на него понякога или го използвайте в малки количества за гарниране на салата или супа.
🧀 Възможно е да напълнеете.
Ето къде някои често срещани погрешни схващания за сиренето наистина работят срещу нас.
"Тъй като хората са склонни да мислят за сиренето като за "нисковъглехидратна" храна или такава с високо съдържание на протеини, те го добавят към много елементи от менюто като салати, сандвичи и омлети и го ползват за закуски", казва диетологът Ейми Шапиро.
Проблемът е, че сиренето е доста калорично и бързо увеличава общия прием на мазнини и калории.
Ако прекалявате със сиренето, с течение на времето това може да доведе до увеличаване на теглото.